Coronavirus

Behandlinger og operationer udskydes - læger vil suspendere behandlingsgaranti

En farlig storm er under opsejling i sundhedsvæsenet. Og nu vil det ikke længere betyde noget, hvis man suspenderer behandlingsgarantien lyder det.

Flere og flere danskere bliver i øjeblikket indlagt med covid-19. Samtidigt døjer hospitalerne med mange ubesatte stillinger og efterdønninger fra sommeren sygeplejerskestrejke.

Det er blevet til den perfekte storm i sundhedsvæsenet, og det får nu reelle konsekvenser for virkelige mennesker.

Både hos Region Sjælland og Region Syddanmark samt hos Region Nordjylland har man således meldt ud, at de er begyndt at udsætte planlagte behandlinger og operationer.

Derudover siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, at behandlings- og udredningsgarantien midlertidigt bør suspenderes.

Hun mener nemlig ikke, at en sådan suspendering reelt vil betyde noget, når regioner og hospitaler alligevel udskyder behandlinger.

- Det betyder jo ikke noget for den enkelte, hvis man alligevel ikke får den behandling, som man er stillet i udsigt, inden for de 30 dage, siger Camilla Rathcke.

- Hvis det var toppen...

Ifølge Lisbeth Lintz, som er formand for Overlægeforeningen, er det i høj grad personalemangel, der presser sygehusvæsenet.

Siden sygeplejerskernes ti uger lange strejke i sommer, der blev lukket med et lovindgreb fra Christiansborg, har mange sygeplejersker afvist at arbejde over. Ifølge Lisbeth Lintz er det imidlertid ikke kun sygeplejersker, der er mangel på.

- Det er personale af alle mulige slags - også speciallæger, siger Lisbeth Lintz.

Det er kombinationen af personalemangel og de mange indlagte med både coronavirus og andre lidelser, der følger af et åbent samfund, der alt sammen er med til at presse samfundet nu.

Og man frygter, at det bliver værre.

- Hvis det her var toppen, så gik det nok. Men vi ser jo hen imod, at der kommer flere og flere indlagte, siger Lisbeth Lintz.

Flere patienter end hænder

Selvom Region Hovedstaden endnu ikke officielt har meldt ud, at man udskyder behandlinger, sker det allerede.

Det siger Thomas Benfield, der er professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Han siger, at man på Hvidovre Hospital snart ikke længere kan tilbyde intensivbehandling til de patienter, som man normalt ville tilbyde det til.

- Vi kommer snart til at træffe nogle valg, fordi vi ikke har pladser og ressourcer til at behandle, som vi gerne vil, siger Thomas Benfield.

Han siger, at presset i nogen grad også kommer fra, at man mangler op mod en tredjedel af de sygeplejersker, man normalt har på afdelingen.

- Vi har behov for at omlægge noget af den behandling, vi normalt giver på hospitalet, så vi kan frigøre personale til behandling af covid-patienter. Det betyder, at man kommer til at aflyse nogle operationer og planlagte behandlinger og udsætte dem, siger Thomas Benfield.