Samfund

Rigsrevisionen retter alvorlig kritik af Skatteministeriet

Statsrevisorerne skal onsdag beslutte, om de vil skærpe kritikken yderligere og anklage regeringen for vildledning af Folketinget.

Rigsrevisionen rejser en alvorlig kritik af Skatteministeriet, der ifølge Rigsrevisionen hverken har styr på økonomien, tidsplanen eller ricisiene i at etablere et nyt ejendomsvurderingssystem til de danske boligejere.

Det erfarer TV 2.

- Det drejer sig om, at der ikke har været ordentlig projektstyring, og der har ikke været styr på økonomien. Det betyder, at projektet, der skulle have kostet 1,3 milliarder kroner, nu koster 3,6 milliarder, siger Ole Krohn, der er erhvervskommentator på TV 2.

- Regeringen har forsøgt at finde pengene i Finansudvalget, men vi erfarer på TV 2, at et flertal indtil nu har vendt tommelfingeren ned til det, så regeringen nu mangler finansiering.

Kritikken ventes offentliggjort i en beretning fra Rigsrevisionen, der fremlægges på et pressemøde onsdag.

Vildledning af Folketinget

Det nye system til ejendomsvurderinger har været undervejs i mere end syv år og har været genstand for en række skandaler. Det er eksempelvis ikke første gang, at økonomien er skredet.

Og det, at udgifterne nu er mere en fordoblet, kan blive endnu en hovedpine for regeringen.

Ifølge TV 2's oplysninger vil statsrevisorerne onsdag holde et møde, hvor de overvejer, om de skal skærpe kritikken yderligere og anklage regeringen for at have vildledt Folketinget, siger Ole Krohn.

Udskudt igen og igen

Ejendomsvurderingerne har været indefrosset siden 2013, hvor Rigsrevisionen fastslog, at de både var uigennemskuelige og fulde af fejl.

Tidligere beregninger fra Skatteministeriet har vist, at omkring 800.000 boligejere har betalt for meget i boligskat siden 2011. Det drejer sig om et samlet beløb på i alt 13 milliarder kroner, der skal betales tilbage til de berørte boligejere, når de nye vurderinger er klar.

Vurderingerne skulle have været klar sidste efterår, men blev udskudt for sjette gang. Dengang blev det undskyldt med corona-hjemsendte medarbejdere.

I oktober i år blev de første ejendomsvurderinger siden 2011 sendt ud til boligejere. Frem mod nytår vil 50.000 parcel- og rækkehusejere modtage deres nye ejendomsvurderinger, og efter nytår vil ydereligere 100.000 modtage deres.

Vurderingsstyrelsen vil først i andet halvår af 2022 tage hul på sagsbehandlingen af de resterende cirka 700.000 parcel- og rækkehuse, og først endnu senere følger vurderinger og eventuelt tilbagebetaling til de øvrige boligtyper.