Coronavirus

Belgiens sundhedsminister bekræfter første tilfælde af ny coronavariant i Europa

Den smittede i Belgien er en ikkevaccineret person, der kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november, fortæller den belgiske regering.

Belgien har registreret et tilfælde af den nye coronavariant, B.1.1.529.

Det bekræfter sundhedsministeren Frank Vandenbroucke på et pressemødet i samrådsudvalget.

Smittetilfældet er det første med den nye variant, der er registreret i Europa.

B.1.1.529. er foreløbig kun fundet hos få personer i Afrika, Asien og nu også i Europa.

Den smittede i Belgien er en ikkevaccineret voksen kvinde, der kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november, fortæller den belgiske regering.

Ifølge The Guardian fik kvinden milde influenzasymptomer efter en 11-dages rejse fra Egypten via Tyrkiet.

Patienten har ikke rapporteret nogen forbindelser med Sydafrika eller andre lande i det sydlige Afrika. Ingen af ​​hendes familiemedlemmer har udviklet symptomer.

Indrejseforbud for ikkebelgiere

Premierminister Alexander De Croo annoncerede på pressekonferencen et indrejseforbud for ikkebelgiere fra det sydlige Afrika, skriver avisen DeMorgen.

Belgiere, der vender tilbage fra disse lande, skal i karantæne i ti dage. Flere europæiske lande tog samme foranstaltning tidligere fredag af bekymring for den nye variant.

Den belgiske regering indførte desuden nye restriktioner fredag, herunder tidlig lukning af barer og fuld lukning af natklubber i tre uger for at reducere social kontakt og bremse en fjerde bølge af covid-19-infektioner.

I henhold til de nye regler skal julemarkeder, kultursteder, barer og restauranter lukke klokken 23.00 med maksimalt seks personer per bord. Private fester og sammenkomster er også forbudt, medmindre der er tale om bryllupper eller begravelser, skriver The Guardian.

- Vi er konfronteret med en situation nu, der er værre end den mest pessimistiske opfattelse af eksperter fra kun to uger siden, sagde Alexander De Croo på pressemødet.

De nye foranstaltninger kommer kun en uge efter en tidligere pakke med coronavirus-restriktioner, herunder håndhævelse af bredere brug af masker og mere hjemmearbejde.

Ny variant kan blive et problem for vacciner

Varianten, som blev identificeret tirsdag, vakte i første omgang opmærksomhed, fordi den bærer på et "ekstremt højt antal" mutationer.

Forskere siger nemlig, at de har opdaget ti forskellige mutationer af denne variant. Til sammenligning har deltavarianten to mutationer, og betavarianten tre.

Og det kan muligvis blive et problem i forhold til vaccineredes immunitet.

De nuværende vacciner er nemlig kun formet til at skabe immunitet over for de gængse varianter. Det er derfor ikke sikkert, at vaccinerne også giver immunitet over for den nye variant.

I Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer man, at det vil tage uger at forstå den nye coronavariant.