Helbred mig med stoffer

Enhedslisten vil lave forsøgsordning med mdma

Lægemiddelstyrelsen mener ikke, der er tilstrækkelig viden om mdma lige nu til at bruge det i terapi.

Der skal indføres forsøg med det ulovlige rusmiddel mdma til behandling af svære traumer.

Det er budskabet fra Enhedslisten, der mener, at man skal undersøge, om mdma sammen med terapi kan hjælpe på svær ptsd, angst og lignende.

- Vi ved fra Norge og USA, at det kan bruges i kombination med terapi. Og det er afgørende, at det foregår under kontrollerede forhold, siger Enhedslistens psykiatriordfører, Peder Hvelplund, til TV 2.

Lige nu tilbyder en række psykoterapeuter i Danmark allerede mdma-behandling, men det foregår i det skjulte, fordi det er ulovligt.

TV 2 har senest kunnet afdække i dokumentaren 'Tæt på: Helbred mig med stoffer', at flere psykoterapeuter selv også ønsker, at det gøres lovligt, da de ikke ønsker at købe ulovlige stoffer.

Samtidig fortæller terapeuterne også, at der er stor efterspørgsel på behandlingen.

- Jeg har hjulpet nogle mennesker, der ikke kunne få hjælp ellers. Men det bedste ville være, at det var et stof, vi 100 procent kunne sige, vi kendte renheden af, siger en anonym terapeut i dokumentaren.

Og det er Peder Hvelplund enig i.

- Vi skal undgå, at vi presser folk ud på det illegale marked, hvor der ingen sikkerhed er for kvalitet eller styrke.

Der mangler evidens

Mens Enhedslisten allerede nu er klar til at sætte en forsøgsordning med mdma i gang, er regeringen i første omgang mere afventende.

Sundhedsministeriet henviser til Lægemiddelstyrelsens anbefalinger som pejlemærke for, hvorvidt det er forsvarligt at gå i gang med en forsøgsordning eller ej.

Der er dog ikke sikkert med den viden, der er om stoffet i øjeblikket, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen i et skriftligt svar til TV 2.

- Det er fortsat i dag Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at der ikke foreligger tilstrækkelig viden om mdmas virkning og bivirkninger til, at stoffet udgør et relevant og forsvarligt medicinsk behandlingstilbud.

Men retter vi blikket hen til vores naboer mod nord, er erfaringen fra det norske forsøg med mdma, at det kan gavne meget hos visse patienter.

- Hvis det bruges i korrekt dosering under kontrollerede forhold og af en fagkyndig, er det helbredende og ikke skadeligt, siger afdelingschef for Distrikspsykiatrisk Center i den norske kommune Moss Ingmar Claus til TV 2.

Derfor er det også Enhedslistens forhåbning, at man kan prøve stoffet af i behandling af ptsd, når alle andre behandlingsforsøg har slået fejl.

- Vi bør tage ansvar i Danmark og give den mulighed til de mest behandlingskrævende ptsd-patienter, mener Peder Hvelplund.

Ikke en blåstempling af rekreativt brug

Det er ikke kun i terapi, at mdma bliver brugt.

De seneste år er brugen af mdma i festlivet steget markant. Det viser tal fra Center for Rusmiddelforskning.

I flere tilfælde er det endt tragisk, hvor unge mennesker med for lidt viden omkring dosering og renhed af stoffet er døde af overdosis.

Som de fleste stoffer er mdma nemlig farligt i forkerte doser. Derfor er det også uansvarligt, at terapeuterne køber stofferne ulovligt, mener Oliver Hovmand, der er læge og ph.d.-studerende ved Psykiatrien i Region Sjælland.

- De må have købt det på det sorte marked, og her kan det indeholde alt fra amfetamin og kalktabletter til rottegift, siger han til TV 2.

Af samme årsag understreger Peder Hvelplund, at forsøgsordningen ikke skal virke som en blåstempling af rekreativt brug af mdma.

- Det er klart, at det er også derfor, vi ikke bare anbefaler, at det bliver taget i brug i dag. Forslaget er for at skaffe tilstrækkelig evidens og viden om, at det er sikkert at bruge for dem, der ikke responderer på anden behandling.

Oliver Hovmand mener også, at det er en god ide med en forsøgsordning. Særligt, fordi der nærmest ikke har været nogle bivirkninger i de kliniske forsøg. Og selvom mdma er ulovligt, fordi det kan være farligt, kan det godt lade sig gøre på forsvarlig vis, lyder det.

- Der er stor forskel på det, man køber på gaden, og den rene, klinisk fremstillede mdma, som bruges i de studier, der undersøger mdma-terapi. Derudover screenes patienterne grundigt, så man ved, at de kan tåle det, siger Oliver Hovmand.

Se hele TV 2-dokumentaren ’Tæt på: Helbred mig med stoffer’ her.