Antallet af indlagte presser hospitalerne

Indlæggelsestallet er steget, og det bekymrer formanden i Overlægeforeningen. Hun ønsker nye tiltag, som skal hjælpe de belastede hospitaler.

Hospitaler landet over oplever massivt pres, og det skyldes de mange indlagte med covid-19 samt manglen pĂĄ sundhedspersonale.

Det oplyser Overlægeforeningen til TV 2.

Vi ser frem mod en tid med flere indlæggelser

Lisbeth Lintz, formand i Overlægeforeningen

Lige nu er 414 personer indlagt med covid-19. 51 af dem er indlagt pĂĄ intensivafdelinger.

Covid-19-patienter kræver mere arbejde

Der mangler sengepladser på Herning Hospital, og derfor har personalet haft svært ved at finde plads til at behandle coronaindlagte. Det fortæller den ledende overlæge Nikolai Hoffmann-Petersen til TV 2.

På Odense Universitetshospital bekræfter overlæge Isik Somuncu Johansen, at det belastede sundhedsvæsen sætter et pres på hospitalet:

- Vi håndterer flere og flere patienter, og vi mangler hænder, så vi er meget presset arbejdsmæssigt. Vi løber stærkere, end vi plejer, lyder det fra overlægen.

Også i det københavnske har presset sat sit aftryk på hospitalerne.

Intensivpatienter ligger pĂĄ sengeafsnittet

På Hvidovre Hospital er man ved at nå grænsen, oplyser overlæge Thomas Benfield.

Ă…rsagen er ikke kun flere indlagte med coronavirus:

- Selvom vi ikke har sĂĄ mange coronaindlagte, som vi havde tidligere, sĂĄ har vi ĂĄbent for alt andet. Samtidig har vi personalemangel. Vi kan ikke nĂĄ det, som vi tidligere kunne nĂĄ, siger han.

Det betyder blandt andet, at hospitalet begynder at mangle sengepladser på intensivafdelingen. Og i en sådan grad, at patienter – som under normale omstændigheder ville være på intensivafdelinger – nu er indlagt på sengeafsnit. Og det er ikke optimalt, siger Thomas Benfield.

- Mange af dem, som vi har indlagt i øjeblikket, er også dem, der kræver de fleste ressourcer. Det har vi snart svært ved at give dem alle sammen.

Han forklarer desuden, at sygehuset oplever flere sygemeldinger blandt personale, der har nået et punkt, hvor de er tæt på at knække.

- Vi ser sygeplejersker, der desværre græder, allerede når de møder ind, siger han.

Formand i Overlægeforeningen Lisbeth Lintz fortæller TV 2, at det kræver mere arbejde at behandle patienter med covid-19 – også selvom de ikke er indlagt på grund af symptomerne:

- Der er nogle særlige foranstaltninger i forhold til covid-19-patienter, da det er en smitsom sygdom. Vi bliver nødt til at bevæge os rundt i overtrækstøj og isolere folk.

Hun tilføjer, at personalemanglen også skyldes, at en del af personalet er sygemeldt på grund af smitte med covid-19.

Frygter fremtid med stigende indlæggelsestal

Antallet af indlagte med covid-19 pĂĄ de danske hospitaler steg i gĂĄr med 28.

Lisbeth Lintz er bekymret for, hvilken betydning det stigende indlæggelsestal kan have for sundhedsvæsenet.

- Vi ser frem mod en tid med flere indlæggelser, og derfor er man nødt til at gøre noget, så vi kan gøre os klar til at modtage flere syge borgere, siger hun.

Formanden i Overlægeforeningen opfordrer til, at lægestuderende sættes ind i de belastede hospitaler. Derudover mener hun, at man skal give fuldtidsansættelse til personale, som ønsker det.

I januar var antallet af indlagte markant højere, end det er nu. Alligevel var sundhedsvæsenet bedre rustet dengang.

- Vi har større mangel på personale nu, end vi havde havde i januar, hvor indlæggelsestallet var størst, forklarer Lisbeth Lintz.

På hospitaler landet over oplever man, at det er svært at rekruttere sygeplejersker.

Ifølge DR har en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) vist, at hvert andet forsøg på at ansætte en sygeplejerske mislykkedes fra december 2020 til april 2021.