Nu rammer presset også privathospitalerne: - Jeg har aldrig været ude for noget lignende

Sundhedsøkonom peger på, at presset i høj grad skyldes det offentlige sundhedsvæsen.

Normalt er Claus Hovgaard direktør på Gildhøj Privathospital. Men onsdag morgen sidder han i en blå lægekittel klar til at undersøge og behandle patienter.

Direktøren er nemlig uddannet ortopædkirurg, og hans ansatte har i øjeblikket så travlt, at han selv har været nødt til at trække ud fra direktørkontoret.

- Jeg er jo en af de ressourcer, vi kan trække på. Vi forsøger så godt, som vi overhovedet kan, for at følge med i øjeblikket, men det er svært. Jeg har aldrig været ude for noget lignende, siger Claus Hovgaard til TV 2.

Garantien og de private forsikringer

Udover at være direktør på Gildhøj Privathospital er Claus Hovgaard også formand for Sundhed Danmark, brancheforeningen for privathospitaler. Derfor taler han ofte med lederne af andre privathospitaler, og her er meldingen, at de har lige så travlt som på Gildhøj.

- Vi er alle sammen hårdt presset. Vi gør det så godt, vi kan, og forsøger at hjælpe så mange mennesker som muligt. Men vi er også nødt til at passe på vores personale, siger Claus Hovgaard.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen, der er sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, er der to hovedforklaringer på, at privathospitalerne har ekstra travlt i øjeblikket:

Dels er der den meget omdiskuterede behandlingsgaranti, der sikrer, at alle patienter kan blive undersøgt eller udredt inden for 30 dage.

Tidligere på ugen har formanden for Lægeforeningen Camilla Rathcke opfordret til, at behandlingsgarantien midlertidig suspenderes, men det afviste regeringen tirsdag.

Dels bekræfter flere forsikringsselskaber over for TV 2, at de lige nu modtager flere henvendelser fra patienter, der ønsker at benytte sig af deres private sundhedsforsikring, end de plejer.

Topdanmark oplyser eksempelvis, at de i september og oktober henviste 33 procent flere patienter til privathospitaler end de gjorde i de samme måneder for to år siden.

Tror ikke på trend

TV 2 kunne tirsdag fortælle, at alle fem regioner har udskudt operationer, fordi stigende coronasmitte udfordrer sygehusvæsenet.

Samtidig kæmper man flere steder med pukler efter ferie og den sygeplejerskestrejke, der varede godt to måneder hen over sommeren.

Selvom det offentlige og private sygehusvæsen ikke er direkte forbundet, hænger de to alligevel tæt sammen, forklarer sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen:

- Så længe vi har behandlingsgaranti, vil der være rigtig mange, der, med den i hånden, kan gå til privathospitalerne. Meget af det er affødt af, at det offentlige sundhedsvæsen er presset, siger Kjeld Møller Pedersen.

Derfor mener han også, at presset på privathospitalerne først vil falde, når det samme sker i det offentlige sundhedsvæsen. Her bliver nøglen at få ansat flere sygeplejersker, mener sundhedsøkonomen.

- Jeg tror ikke, den her trend med privathospitalerne kommer til at holde. Måske bliver flere opmærksomme på, at de kan bruge deres private sundhedsforsikringer, men jeg tror ikke, det holder, siger Kjeld Møller Pedersen.

- Der er også en øvre grænse for, hvor meget vi kan lave

På Gildhøj Privathospital kan narkoseoverlæge Martin Skielboe også mærke, at der er kommet flere patienter på privathospitalerne:

- Vi har rigtig, rigtig travlt. Det sidste halve år er det bare accelereret i aktivitet, og det er sjovt og rart at have noget at lave. Men der er også en øvre grænse for, hvor meget vi kan lave, trods alt, siger Martin Skielboe.

Direktør Claus Hovgaard påpeger også, at der er nogle begrænsninger for, hvor meget privathospitalerne kan overtage. Normalt udgør de kun en meget lille del af det samlede sundhedsvæsen, og hvis der er 29 sengepladser, bliver det svært at få plads til 50 patienter, mener direktøren.

Alligevel hører han ofte fra folk, der håber på hans hjælp:

- Næsten dagligt får jeg mails fra folk i en ulykkelig situation. En, der skal have en kunstig hofte, men først kan blive opereret i det offentlige om et år. Der må jeg desværre som oftest svare pænt tilbage, at vi ikke har kapacitet.