Samfund

Ekstra Bladet vil have mænd på Side 9

Fremover vil der være mere diversitet på den ikoniske plads i Ekstra Bladet, siger chefredaktør.

Slår man op på side ni i Ekstra Bladet, vil man i dag blive mødt af en afklædt, ung kvinde.

Men fremover kan man møde folk af alle køn og aldre på den ikoniske plads i avisen.

Det fortæller Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup til TV 2.

I sin leder i søndagens udgave af Ekstra Bladet skriver redaktøren, at avisen vil "demokratisere Side 9".

Og det betyder altså, at man fremover vil se en anderledes Side 9 med mere mangfoldighed. Henrik Qvortrup vil dog gerne mane en ting til jorden: Side 9-pigen skal ingen steder.

Vi vil også indbyde mænd til at optræde på Side 9

Henrik Qvortrup, chefredaktør på Ekstra Bladet

- Selvfølgelig vil der fortsat være Side 9-piger. Det er en del af Ekstra Bladets sjæl, og det fortsætter vi med. Men fremover vil der også være andet, siger Henrik Qvortrup.

Men ifølge chefredaktøren vil der altså fremover også være plads til andre køn og et større aldersspænd på den ikoniske side.

- Vi vil også indbyde mænd til at optræde på Side 9, og man behøver heller ikke være 22 år og have de perfekte mål for at få en plads på siden, siger Henrik Qvortrup.

Vil følge tendens

Ifølge Henrik Qvotrup vil man med ændringen i Side 9's dna følge en klar tendens i samfundet.

- Vi kan konstatere, at mange forskellige mennesker er glade for at tage billeder af sig selv og lægge dem ud, og det skal de også have lov til på den mest prominente plads af alle, nemlig Side 9, siger Henrik Qvortrup.

Hvorfor ændrer I konceptet nu det har været til debat mange gange i årenes løb?

- Fordi vi er i 2021, og jeg synes, Ekstra Bladet gennem årene har haft lidt for travlt med at tilgodese de mandlige læsere. Jeg ser ingen modsætning mellem at følge med tiden og at have et Side 9-format, men jeg ser et behov for at brede det ud.

Hvorfor ikke bare droppe Side 9?

- Jeg ser ingen grund til at droppe det. Hvorfor skulle vi det? Mennesket udfolder sig på mange måder og leder og kanter, og det vil vi gerne afspejle i vores avis.

Jeg ser ingen grund til at droppe det

Henrik Qvortrup

Side 9-pigen er en anakronisme

Side 9-pigen har været en fast bestanddel af Ekstra Bladet siden 1. juli 1976, hvor 24-årige Elin Holmtoft blev den allerførste unge kvinde til at posere nøgen på siden.

Inspirationen til Side 9-pigen havde avisen fået fra den britiske tabloidavis The Sun, der siden 1970 havde haft et foto af en afklædt kvinde på side tre, kaldet "Page 3 Girl".

I Danmark har Side 9 været til debat mange gange. Blandt andet er fænomenet blevet anklaget for at være udtryk for et "reducerende kvindesyn", og i 2020 måtte Ekstra Bladet i gang med at sløre Side 9-billeder i arkivet, da DR afslørede, at der i 70'erne og 80'erne havde optrådt mindreårige modeller på ned til 15 år.

Ifølge Lene Bull Christiansen, der blandt andet forsker i køn og medier ved RUC, er Side 9-pigen som koncept i sig selv ude af trit med tiden.

- Side 9 er lidt i sig selv en anakronisme, og det er egentlig lidt påfaldende, at det har eksisteret i samme format i så mange år, siger Lene Bull Christensen og fortsætter:

- Mange andre steder i medierne er der jo for længst begyndt at ske et skred i, hvad og hvem der bliver anset som sexet, mens Side 9-pigen stadig langt henad vejen har været en helt bestemt type, nemlig en ung slank kvinde.

De må have en klar idé om, at deres publikum er klar til det

Lene Bull Christensen, RUC

Kalkuleret risiko

Hun mener, at det er en kalkuleret risiko, Ekstra Bladet løber, når avisen inviterer mændene ind på Side 9.

- Det er næppe noget, de gør, fordi de er presset til det, for det har de ikke gjort tidligere. Jeg tror heller ikke, de gør det, fordi de ønsker at gå forrest med et eksempel. De må have en klar idé om, at deres publikum er klar til det, siger Lene Bull Christensen.

Pladsen på Side 9 har tidligere været indtaget af mænd i spøgefulde øjemed, blandt andre af Kim Larsen i 1985.

I marts 2020 droppede Ekstra Bladet en anden omdiskuteret fast bestanddel, nemlig massageannoncerne bagerst i avisen.

Her udtalte den dengang afgående chefredaktør Poul Madsen, at det skyldtes, at de omdiskuterede annoncer "arbejdede imod et moderne Ekstra Blad".