Coronavirus

Danmark indfører rejserestriktioner på grund af ny coronavariant

Der er krav om isolation i ti dage, hvis man rejser til Danmark fra et af landene.

Der indføres nye rejserestriktioner som følge af den nye smitsomme coronavariant B.1.1.529.

Det oplyser Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, ved et pressemøde fredag.

- Vi har indstillet til, at vi skærper rejserestriktioner til syv lande. Sydafrika og seks lande, der grænser op til Sydafrika, siger hun.

De seks tilstødende lande er Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia, Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

- Taskforce har taget i mod den her indstilling, og det er blevet besluttet at indføre rejserestriktioner til de her lande gældende allerede fra midnat.

Dermed skal man tage en PCR-test indenfor 24 timer og isoleres i ti dage, når man kommer hjem, hvis man har været i et af landene. Dem, der har været i et af landene inden for de sidste ti dage, opfordres til at lade sig PCR-teste, når de kommer hjem. Også hvis man ikke har symptomer.

Det, der giver bekymringer, er, at den har 35 mutationer i spikeproteinet

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos SSI

Har spredt sig

Meldingen kommer efter, at der er blevet fundet en ny coronavariant, som er mere smitsom, i Sydafrika og herefter andre lande.

- Det, der giver bekymringer, er, at den har 35 mutationer i spikeproteinet, det er flere sammenlignet med de øvrige variationer, for eksempel har deltavarianten 10-15, forklarer Tyra Grove Krause.

Samtidig fortæller hun, at der er bekymring for, at varianten kan sprede sig og være resistent overfor vaccinerne.

B.1.1.529 er foreløbigt kun fundet hos få personer i Afrika, Asien og nu også i Europa i Belgien, oplyste SSI ved pressemødet. Dermed er det første smittetilfælde registreret i Europa.

Andre lande har indført rejserestriktioner

Den nye variant har også ført til bekymring andre steder i verden, og foreløbig har Storbritannien og Israel nu ændret deres rejsevejledninger, så en række lande i det sydlige Afrika er røde.

Israel har indført restriktioner, der forhindrer rejser til det sydlige Afrika og indrejse fra regionen, skriver The Guardian. Og Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini er nu ændret til røde lande i Israels rejsevejledninger.

Også Storbritannien har sat seks afrikanske lande, blandt dem Sydafrika, på landets liste over røde lande.