Sundhedsstyrelsen advarer om presset sundhedsvæsen - sådan skal problemet løses

Der er stadig flere tiltag, som kan afhjælpe den stigende belastning.

Sundhedsstyrelsen advarer nu også om, at sundhedsvæsenet er under pres. Det er den tiltagende coronasmitte, der udfordrer hospitalerne.

Sådan lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsens vicedirektør til TV 2.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et meget presset sundhedsvæsen og et sundhedspersonale, der knokler og løber enormt stærkt for at få det hele til at løbe rundt, siger Helene Probst.

Årsagen skal ikke kun findes blandt coronapatienter, men også andre smitsomme og akutte sygdomme, forklarer vicedirektøren.

Mangler 4000 sygeplejersker

Mange af regionerne har svært ved at få besat stillinger, ligesom der er pukler efter ferieafvikling og sygeplejerskestrejken.

En ny opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der lige nu mangler mere end 4000 sygeplejersker, og der kommer næsten ingen ansøgninger til ubesatte stillinger.

- Så vores sygehusvæsen er simpelthen mindre robust, og samtidig har vi belastningen af både covid-patienter og andre patienter, siger Helene Probst.

Mandag opfordrede formanden i Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, til, at lægestuderende sættes ind på de belastede hospitaler. Derudover mener hun, at man skal give fuldtidsansættelse til personale, som ønsker det.

Planlagte aktiviteter kan skrues endnu mere ned

Antallet af indlagte med corona er de seneste uger steget med 123, så der lige nu er 438 personer indlagt på landets sygehuse.

Hospitalerne har allerede skruet ned for de planlagte aktiviteter, cirka 20 procent i forhold til sidste år, men ifølge styrelsen kan der skrues endnu mere ned for at give plads til akutte patienter.

Ifølge vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen er vaccinerne vores modtræk til udviklingen på hospitalerne.

Alligevel er vi fortsat et stykke vej fra den maksimale spidsbelast på hospitalerne, vurderer Helene Probst.

- Vi tilskynder, at de, der ikke er vaccineret, bliver det, siger hun.

Samtidig ser vi ind i en mulig influenzabølge i december og januar.

Derfor håber Sundhedsstyrelsen også, at tilslutningen til den gratis influenzavaccine kan stige. Især blandt børn i alderen to til seks år.