Mink-sagen

Mette Frederiksen åbnede først kuvert om sms'er onsdag: - Jeg var optaget af andre ting

I de dage, hvor Mette Frederiksen kunne have brugt tid på at åbne kuverten, var hun blandt andet i Hjørring og Aarhus for at føre valgkamp. 

Siden det kom frem, at Mette Frederiksen (S) ventede til efter valget med at åbne kuverten med svar på genskabelse af sms'er, har pressen forsøgt at få en kommentar fra statsministeren.

Det lykkedes tirsdag forud for et gruppemøde i Socialdemokratiet.

Her afviser Mette Frederiksen pure, at hun kunne have fundet tid til at åbne kuverten inden 16. november.

- Jeg har været optaget af nogle andre ting, det giver sig selv, siger Mette Frederiksen.

Mandag slog Minkkommissionen fast, at den "ingen indflydelse" havde på, hvornår konvolutterne med svar på genskabelse af Mette Frederiksens sms'er kunne åbnes.

Alligevel valgte Mette Frederiksen først at åbne kuverten onsdag 17. november – fem dage efter at politiet afsluttede deres undersøgelse og afleverede resultatet i en forseglet kuvert til Justitsministeriet.

Travlt med at føre valgkamp

Mette Frederiksen afviser, at der er noget nyt i gårsdagens melding fra Minkkommissionen, og forklarer, at det var på grund af tidsmangel, at man ikke valgte at åbne kuverten før onsdag.

Du er blandt andet ude at føre valgkamp i de store byer. Hvorfor er det, du ikke lige finder tid til at sætte dig ned med din bisidder og åbne de her kuverter?

- Undskyld mig, men det er ikke, fordi sms-spørgsmålet ikke har fyldt. Jeg skal forsøge at tilrettelægge mit arbejde bedst muligt, svarer Mette Frederiksen og uddyber:

- Jeg er helt overbevist om, at hvis konklusionen havde været en anden, nemlig at man kunne gendanne betydeligt materiale, så havde I spurgt ind til, hvad der stod i det materiale – derfor skulle der være ordentlig tid til det, siger hun.

Hvorfor er det vigtigere for dig at føre valgkamp?

- Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det er vigtigere. Jeg har flere forskellige arbejdsopgaver, det skal jeg ikke stå og redegøre for her.

I de dage, hvor Mette Frederiksen kunne have brugt tid på at åbne kuverten, var hun blandt andet i Hjørring og Aarhus for at vise sin støtte til de socialdemokratiske kandidater.

Kritikken er haglet ned

At oplysningerne først kom til offentlighedens kendskab dagen efter valget, har mødt kras kritik fra oppositionen, som direkte har beskyldt regeringen for at forhale offentliggørelsen af hensyn til kommunal- og regionalvalget.

Jakob Ellemann-Jensen (V) spekulerede efterfølgende i, om det kunne være "belejligt" for statsminister Mette Frederiksen ikke at have fundet tid til at se resultaterne før efter kommunalvalget.

- Hvor dumme tror de, vi er, spurgte V-formanden retorisk, mens også den konservative Søren Pape Poulsen beskyldte statsministeren for bevidst at tilbageholde informationer af hensyn til det socialdemokratiske valgresultat.

Den kritik afviser Mette Frederiksen også tirsdag.

- Jeg synes ikke, det er dårlig dømmekraft. Jeg tilrettelægger arbejdet, som jeg synes, det er rigtigst at gøre, siger statsministeren og tilføjer:

- Det er heller ikke, fordi sms'er ikke har fyldt i valgkampen. Det må man sige, de har.