Samfund

Tesfaye bakker op om, at tidligere kriminelle udlændinge skal bo i Sandvad

Borgmesteren i Vejle Kommune har tidligere sagt til TV 2, at han ikke ser noget stort ønske i kommunen om at forlænge lejekontrakten for centeret.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har torsdag været i samråd om placering af en ny gruppe mennesker på et asylcenter i byen Sandvad.

Blandt gruppen kan der være personer, som tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, herunder sædelighedsforbrydere.

Men borgerne i Sandvad er vrede over, at de ikke er blevet taget med på råd, da den beslutning blev truffet.

Spørger man Mattias Tesfaye, er det dog det rigtige at sende de tidligere dømte til Sandvad.

- Jeg synes, det er fornuftigt, at der står i vores udlændingelov, at Udlændingestyrelsen sørger for indkvartering af asylansøgere.

- I det her tilfælde har de så ment, at der skal bo en gruppe pasnings- og plejekrævende udlændinge i et lille lokalsamfund, Sandvad, og den beslutning bakker jeg dem op i, siger ministeren til TV 2.

Skal tage imod asylansøgere med særlige behov

Sagen om asylcenteret i Sandvad startede i august.

Da fik Vejle Kommune, hvor Sandvad ligger, og landsbyens beboere at vide, at asylcentret fremover skal tage imod asylansøgere med særlige behov. Det kan eksempelvis være personer med handicap.

Men to måneder senere bekræftede Udlændingestyrelsen overfor Ekstra Bladet, at der blandt de kommende beboere på asylcenteret er flere, som er dømt for personfarlig kriminalitet.

Jeg synes, det er så skuffende

Lars Lindholm, formand for Hovedkær Lokalråd

Og den oplysning fik borgerne i landsbyen på barrikaderne.

- Udlændingestyrelsen har taget en beslutning om, at de beboere skal flytte ind på asylcenteret uden at inddrage lokalbefolkningen. Det, synes vi, er uforskammet, lød det fra borgeren Inge Hansen, da en række beboere i Sandvad i starten af november demonstrerede mod beslutningen.

- Det er skuffende

Lars Lindholm er formand for Hovedkær Lokalråd, der omfatter Sandvad.

Han fulgte det åbne samråd, hvor udlændinge- og integrationsministeren blev spurgt ind til sagen.

- Vi er oppe på stikkerne alle sammen, og det hele fylder så meget. Man sover ikke ordentligt og spiser ikke ordentligt og er i vildrede hele tiden, lyder det fra Lars Lindholm.

Han havde håbet på, at "nogen ville indse, det var en dårlig beslutning".

- Jeg synes, det er så skuffende. Jeg synes simpelthen, at han (Mattias Tesfaye, red.) burde tage noget ansvar.

Vil ikke forlænge lejekontrakt

Det kan dog ende med, at asylansøgere rykker ind i centeret i Sandvad for en kort stund.

Lejekontrakten mellem Vejle Kommune og Udlændingestyrelsen udløber 31. oktober næste år, og borgmesteren i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen (V), har tidligere sagt til TV 2, at han "ikke ser noget stort ønske om at forlænge lejekontrakten".

- Og det tror jeg, der vil være bred enighed om i Vejle Kommune, lød det fra borgmesteren.

Til den udtalelse siger Mattias Tesfaye, at Udlændingestyrelsen er i dialog med kommunen, og at "han er tryg ved, at myndighederne er i stand til at løse denne opgave, som de har løst i mange år".

- Hvis Vejle Kommune ikke vil forlænge lejemålet, skal Udlændingestyrelsen finde et nyt sted, og det er jeg helt tryg ved, at de nok skal få styr på, lyder det fra ministeren.

På mandag 29. november holder Røde Kors, politiet, Udlændingestyrelsen og Vejle Kommune møde i sagen.