Coronavirus

Operationer udskydes i samtlige regioner – patient har været indlagt halvanden uge med brækket ankel

Mangel på personale og ekstra mange patienter presser sundhedssystemet. Patienter kan vente længe på operationer.

Sundhedsstyrelsen advarede tirsdag om, at den tiltagende coronasmitte udfordrer sundhedsvæsenet.

Og allerede nu har samtlige danske regioner måttet udskyde planlagte operationer.

Det bekræfter de over for TV 2.

I Region Nordjylland blev 305 operationer alene i sidste uge udskudt, mens flere patienter i Region Hovedstaden får udskudt hospitalstider. Det skyldes blandt andet mangel på operations- og anæstesisygeplejersker.

Region Syddanmark oplyser, at regionens sygehuse i varierende grad er begyndt at udskyde planlagte behandlinger for at kunne prioritere de patienter, hvis behandling ikke kan vente. Og i Region Midtjylland udskyder udskyder man nu en del planlagte operationer i det omfang, at det ikke drejer sig om livs- eller førlighedstruede patienter.

I Region Sjælland bliver op mod 50 procent af regionens planlagte operationer udskudt fra denne uge. Her er Per Bech-Willumsen indlagt på Slagelse Sygehus med en brækket ankel.

- Jeg har været indlagt her siden sidste lørdag, mens jeg venter på en operation i min ankel. Men den er blevet udskudt tre gange, fordi personalet har travlt med andre patienter, siger han til TV 2.

"Det er hårdt"

At der er travlt på Slagelse Sygehus, er noget, som Heidi Natasha Kildevang, afdelingslæge på geriatrisk afdeling, kan nikke genkendende til.

Hun oplever, at personalet har mange patienter og må løbe rigtigt stærkt.

- Vi har haft vores gangpladser i brug igennem længere tid nu, så vi løber stærkere, ser flere patienter, og vi har samtidig mindre tid til vores patienter, siger hun.

På geriatrisk afdeling, der behandler ældre patienter, tager de nu også covid-19-patienter. Og det har givet ekstra udfordringer.

- Det er tydeligt, at der mangler folk særligt på plejeområdet, og det gør, at de øvrige faggrupper skal arbejde endnu hårdere. Det tager ekstra tid at passe denne patientgruppe, og det kræver ressourcer, som kan være svære at finde i hverdagen, siger Heidi Natasha Kildevang.

Tip os: Hvordan oplever du presset i sundhedsvæsenet?

Er du indlagt på et hospital, og oplever du, at personalet er presset?

Er du ansat på et hospital, og oplever du, at du og dine kollegaer er pressede?

Så er du velkommen til at sende os en video eller en e-mail, hvor du fortæller, hvad du oplever. Send den til jmoe@tv2.dk eller salp@tv2.dk.

Skåret helt ind

Foruden de mange covid-19-patienter har hospitalet også flere almindelige patienter end normalt på denne årstid, og det betød, at sygehusledelsen allerede fredag gik i beredskab.

Derved begyndte de at se på, hvilke behandlinger og undersøgelser, som kunne udsættes.

- Jeg synes, det er skrækkeligt. Vi vil selvfølgelig gerne efterleve de behov og ønsker, vores patienter har. Men vi er også nødt til at sikre, at det, vi gør, er fagligt forsvarligt, og på en måde så vores medarbejdere bedst muligt kan være med, siger Niels Reichstein Larsen, der er sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

De ekstraordinært mange patienter for årstiden, covid-19-patienterne og den netop overståede kamp med RS-virus, har sammen med sygeplejerskestrejken resulteret i, at der trækkes store veksler på personalet.

- Foruden de folk, der nu skal have afholdt ferie, så mangler vi som resten af sundhedsvæsenet både sygeplejersker, læger og andre klinikere. Samlet set betyder det, at kapaciteten er meget presset, siger Niels Reichstein Larsen.

I sygesengen på Slagelse Sygehuse er der dog forståelse for aflysningerne.

- Man må tage det, som det kommer. Personalet gør det rigtigt godt, og det er tydeligt, at de gør, hvad de kan, siger Per Bech-Willumsen.