Coronavirus

Vi skal fremskynde tredje stik for at bremse smitten, siger ekspert

Regeringen bliver nødt til at indføre nye tiltag, hvis smittetallet skal falde. Coronapasset er ikke nok, mener professor.

En ny smittebølge hærger Danmark, og det kan det tredje stik sætte en stopper for.

Det mener Eskild Petersen, som er professor i infektionssygdom på Aarhus Universitet.

- Vi har relativ solide data, som viser, at vaccinens beskyttende effekt klinger af efter seks til syv måneder. Derfor skal vi begynde at kigge på, om resten af befolkningen skal begynde at få tredje stik, siger han til TV 2.

Jeg mener slet ikke, at vi har kontrol over epidemien

Eskild Petersen, professor i infektionssygdom på Aarhus Universitet

Stigende smittetal og flere indlæggelser

I øjeblikket befinder vi os i anden fase af revaccinationsprogrammet.

Det vil sige, at alle som er over 65 år kan modtage tredje stik. Det gælder også ansatte i sundheds-, social- og ældresektoren samt de, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 grundet nedsat immunforsvar.

Også krydsvaccinerede personer – altså de, som har modtaget én vaccinedosis fra AstraZeneca og én mRNA-vaccine – kan modtage tredje stik.

Tilbage i oktober blev dem, som har modtaget Johnson & Johnson-vaccinen tilbudt en ekstra vaccination med en mRNA-vaccine.

Men antallet af smittede med covid-19 er steget markant i løbet af de seneste par uger.

Det samme gælder for antallet af indlagte på danske hospitaler.

For en måned siden var 121 mennesker indlagt med covid-19. I dag er antallet nået op på 362 mennesker.

Regeringen var for sent på den

Eskild Petersen vurderer, at der ikke er noget tegn på, at den stigende smittekurve er ved at knække:

- Jeg mener slet ikke, at vi har kontrol over epidemien. Coronapasset er ikke nok til at bremse stigningen i smitten. Vi kunne stramme reglerne for det og sige, at kun mennesker, som er tidligere smittede eller er vaccinerede, kan få coronapas.

Fra og med 11. november blev covid-19 igen klassificeret som en samfundskritisk sygdom, og det betød, at regeringen kunne indføre coronarestriktioner igen. Dagen efter blev coronapasset indført.

Professoren mener, at regeringens tiltag kom alt for sent.

- Vi skulle have klassificeret covid-19 som en samfundskritisk sygdom, da smittetallet nåede 1000. Vi ventede til det nåede 3000, lyder det fra Eskild Petersen.

Han tilføjer, at covid-19 trives i vintermånederne, som er foran os. Derfor skal regeringen overveje at indføre nye tiltag for at bremse smitten.

- Vi kunne stramme reglerne for coronapasset og sige, at kun mennesker, som er tidligere smittede eller er vaccinerede, kan få coronapas, siger professoren.

De ikkevaccinerede driver smitten

Professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, Camilla Foged, mener, at det tredje vaccinestik mod covid-19 viser gode resultater.

- Indlæggelsestallene stiger ikke så meget mere, og det kan tyde på, at det tredje stik til dem over 65 år begynder at virke nu, fortæller hun til TV 2.

Modsat Eskild Petersen ser Camilla Foged ikke grund til at haste med at vaccinere befolkningen med tredje stik:

- Det er korrekt, at der er en aftagende effekt af vaccinerne efter seks måneder, men dem, der driver smitten, er de ikkevaccinerede – heriblandt børnene.

Sundhedsstyrelsen forventer at melde en revaccinationsplan ud for de vaccinerede under 65 år i starten af december.