Coronavirus

Danskerne aflyser julefrokoster: - Lige pludselig kan jeg brænde inde med for meget juleøl

Frank Jensen, som er indehaver af Depot Esbjerg, er ved godt mod. Men flere virksomheder er hårdt ramt af aflysningerne, fortæller SMVdanmark.

Der findes endnu ingen krav eller anbefalinger om ikke at holde et brag af en julefrokost.

Men alligevel er både private og virksomheder som DSB, Danfoss og TV 2 allerede begyndt at aflyse julefesterne i stor stil.

Og det kan de mærke i brancherne, som leverer øl, mad og underholdning til julefrokoster.

Det fortæller blandt andre Frank Jensen, der er indehaver af Depot Esbjerg og formand for Depot Danmark, der er et samarbejde af 11 selvstændige leverandører af drikkevarer på tværs af landet.

- Vores telefoner er blevet meget stille. Og lige nu skulle de ellers have været rødglødende, for fra nu af og indtil nytår plejer vi at have meget travlt, siger han.

Bange kunder

I Esbjerg Kommune, hvor Frank Jensens depot ligger, har der siden sommeren været flere store smitteudbrud til fester.

- Og vi kan mærke på vores kunder, at folk er megarædde for, at der kommer et udbrud til deres fest, siger Frank Jensen.

De kunder vi har inde, de fester til gengæld igennem – for de er sikre på, at det er den sidste julefrokost, de kommer til i år

Frank Jensen, indehaver af Depot Esbjerg

Når virksomheder og private vælger at aflyse deres julefester, er det ikke regeringens beslutning. Der er nemlig intet forsamlingsforbud, der sætter en stopper for festlighederne med nissehuer og juleøl.

Det er folk, der tager ”sagen i egen hånd”, som Frank Jensen formulerer det.

- Uden at det skal lyde for vildt, overvejer jeg, om jeg har for meget juleøl. For lige pludselig kan jeg brænde inde med det. For jeg vil skyde på, at cirka mellem 10 og 15 procent af vores arrangementer bliver aflyst nu.

For mange fortsætter festen

Ved Depot Esbjerg leverer de også øl og vand til en række andre arrangementer og fester, men julefrokoster udgør en stor del af butikken.

- Vi lever i en usikker branche, hvor vi jo også er meget afhængige af vejret. Men jeg tror sådan set, at vi er ved at få hår på brystet. Vi er vant til at det går op og ned, siger Frank Jensen.

Festerne fortsætter heldigvis hos mange af Depot Esbjergs kunder.

- Der var en, der sagde til mig i fredags, at de kunder vi har inde, de fester til gengæld igennem – for de er sikre på, at det er den sidste julefrokost, de kommer til i år.

For den del af erhvervslivet, som har julefrokoster som deres omdrejningspunkt, står i en fatal situation.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark

- Deres økonomi er tyndslidt

Tendensen med aflyste julefrokoster ses ikke kun i Esbjerg, men over hele landet. Det fortæller Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

- Vi hører desværre, at en lang række danske virksomheder afbestiller deres julefrokoster, ligesom vi fra vores medlemmer hører, at rigtig mange ordrer ikke er kommet. Telefonerne har simpelthen ikke ringet siden efterårsferien.

Jakob Brandt fortæller, at virksomheder er hårdt ramt. Særligt efter mere end halvandet år med corona, som har efterladt flere i branchen med gæld og stort underskud.

- Deres økonomi er tyndslidt. Virksomhederne står med den udfordring, at hvis danskerne frivilligt vælger at lukke ned og stopper med at købe en række ydelser, uden regeringen har besluttet sig for en nedlukning, så er der heller ikke udsigt til kompensationsordninger.

Og det bekymrer SMVdanmark, som opfordrer til, at regeringen genindfører hjælpepakkerne og lægger en langsigtet plan.

- For den del af erhvervslivet, som har julefrokoster som deres omdrejningspunkt, står i en fatal situation. Får de ikke en god omsætning i november og december, så bliver det fysisk umuligt at betale den gæld tilbage, de har skubbet foran sig i udskudt moms og skat, siger Jakob Brandt.

Branchen har brug for danskerne

- Når corona opgraderes til en samfundskritisk sygdom, bliver det også en erhvervskritisk sygdom, for så ændrer danskerne deres adfærd.

Ifølge Jakob Brandt er det værste scenarie for de små og mellemstore virksomheder, at danskerne opfører sig som sidste år.

- De pålægger sig selv restriktioner, uden at politikerne har meldt noget ud. Så når smittetallene stiger, dropper de at gå på restaurant, besøge familien eller blive klippet.

Han opfordrer danskerne til at leve et normalt og socialt liv, indtil myndighederne siger andet.

- I skal komme ud. For branchen har brug for jer.