Kommunalvalg

Detroniseret borgmester i kikset kupforsøg: - Skulle vi ikke genoptage forhandlingerne?

Over for TV 2 afviser alle den kommende borgmesters støttepartier at bryde den nuværende konstituering.

Bare fordi man har tabt kampen om borgmesterkæden, behøver man ikke give op.

I hvert fald ikke hvis man spørger Aabenraas afgående Venstre-borgmester, Thomas Andresen.

Han var ikke med i aftalen, da den konservative spidskandidat, Jan Riber Jakobsen, lige akkurat samlede mandater nok fra Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og SF til at kunne kalde sig kommende borgmester.

Man kan jo godt få opfattelsen af, at der sidder en prinsessesur borgmester fra Venstre

Thomas Andreasen (V), borgmester i Aabenraa

Men selvom de fire partier stadig forhandler om aftalens detaljer, appellerer Thomas Andresen nu til støttepartierne om i stedet at pege på Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti.

Det tyske mindretals parti er nemlig det eneste, der kan samle partierne i et bredt samarbejde, skriver venstremanden lørdag aften i et opslag på Facebook, som senere blev genudgivet søndag formiddag.

- Så kære Jan Køpke Christensen (Nye Borgerlige, red.), Michael Christensen (SF, red.) og Erik Uldall (Hansen, Socialdemokratiet, red.) – skulle vi ikke bede Erwin om genoptage konstitueringsforhandlingerne med det formål at lave en konstituering, hvor alle partier er med?, skriver han blandt andet.

Er ikke ”prinsessesur”

Over for TV 2 bekræfter Thomas Andresen, at forslaget står ved magt.

Han er blandt andet frustreret over, at det bliver “en konservativ borgmester, der er styret af røde mandater".

Samtidig frygter han, at de nuværende aftaleparter kan blive fastlåst i en lokalpolitisk hårknude.

- Når man skal favne politiske partier i et aftaledokument, som rækker fra SF til Nye Borgerlige, vil der være mange politikområder, man ikke kan være enige om, siger Thomas Andreasen.

Derfor håber han, at Socialdemokratiet, SF, og Nye Borgerlige vil vende den kommende konservative borgmester ryggen.

Han anerkender dog, at der er flere vælgere, der vil af med ham som borgmester end beholde ham. Og derfor peger han ikke længere på sig selv som borgmester.

Men kan nogen samle Aabenraas rådhus, er det formanden for Slesvigsk Parti, mener han:

- Man kan jo godt få opfattelsen af, at der sidder en prinsessesur borgmester fra Venstre. Men Erwin Andresen er som person en, der kan bygge bro og skabe et fungerende byråd, siger han.

Støttepartier afviser ny aftale

Både Socialdemokratiet, SF og Nye Borgerlige afviser dog på det kraftigste at vrage Jan Riber Jakobsen til fordel for en ny forhandling om borgmesterkæderne.

Det bekræfter spidskandidaterne fra alle tre partier søndag over for TV 2.

- Jeg tænker, at vi fortsætter med de konstitueringsforhandlinger, vi er i gang med nu. Det tænker jeg ikke, at et opslag meget sent lørdag aften skal gøre noget ved, siger Michael Christensen fra SF.

Hos Socialdemokratiet i Aabenraa understreger Erik Uldall, at Venstre er velkommen til at slutte sig til konstitueringen bag de konservative.

Men han afviser at bryde den nuværende konstituering.

- Så skal der ske noget uventet, vil jeg sige. Efter valgkampen, hvor Venstre har talt sig længst muligt væk fra os, er det en umulig opgave, siger han.

Hos Nye Borgerlige, der sammen med de konservative skal tale den borgerlige sag i den kommende konstituering, lyder samme besked.

Selvom man vil byde Venstre og Dansk Folkeparti velkomne i den eksisterende aftale, holder spidskandidaten Jan Køpke Christensen sig til, hvad han har lovet.

- Oprigtigt talt og hånden på hjertet. Det er gået fantastisk godt i de samtaler, vi har haft. Der vil være områder, hvor vi er uenige, ellers havde vi siddet i samme parti, men det bliver ikke et problem.