Coronavirus

EMA godkender af vaccine til børn mellem 5 og 11 år

Den første vaccine mod coronavirus til børn under 12 år er blevet godkendt til brug i Europa.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, godkender Pfizers coronavaccine til børn mellem 5 og 11 år.

Det skriver agenturet i en pressemeddelelse.

Vaccinen er allerede godkendt til brug blandt børn over 12 år og til voksne. De aldersgrupper har fået tilbudt vaccinen i Danmark.

Den version af vaccinen, som bliver blåstemplet til de 5- til 11-årige, indeholder en lavere dosis end den, der er godkendt til de ældre - 10 mikrogram sammenlignet med 30 mikrogram - men skal på samme måde gives i to doser med tre ugers mellemrum.

Selvom EMA har godkendt vaccinen, er det op til de enkelte EU-landes myndigheder, om de vil rulle vaccinen ud.

Flere fordele end risici

Godkendelsen sker på baggrund af et klinisk studie af 2000 børn, der ikke havde tegn på tidligere at have været smittet med coronavirus.

1305 af børnene fik vaccinen, mens resten fik et placeboprodukt. Blandt de vaccinerede børn fik tre covid-19, mens 16 ud af de 663 ikkevaccinerede børn blev smittet med virussen.

Dermed ligger effektiviteten mod symptomatisk covid-19 ud fra studiet på 90,7 procent, skriver EMA.

Bivirkningsbilledet ved denne version af vaccinen er lig det, der er kendt fra Pfizers vaccine til personer over 12 år, som blandt andet er smerter på indstiksstedet, feber og træthed, der som regel er milde og går over et par dage efter vaccinationen.

Derfor vurderer EMA, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen - især i den gruppe, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Op til enkelte lande

Herhjemme har Sundhedsstyrelsen ingen kommentarer til sagen, da anbefalingen endnu ikke har været forbi EU-Kommissionen, der skal give den endelige godkendelse, skriver Ritzau.

EU-Kommissionens godkendelse anses dog for at være en formalitet.

I USA godkendte det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, vaccinen til de yngre børn i begyndelsen af november. Siden har omkring 10 procent af børnene i den aldersgruppe fået første dosis.

Vaccinen er også allerede i brug i Israel. Her har børn mellem 5 og 11 år fået tilbuddet siden 22. november.

Inden for Europas grænser har Belgien meldt ud, at man vil rulle vaccinen ud som et frivilligt tilbud "så hurtigt som muligt", mens Tyskland forventer at tage vaccinen i brug i begyndelsen af 2022.

Også Moderna, som står bag den anden vaccine, som flest danskere har fået, barsler med en vaccine til de yngre. Den spænder for aldersgruppen fra 6 til 11 år og er lige nu ved at blive evalueret i EMA.

Opbakning fra WHO, men...

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, gav onsdag grønt lys til vaccinationer af børn under 12 år med godkendte vacciner.

Men WHO mener, at en ligelig fordeling af vaccinedoser på globalt plan er vigtigere, da mange lande i den tredje verden stadig mangler at vaccinere mange i den voksne befolkning.

Så opbakningen til vaccinerne kom med en opfordring til, at enkelte lande afvejer "individets og befolkningens fordele" ved at vaccinere børn og unge i "deres specifikke epidemiologiske kontekst".

Ifølge WHO er vaccinationer blandt de, der er i størst risiko for et alvorligt forløb med covid-19, også i form af boosterstik, vigtigere end en vaccinationsudrulning blandt børn.