Lang ventetid på tests landet over – politikere efterlyser øget kapacitet
Det er ikke alle, som har behov for en PCR-test, mener Styrelsen for Forsyningssikkerhed.
I takt med at smitten stiger, og coronapasset er blevet genindført på flere lokationer, stiger efterspørgslen på at blive testet.
Men landets testcentre kan ikke følge med.
Flere stedet er der meldinger om lange ventetider, eksempelvis i Odsherred og Asnæs Kommune, hvor borgerne skal vente helt op mod otte dage på en pcr-test – også selvom de er nærkontakter.
Og det er langtfra acceptabelt, lyder kritikken fra flere sundhedsordførere på tværs af det politiske spektrum.
- Det er alt, alt for lang tid. Det kan vi ikke være tjent med i den situation, vi står i lige nu, siger Per Larsen (K).
Både han og Peder Hvelplund fra Enhedslisten mener, at testkapaciteten skal øges markant.
Otte dages ventetid
En af de personer, der har oplevet den lange ventetid på en PCR-test, er Julie Friis Lindegaard.
Hendes kæreste blev tirsdag testet positiv for coronavirus, og som nærkontakt forsøgte hun med det samme at få en pcr-test, men ventetiden i Asnæs var otte dage.
- Det er lang tid at gå og vente i uvished, siger hun til TV 2 ØST.
For Julie Friis Lindegaard hjalp det at kontakte smitteopsporingen, der gav hende en strakstid.
Som nærkontakt opfordres man nemlig af sundhedsmyndighederne til at tage en PCR-test på fjerde- og sjettedagen, men mange steder i landet er det ikke en mulighed lige nu.
Også de, der ønsker at få taget en lyntest, oplever problemer. De seneste uger har TV 2 flere gange kunnet fortælle om steder med timelange køer til lyntest, blandt andet i Odense og Slagelse.
- Vi er nødt til at speede op
Det er tilfælde som Julie Friis Lindegaards, som både Per Larsen (K) og Peder Hvelplund (Ø) finder utilfredsstillende.
- Det rimelige er, at man kan blive testet inden for et døgn, maksimalt to. Især hvis man er nærkontakt, siger sundhedsordføreren fra Enhedslisten.
12. november meddelte Styrelsen for Forsyningssikkerhed ellers, at testkapaciteten i løbet af 14 dage ville blive opjusteret markant fra 100.000 daglige tests til 370.000 tests.
Lørdag blev der foretaget cirka 150.000 PCR-tests og 100.000 lyntests. Dermed er der et stykke til målet endnu.
Men selv 370.000 tests er ikke nok, mener sundhedsordførerne.
- Vi er nødt til at speede op nu. Særligt i de regioner, hvor der er lang ventetid, skal vi sætte ind, siger Peder Hvelplund.
Myndighederne er da heller ikke afvisende over for, at det kan blive nødvendigt at opskalere testkapaciteten yderligere.
- Vi følger hele tiden udviklingen i behovet for tests, og vi har stadigvæk mulighed for at øge testudbuddet yderligere. Så når vi er færdige med den her opskalering til 370.000, så vil vi igen se på, om der er behov for at komme højere op, sagde Lisbet Zilmer-Johns, direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, på et pressemøde fredag.
Ikke alle har behov for PCR-test
Indtil der eventuelt kommer yderlige testkapacitet, har Lisbet Zilmer-Johns en opfordring til danskerne. Hun mener nemlig ikke, at der er alle, som har behov for at tage en PCR-test.
- Har du symptomer eller er nærkontakt, så skal du altid tage en PCR-test. Men hvis du ikke har symptomer eller er nærkontakt og for eksempel skal have en test for at få et grønt coronapas, så opfordrer vi til at tage en hurtigtest, sagde direktøren fredag.
Den køber de dog ikke på Christiansborg.
- Jeg synes ikke, at det er en god idé at skelne mellem borgerne på den måde. Vi skal bare have mere testkapacitet nu, siger Per Larsen.