Dagens overblik

Dagens overblik: Regeringen vil udvide coronarestriktioner

Alvorlig kritik af Skatteministeriet, nynazister skal betale kæmpe bøde, NASA vil lave en ”Armageddon” og norske journalister anholdt i Qatar.

I dag er det præcis 50 år siden, at den mystiske flykaprer, der siden blev kendt under aliasset 'D.B. Cooper', begik den eneste uopklarede flykapring i historien.

Siden udviklede han sig til en nærmest mytisk figur, der har inspireret både film og bøger og fået håbefulde skattejægere til at flokkes i området i det nordvestlige USA, hvor han i sin tid sprang ud af flyet med sit bytte.

Den fascinerende fortælling kan du læse lige her.

Velkommen til dagens overblik, hvor regeringen lægger op til nye coronarestriktioner.

Mundbind og kortere gyldighed på test

På et pressemøde onsdag gjorde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) det klart, at regeringen vil følge Epidemikommissionens anbefalinger og udvide med en række coronarestriktioner.

Det gælder eksempelvis, at det igen skal være et krav at bære mundbind i offentlig transport og detailhandlen. Ligesom regeringen ønsker at nedsætte tiden for, hvor længe en negativ coronatest giver et gyldigt coronapas.

Derudover skal man, hvis det står til regeringen, bruge coronapas flere steder. Der er blandt andet tale om en udvidelse af brugen af coronapas på statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

De nye restriktioner træder i kraft mandag 29. november, hvis de torsdag bliver stemt igennem af Folketingets Epidemiudvalg.

Alvorlig kritik af Skatteministeriet

Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, kritiserer i skarpe vendinger Skatteministeriet i forbindelse med det store ejendomsvurderingssystem.

Systemet kommer til at have direkte betydning for skattebetalingen for millionvis af danskere, men Skatteministeriet har ikke haft styr på hverken budgetter, økonomi eller fremdrift i projektet, der ender med at koste 3,6 milliarder kroner. Oprindeligt forventede Skatteministeriet, at systemet ville kunne udvikles for 96 millioner kroner.

Forventningen var ligeledes, at boligejerne fra 2017 kunne modtage deres ejendomsvurderinger, men først i oktober 2021 fik de første deres. Sagen er i årevis blevet kaldt en skandale, og i september i år vurderede ministeriet, at danske boligejere har i omegnen af 14 milliarder kroner til gode, som de har betalt for meget.

Nynazister skal betale kæmpe millionerstatning

En strid om en statue af en sydstatsgeneral udløste voldsomme gadekampe, der kostede en person livet og sårede mange flere i Charlottesville i USA i 2017. Nu er ni personer, der deltog i urolighederne, blevet tildelt en økonomisk erstatning på 165 millioner kroner.

12 personer og fem nynazistiske og nationalistiske grupper er fundet ansvarlige for at organisere, fremme og derefter udføre racemæssig motiveret vold under Unite the Right-mødet i byen.

Tilhængere af hvidt overherredømme, der blandt andet talte Ku Klux Klan-medlemmer og nynazister, var sure over, at bystyret ville fjerne en statue, der hyldede sydstatsgeneralen Robert E. Lee. Det førte til voldelige kampe med moddemonstranter.

Flere personer bar skydevåben under gadekampene, der kulminerede med, at en af de højrenationale demonstranter kørte sin bil ind i en flok af moddemonstranter og dræbte en 32-årig kvinde. Yderligere 19 personer blev såret i forbindelse med påkørslen.

Rumfartøj på vej mod sammenstød med asteroide

For mange gled tankerne nok hen på Bruce Willis-klassikeren ’Armageddon’ fra 1998, da NASA onsdag sendte rumfartøjet DART på en mission 11 millioner kilometer ud i rummet. Her skal det brage ind i en asteroide med 24.000 kilometer i timen og – hvis alt går efter planen – slå asteroiden lidt ud af kurs.

Sammenstødet er et eksperiment, der skal gøre NASA klogere på, om teknikken kan bruges, hvis en asteroide en dag er på vej mod at kollidere med jordkloden.

I ’Armageddon’ ofrer hovedrollen sig selv for at redde Jorden. Så galt står det ikke til i denne omgang, da hverken den pågældende asteroide eller andre kendte asteroider i øjeblikket har kurs mod vores lille planet.

Men de amerikanske rumfartsmyndigheder vurderede, at det var værd lige at få afprøvet teknikken, før det måske en dag bliver alvor.

Norge overvejer deltagelse i VM

Søndag markerede dagen, hvor der var et år til VM i fodbold i Qatar.

Derfor var de to norske journalister Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani fra mediet NRK rejst til landet på reportagetur. Her skulle de blandt andet tale med en systemkritiker, men i stedet endte de med at sidde 32 timer i isolation.

De fik frataget deres mobiltelefoner, computere og kameraudstyr uden en forklaring på, hvorfor de blev anholdt. Da de blev løsladt og sendt på et fly hjem til Norge, måtte de efterlade deres udstyr i ørkenstaten.

Anholdelsen har fået Norges fodboldforbund til at overveje, om landet vil deltage ved VM til næste år. I forvejen har Qatar været udsat for massiv kritik for brud på menneskerettigheder, ligesom tusindvis af migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med byggeriet af stadions og infrastruktur til slutrunden.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor den første kvindelige statsminister nogensinde blev udnævnt i Sverige.

En langvarig og kaotisk proces endte med, at støttepartierne godkendte den socialdemokratiske Magdalena Andersson som landets øverste politiske leder. Men kun få timer senere måtte den nyvalgte statsminister gå af igen, da Miljøpartiet trak sig for regeringen.

Vi læses ved igen i morgen. Rigtig god aften.