Coronavirus

Det kan tage måneder, før vaccine mod ny coronavariant er klar til brug

De nuværende vacciner kan vise sig at være mindre effektive mod den nye coronavariant.

En ny coronavariant med det knap så mundrette navn B.1.1.529 er blevet fundet i Europa, Asien og Afrika, og det skaber bekymring.

For B.1.1.529 har et højere antal mutationer end de coronavarianter, der vaccineres mod lige nu. Derfor er det ikke sikkert, vaccinerne virker mod den.

Men skulle det blive nødvendigt, er det muligt at modellere de nuværende vacciner til at virke mod den nye variant.

Det forklarer Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet.

- Hvis den her variant begynder at sprede sig, så bliver vi nødt til at få ændret på vaccinernes sammensætning, for så vil vores nuværende vacciners immunitet formentlig ikke være tilstrækkelig til også at beskytte over for den her, siger han til Ritzau.

Også Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Institut for Farmaci på Københavns Universitet, vurderer, at det bør kunne lade sig gøre at indrette vaccinerne efter den nye variant.

- Man kan relativt hurtigt tilpasse mRNA-vaccinerne til nye varianter. Man skifter simpelthen koderne i vaccinerne, så de er tilpasset den nye variant, siger hun til Ritzau.

Kan tage flere måneder

Der er endnu kun meget lidt viden om den nye variant. Man ved ikke, hvor smitsom den er, eller om vaccinerne fungerer mod den.

Men B.1.1.529 skiller sig ud fra øvrige mutationer ved, at den har anderledes proteiner. Netop proteiner bliver brugt i de nuværende vacciner for at give immunitet.

Derfor kan der hurtigt opstå behov for en ny vaccine, hvis varianten spreder sig.

Og det kan tage flere måneder at få godkendt vaccinerne, når de først er blevet modelleret efter den nye coronavariant. Det vurderer Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut.

- Den skal afprøves på mennesker og godkendes, og det kan godt tage fire måneder eller længere, siger han.

Normalt ville det eksempelvis være en mulighed at vaccinere 10.000 personer med en ny vaccine og se, i hvilket omfang de danner antistoffer i forhold til 10.000 ikkevaccinerede personer. Men det er en udfordring i den nuværende situation.

- Det er ganske vanskeligt, når størstedelen af befolkningen i forvejen er beskyttet af den gamle vaccine. Jeg tror ikke, det er realistisk, at vi ser en ny vaccine denne vintersæson, siger Nils Strandberg Pedersen.

Produktionen er på plads

Skulle det ske, at en modelleret vaccine blev hastegodkendt, vil det dog ikke være et problem at få den masseproduceret og distribueret hurtigt.

For produktionen er allerede på plads, da mRNA-vaccinerne fra Moderna og Pfizer bliver lavet i et enormt omfang.

- Vi har en stor produktionskapacitet, og derfor vil man kunne gå i gang meget hurtigt, for produktionen er identisk med den, der er i gang i øjeblikket, siger Nils Strandberg Pedersen.

BioNTech, der har udviklet Pfizer-vaccinen, siger fredag, at de om to uger vil vide, om deres vaccine virker mod den nye variant. Skulle det være nødvendigt at tilpasse vaccinen ville de kunne gøre det inden for seks uger - og de første leverancer med en tilpasset vaccine vil kunne sendes afsted inden for 100 dage, lyder det.

Mange mutationer bekymrer

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, sagde på et pressemøde fredag, at de danske myndigheder er bekymrede for den nye variant.

- Det, der giver bekymringer, er, at den har 35 mutationer i spike-proteinet. Det er flere sammenlignet med de øvrige variationer – for eksempel har deltavarianten 10-15.

Hun sagde ydermere, at den kan sprede sig og være resistent over for vaccinen.

- Det er blevet besluttet at indføre rejserestriktioner til de her lande (Sydafrika og seks lande, der grænser op til Sydafrika) gældende allerede fra midnat, sagde Tyra Grove Krause.

Dermed skal man isoleres i ti dage, hvis man rejser til et af landene. Hun opfordrede samtidig alle, der været i et af landene inden for de seneste ti dage, til at lade sig PCR-teste, når de kommer hjem, selv hvis de ikke har symptomer.

Belgiens sundhedsminister oplyste også fredag, at der er fundet et tilfælde af den nye coronavariant i landet.

Den smittede i Belgien er en ikkevaccineret person, der kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november, fortæller den belgiske regering.