Coronavirus

Ansatte på plejehjem er blandt de mindst vaccinerede i sosu-sektoren

Andelen af færdigvaccinerede blandt plejehjemsansatte er dog lige over landsgennemsnittet, hvilket faktisk overrasker fagforeningen FOA.

Nogle af landets mest sårbare borgere befinder sig på plejehjemmene.

Alligevel er det blandt plejehjemmenes ansatte, at der er en af de laveste tilslutninger til coronavaccinen i social- og sundhedssektoren.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut.

Her fremgår det, at 88 procent af de ansatte har fuldført det primære vaccinationsforløb.

Jeg var en smule i alarmberedskab, da vi startede med vaccinationerne, men vi er langt over det, vi forventede

Torben Klitmøller Hollmann, FOA's formand for social- og sundhedssektoren

Det halter efter tilslutningen hos hospitalsansatte på 93,92 procent og ansatte i almen praksis på 95,72 procent.

Det ligger dog lige over landsgennemsnittet på 86,37 procent. Det er positivt, mener Viggo Andreasen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Men netop fordi borgere på plejehjem hører til de mest sårbare, kunne man godt håbe på en højere tilslutning, lyder det.

- Vi har set, at lige præcis plejehjem er et sted, hvor smitten nemt spreder sig, lige så snart at beboernes beskyttelse falder bare en lille smule. Da det samtidig er en risikogruppe, er man nødt til at holde tæt øje, siger han til TV 2.

Et aktuelt problem

Med en stigende samfundssmitte over de seneste uger peger Viggo Andreasen på, at det er afgørende at få så høj en vaccinationstilslutning blandt plejehjemmenes ansatte som muligt.

- Man skal tænkte på det som et problem nu, for vi har meget smitte, og derfor er der en pæn chance for, at man vil dukke op og smitte beboerne, siger han.

Det viser sig også i smittetallene fra landets plejehjem. Ifølge Statens Serum Institut var der sidste uge 51 smittede blandt plejehjemmenes beboere mod 25 smittede ugen før. Der var dog også flere testede sidste uge.

Der virkelig er behov for at teste ikkevaccinerede systematisk, fordi det er den mest sårbare gruppe, vi har at gøre med

Viggo Andreasen, epidemiolog ved Roskilde Universitet

Sundhedsminister Magnus Heunicke hæfter sig også ved, at social- og sundhedsansatte har en vigtig rolle i at værne om borgere i risikogruppen.

- Det er helt centralt, at de ansatte i social- og sundhedssektoren tager imod tilbuddet om covid-19-vaccination, da netop disse grupper ofte er i kontakt med særligt sårbare i deres daglige arbejde. Derfor følger vi tilslutningen tæt, så vi kan identificere, om der er grupper, vi skal sætte målrettet ind over for, siger han i en pressemeddelelse.

Indsats over for sosu-elever

Dykker man ned i vaccinationstilslutningen i de enkelte faggrupper på plejehjemmene, har ansatte uden autorisation den laveste på 87,21 procent, efterfulgt af social- og sundhedsassistenter på 89,26 procent.

Altså er godt ni ud af ti sosu-assistenter på landets plejehjem færdigvaccineret, og det glæder Torben Klitmøller Hollmann, der er fagforeningen FOA's formand for social- og sundhedssektoren.

- Jeg var en smule i alarmberedskab, da vi startede med vaccinationerne, men vi er langt over det, vi forventede, siger han til TV 2.

Han forklarer, at udfordringerne med at udbrede vaccinen mest ligger hos ufaglærte og sosu-eleverne. Derfor er det også den gruppe, som fagforeningen og Sundhedsstyrelsen sætter ind over for.

- Vi har lige lavet et samarbejde med Sundhedsstyrelsen, hvor vi har sendt videoer ud til unge på sosu-uddannelserne. For det er de sidste, vi skal have med.

Det er Torben Klitmøller Hollmanns opfattelse, at oplysning og tilgængelighed er de vigtigste faktorer for at få eleverne til at tage vaccinen.

Når eleverne er i praktik, går det op for dem, at det er vigtigt at beskytte beboerne ved at få vaccinen, og dernæst skal vaccination være let tilgængelig for eleverne.

Opfordring til tests

Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, opfordrer til, at man nøje undersøger årsagen til, at nogle faggrupper halter bagefter i vaccinationstilslutning.

- Det kan være, at hvis folk siger, at de ikke ønsker vaccinen, at man så må sætte nogle andre foranstaltninger i værk. Der er i hvert fald mulighed for at indføre en teststrategi og tilbyde det som supplement, hvis man ikke af anden vej kan få tilslutning, siger han til TV 2.

Også Viggo Andreasen ser tests som den bedste mulighed for sikre plejehjemmets beboere, hvis nogle ansatte ikke er vaccineret.

- Der er virkelig behov for at teste ikkevaccinerede systematisk, fordi det er den mest sårbare gruppe, vi har at gøre med, lyder det.

I sidste uge var Kommunernes Landsforening ude med en opfordring til landets kommuner om at kræve coronapas for medarbejdere på plejehjem og botilbud.