Der er kun én løsning på det pressede sygehusvæsen, siger Heunicke

Det er helt afgørende, at danskerne tager imod det tredje stik, så snart de får indbydelsen, siger sundhedsministeren.

Antal coronasmittede og indlagte stiger, og det presser landets sygehusvæsen i en sådan grad, at Lægeforeningen mandag opfordrede til midlertidigt at suspendere behandlings- og udredningsgarantien.

Så drastisk et skridt er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) dog ikke klar til, fortæller han til TV 2 tirsdag.

I stedet har han ét klart budskab til danskerne:

- Bliv nu vaccineret. Det er helt afgørende, hvis I vil hjælpe vores sundhedsvæsen. Både vaccinen mod coronavirus, men også influenza, siger ministeren.

Tirsdag nærmer smittetallet sig det højeste nogensinde med 4199 nye coronatilfælde. Samtidig er antallet af indlagte steget med seks til 444. Sundhedsstyrelsen har tidligere markeret 450 indlagte som en kritisk grænse.

Immuniteten daler

Det er særligt det tredje stik mod coronavirus, som Magnus Heunicke opfordrer danskerne til at tage imod, så snart de får indkaldelsen i deres e-boks.

- Immuniteten daler efter andet stik, særligt for de ældre, og derfor har vi brug for, at de får et stik mere, siger han.

Test er vigtigt, men det tredje stik er endnu vigtigere

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Mandag meddelte Sundhedsministeriet, at der i alle regioner skrues op for vaccinekapaciteten, så 300.000 danskere kan vaccinereres hver uge.

Indtil videre har cirka 600.000 danskere modtaget tredje stik - det såkaldte boostershot.

En svær balance

Et andet nøgleord i bekæmpelsen af den stigende smitte er test. Men lige nu er det lettere sagt end gjort at få afklaret, om man er smittet.

Flere steder i landet, særligt i Region Sjælland, er der helt op til syv dages ventetid på en pcr-test, ligesom TV 2 har fortalt om lange køer, der slanger sig foran landets lynteststeder.

Det på trods af, at testkapaciteten på kort tid er øget fra 100.000 tests om dagen til snart 370.000 tests.

Magnus Heunicke anerkender problemet, men kalder det "en svær balance".

- I sommer var der tomme testcentre, hvor folk stod og ikke lavede noget, mens erhvervslivet manglede hænder, siger han og tilføjer:

- Test er vigtigt, men det tredje stik er endnu vigtigere.