Coronavirus

Tilliden til regeringen falder særligt blandt én befolkningsgruppe

Siden et pressemøde 8. november er tilliden til regeringens coronahåndtering faldet markant blandt de ikkevaccinerede danskere.

Som så mange gange før stod regeringens repræsentanter i kampen mod covid-19 klar i Spejlsalen i Statsministeriet.

Det var mandag 8. november, og antallet af coronasmittede var steget hastigt de seneste dage.

Flankeret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Henrik Ullum fra Statens Serum Institut stod statsminister Mette Frederiksen (S) og talte alvorsord med lige så alvorlige miner.

- Regeringen står side om side med de knap 90 procent, som gør, som man skal. Den sidste gruppe skal ikke ødelægge det for resten, lød det fra Mette Frederiksen med henvisning til gruppen af danskere, der ikke ønsker at lade sig vaccinere.

Statsministeren forsøgte igen at få overtalt den sidste del af danskerne til at tage imod coronavaccinerne, og pressemødet understregede, at det var en hård kamp.

Men den seneste måling fra HOPE-projektet, der følger danskernes adfærd under pandemien, viser, at den hårde retorik ikke nødvendigvis virker.

For i ugerne efter pressemødet og indførelsen af nye restriktioner faldt tilliden til regeringens coronahåndtering markant blandt de ikkevaccinerede.

Helt nøjagtigt faldt tilliden med 13 procentpoint – fra at 32 procent havde tillid til regeringen til blot 19 procent.

Pres avler modpres

Selvom det ikke kan slås fast med sikkerhed, om det er statsministerens ord eller genindførelsen af coronapas og lignende, der driver udviklingen, hjælper den skærpede retorik ikke på tilliden blandt de mennesker.

Det mener Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet.

- Tallene viser, at man som myndighed og politiker skal være klar over, at der er utilsigtede konsekvenser for de ting, man gør for at håndtere smitten, siger han.

Hvor regeringen førhen fokuserede meget på dialog og tillid til befolkningen, når det gælder vaccinerne, skiftede tonen på pressemødet 8. november. For dem, der har valgt ikke at tage vaccinen, vil presset derfor føles som en krænkelse af ens frihed til at sige nej, forklarer Michael Bang Petersen.

- Oplevelsen af kontroltab spiller en klar rolle i forhold til tilliden til det politiske system under pandemien. Hvis du føler, du får frataget din frihed, skaber det negative reaktioner.

Derfor skal toneskiftet også ses som en appel til de vaccinerede i stedet for den gruppe af befolkningen, der ikke vil smøge ærmet op og tage stikket.

- Vi kan se i vores forskning, at over 60 procent af danskerne mener, at det er legitimt at fordømme de ikkevaccinerede. Så det er en retorik, der vinder genklang blandt dem, der er vaccineret.

Forskningen fra HOPE-projektet viser blandt andet, at tillid til myndighederne er den absolut vigtigste faktor, hvis en person skal efterleve restriktionerne og eksempelvis lade sig vaccinere.

De vaccinerede er trætte af at vente

Opdelingen af befolkningen i grupper af vaccinerede og ikkevaccinerede bliver mere tydelig, som pandemien trækker ud. Og situationen kan godt blive eksplosiv, mener Michael Bang Petersen.

Lige nu er en række europæiske lande i gang med at sætte foden ned over for dem, der ikke lader sig vaccinere. For eksempel er Østrig ved at indføre vaccinekrav for alle landets borgere.

Risikoen er dog, at det kan efterlade Østrig i en situation, hvor befolkningen er mere splittet efter pandemien end før, og tilliden til myndighederne kan blive lavere, vurderer professoren.

Derfor advarer han mod, at man går samme vej i Danmark.

- Man skal tænke over, hvilket samfund vi står i bagefter. Det danske samfund har høj tillid til myndighederne, men vi kan komme ud af krisen mere splittet, end vi gik ind i den.

Men frustrationen breder sig blandt de vaccinerede danskere. Blandt andet har en Megafon-måling for TV 2 og Politiken tidligere vist, at der er flertal for restriktioner kun for ikkevaccinerede.

- Der er stor bekymring for, om hospitalerne har kapacitet til det stigende antal smittede, og om der kommer nye nedlukninger, siger Michael Bang Petersen, som forklarer, at det kun skaber yderligere frustrationer.

Derfor er der ikke noget let svar på hverken den stigende mistillid blandt den lille gruppe af danskere, der ikke vil tage vaccinen, eller frustrationen hos resten af befolkningen.

Selv hvis det lykkes at få de sidste til at tage mod stikket, er det ikke nødvendigvis løsningen, forklarer Michael Bang Petersen.

- Man skal ikke tænke, at krisen bare er løst ved at få de sidste ti procent vaccineret. Man skal have et langsigtet perspektiv, siger han.