Coronavirus

Hver gang 15 dør af covid-19 i USA, er 14 af dem ikke vaccineret

Et nyt studie bygget på data fra 120 millioner amerikanere konkluderer, at coronavaccinerne er gode til at forebygge alvorlige sygdomsforløb.

Debatten om coronavaccinerne er spidset til de seneste måneder, og på pressemøde efter pressemøde har regeringen fremhævet vacciner som et supervåben mod coronavirus.

Det skete senest onsdag eftermiddag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke endnu engang kaldte vaccinerne "afgørende" og opfordrede befolkningen til også at tage imod et tredje stik.

Nu sætter helt nye tal fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse (CDC) vaccinen i perspektiv.

Studiet er bygget på sundhedsdata fra lidt over en tredjedel af USA's befolkning, hvilket svarer til 120 millioner amerikanere fordelt over 24 stater. Her slår CDC fast, at der er 14 gange større risiko for at dø af covid-19, hvis man ikke er vaccineret.

Og studiet er så grundigt, at det ikke er til at tage fejl af resultatet, mener Henrik Nielsen, der er klinisk professor i infektionsmedicin og overlæge på Aalborg Universitetshospital.

- Vi behøver ikke tage forbehold. Du kan ikke diskutere, om folk er døde eller ej, når de kun ser på dem, der allerede er testet positiv, siger han.

Samtidig understreger det også, at vaccinerne er vigtige for at redde menneskeliv, mener han.

- Det er klar tale. For hver gang, der dør 15 personer af covid i USA, så er de 14 uvaccinerede. Det betyder, at der er en kæmpe effekt af vaccinen på risikoen for at dø.

Kender ikke adfærd

CDC, der kan betegnes som den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen, har undersøgt en række faktorer i studiet.

Men fordi amerikanerne ikke har CPR-numre, kan det være svært at følge en persons sundhedsforløb over en periode.

Derfor er der også nogle uvisheder. For det bliver blandt andet konkluderet, at ikkevaccinerede er seks gange mere tilbøjelige til at blive smittet med covid-19 end vaccinerede.

Og her er man nødt til at læse studiet med forbehold.

- Vi ved jo ikke, om de to grupper har forskellig adfærd. Måske ser den ene gruppe flere mennesker end den anden. Men uanset hvad, så er der jo en stor forskel, siger Henrik Nielsen.

Ligeledes pointerer han, at det er muligt, at ikkevaccineredere lader sig teste mere, hvilket også øger muligheden for at teste positiv.

Omvendt kigger undersøgelsen af dødsfald udelukkende på tre faktorer - om de er testet positiv, om de er vaccineret, og om de er døde af covid-19. Derfor ser Henrik Nielsen på den uden forbehold.

Men uanset hvad, så viser resultatet, at alvorlig sygdom og død kan forebygges, hvis man vaccinerer størstedelen af befolkningen, mener Søren Riis Paludan.

Han er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

- Det her viser, at hvis vi opretholder immuniteten gennem vacciner, så kan vi faktisk holde covid-19 fra døren som samfundskritisk sygdom.

Har klar effekt på unge

Som sidste led i undersøgelsen konkluderer CDC, at ikkevaccinerede i alle aldre har højere infektionsrate end den vaccinerede del af befolkningen.

Men en vigtig del af den konklusion er ifølge Søren Riis Paludan, hvad den siger om den yngste del af befolkningen.

- Den viser jo, at de vaccinerede 12 til 17-årige har den allerlaveste infektionsrate. Det vil sige, at ved at få vaccineret de 12 til 17-årige, fjerner man en stor del potentielle smittebærere.

I Danmark vaccinerer vi ikke børn under 12 år, men gruppen af unge mellem 12 til 17 år får tilbudt vaccinen.

Det er dog også her, færrest har taget mod vaccinen.

- Hvis vi generelt får smitten ned gennem vaccination af de grupper, som spreder meget smitte, så kan vi beskytte de sårbare endnu bedre. Det kunne hjælpes ved at få de unge og børn vaccineret, siger Søren Riis Paludan.

Desuden mener Henrik Nielsen baseret på den nye viden, at det her bør være stof til eftertanke for dem, der endnu ikke er vaccineret.

- Som fagperson kan jeg kun drage én konklusion: Fordelen ved vaccinen overstiger risikoen ved at blive vaccineret. Jeg siger ikke, der ikke er risiko ved vaccinerne, men jeg ville helt klart vælge vaccinen over sygdommen.