Samfund

Vagter skal beskytte asylcenter efter "voldsomme" ord fra lokale

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Selv om beboerne endnu ikke er flyttet ind, demonstrerer borgere dagligt foran centeret.

Udlændingestyrelsen har besluttet, at der skal sættes vagtværn ind for at beskytte asylcenteret i Sandvad ved Jelling.

Det sker blandt andet for at beskytte Røde Kors-ansatte på centeret.

Ifølge Udlændingestyrelsen skyldes det, at nogle borgere er kommet med truende ytringer. Borgerne selv siger, at de bare demonstrerer.

- Vi har overhovedet ikke truet folk. Jeg ved ikke, hvor de får det fra, siger Lone Beyer, der til daglig er indehaver af Sandvad Sognegård og nu deltager i protesterne ved centeret, til TV 2.

Kriminelle på centeret

Årsagen til konflikten er, at beboerne i og omkring Sandvad er utilfredse med, at de risikerer, at der er tidligere straffede blandt de beboere, der efter planen skal flytte ind på centeret i løbet af november.

- Det er helt ude i skoven. Der har aldrig været mere uro og utryghed i vores lokalsamfund. Det vil ikke være de rigtige forhold for en sårbar gruppe at flytte ud til os, sagde Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening tidligere på måneden.

Utilfredsheden eskalerer i de her dage på trods af, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen beboere på centeret, og at der ifølge Kirsten Paugan ikke har været problemer mellem lokale og centeret i de ti år, der har været asylcenter i landsbyen.

Men sådan er det ikke længere.

Truede med jagtvåben

Grith Sandst Poulsen, der er Udlændingestyrelsens vicedirektør, siger til JP Vejle, at der er blevet indsat vagtværn som direkte konsekvens af et dialogmøde i Sandvad 12. november.

Til mødet var Udlændingestyrelsen, Røde Kors og lokale beboere. Og ifølge Udlændingestyrelsen skyldes de nye skærpede sikkerhedstiltag "voldsomme ytringer" fra vrede beboere.

Til DR siger Grith Sandst Poulsen, at en borger "sikkert i god mening" til mødet advarede om mulig brug af jagtvåben.

- I dialog med politiet og Røde Kors har vi i forlængelse heraf aktuelt entreret med et vagtfirma, således at der er en vagt til stede på adressen døgnet rundt for at skabe tryghed omkring bygningen. Politiet har også en særlig indsats i området omkring centeret, lyder det uddybende i et mailsvar fra Udlændingestyrelsens Grith Sandst Poulsen til TV SYD.

Beboere uenige

TV 2 har talt med flere beboere, som ikke forstår, hvorfor Udlændingestyrelsen har følt behov for at indsætte vagtværn ved centeret.

- Det, synes jeg, er lidt voldsomt. Jeg synes godt nok ikke, vi ser så farlige ud. Ældre damer og så videre, siger Anna Dorthea Bak, der er demonstrant og pensionist i Sandvad.

Indehaver af Sandvad Sognegård og demonstrant, Lone Beyer, er enig.

- Det er jo ikke medarbejderne, vi overhovedet er imod. Det er jo selve den løsning, at de vil flytte kriminelle og sædelighedsforbrydere herned, siger hun.

Kirsten Paugan bakker demonstranterne op - og kommer samtidig med en opfordring til Udlændingestyrelsen:

- Jeg synes, det er vigtigt at holde øjet på bolden. Det er altså borgerne herude, der er utrygge over den situation, Udlændingestyrelsen sætter dem i, og den beboersammensætning, som Udlændingestyrelsen vil sætte ind på centeret, siger hun.

Souschef ved Røde Kors, Carsten Isaksen, har ikke ønsket at stille op til et interview. I et skriftligt svar understreger han dog, at det ikke er på Røde Kors' foranledning, at der er indsat vagtværn på centeret.

- Men hvis myndighederne vurderer, at det er nødvendigt, så lytter vi selvfølgelig til det, siger Carsten Isaksen.

Ikke dato for indflytning

Der er endnu ikke fastsat dato for første indflytning, men Udlændingestyrelsen oplyser i en mail, at beboerne, der alle har særlige behov, vil blive flyttet i små grupper over den kommende tid.

Udlændingestyrelsen skriver desuden i mailen til TV SYD, at de vil "fortsætte" dialogen med borgerne i lokalområdet.

- Så vi kan få en fornuftig sameksistens i Sandvad, når beboerne flytter ind, lyder det fra Grith Sandst Poulsen.