Regeringen vil have mundbindet tilbage - det er træls, men nødvendigt, siger Brostrøm

- Det er træls, men vi ville ikke anbefale det, hvis det ikke var nødvendigt, siger Søren Brostrøm.

Epidemien er i vækst, og det er nødvendigt med tiltag for at bremse smitten og holde antallet af indlæggelser nede.

Det siger landets sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Her slår han fast, at regeringen vælger at følge Epidemikommissionens anbefalinger til restriktioner. Det gælder blandt andet udvidet krav om coronapas og brug af mundbind på en række lokationer, eksempelvis i butikker og offentlig transport.

- Regeringens holdning er klar: vi følger selvfølgelig indstillingerne fra kommissionen, slår Magnus Heunicke fast.

Her kan du få et overblik over de restriktioner, regeringen ønsker at indføre.

For at indføre nye restriktioner skal de godkendes i Epidemiudvalget, hvor der sidder repræsentanter fra alle Folketingets partier. Heunicke fortæller, at han har indkaldt udvalget til møde torsdag klokken 17.

Hvis Epidemiudvalget godkender regeringens indstillinger, vil de træde i kraft mandag 29. november.

Træls med mundbind

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, fortæller på pressemødet, at han godt forstår, hvis danskerne er trætte af, at kravet om mundbind ser ud til at vende tilbage.

- Det er træls, men vi ville ikke anbefale det, hvis det ikke var nødvendigt, siger han.

Søren Brostrøm uddyber, at mundbindet er et effektivt værktøj, især hvis man er smittet, men ikke er klar over det.

Og derfor er det et af de værktøjer, kommissionen anbefaler, at man griber til.

Krav om mundbind blev ellers udfaset 14. juni på alle områder undtagen for stående passagerer i den kollektive transport. Her blev det udfaset 1. september.

Et presset sundhedsvæsen

Det er blandt andet det pressede sundhedsvæsen, som gør, at regeringen finder det nødvendigt at indføre nye restriktioner.

Antallet af indlagte og personer i respirator er steget støt siden oktober. På nuværende tidspunkt er der 435 indlagte på landets hospitaler. Samtidig nåede det daglige smittetal onsdag det næsthøjeste i hele epidemien - 4426.

Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SS), fortæller på dagens pressemøde, at smitten er størst blandt skolebørn - faktisk er den aldrig set større blandt den gruppe.

Dernæst er det forældre, som formentlig bliver smittet af deres børn.

- Smitten fra børn til voksne er problematisk. Især hvis den også går videre til bedsteforældre, fordi det får indlæggelserne til at stige, siger han.

En stærk vaccineopfordring

Selvom restriktioner er en vej frem til at inddæmme smitten, er det stadig vaccinen, som er supervåbnet, understreger Magnus Heunicke.

- En kæmpe tak til jer, der lader jer vaccinere. Det er helt afgørende. Særligt det tredje stik er så vigtigt, så få det nu taget, når indbydelsen kommer, siger han.

Det tredje stik er vigtigt, fordi det har vist sig, at immuniteten efter andet stik begynder at dale markant efter cirka seks måneder.

Over 600.000 danskere har fået tredje stik med en coronavaccine - det såkaldte boostershot.