Coronavirus

Pfizer-beskyttelse er effektiv hos ældre efter et halvt år

Selv efter 5-6 måneder beskytter Pfizer-vaccinen effektivt mod indlæggelser for folk over 65 år. Ifølge samme studie falder beskyttelsen.

Der er gode nyheder til de ældre over 65 år, der er vaccineret mod covid-19 med vaccinen fra Pfizer.

Et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at beskyttelsen mod alvorlig sygdom og hospitalsindlæggelse efter 5-6 måneder stadig er på 77 procent.

Det skriver Berlingske.

Den høje beskyttelse skal endda ses i lyset af, at det er færre end én ud af 100 vaccinerede, der bliver smittet med coronavirus.

Beskyttelsen falder

Det er dog ikke lutter gode nyheder, der gemmer sig i studiet fra seruminstituttet.

Studiet antyder nemlig også, at beskyttelsen mod smitte falder til 6,7 procent efter samme tidsperiode.

Her til skal det dog understreges, at der er noget usikkerhed i beregningerne, fordi man sammenligner gruppen af vaccinerede over 65 år med gruppen af ikkevaccinerede over 65 år. Sidstnævnte udgør som bekendt meget få mennesker.

Ifølge Berlingske peger udenlandske studier også på et fald i smitten, omend et mindre et af slagsen, end SSI finder.

Palle Valentiner-Branth, som er overlæge og sektionsleder ved Infektionsepidemiologi & Forebyggelse ved SSI, står bag opgørelsen.

Han erkender, at beskyttelsen mod smitte falder, men han hæfter sig ved, at beskyttelsen mod alvorlig sygdom fortsat er høj.

- Men det er rigtigt, at vaccinens beskyttelse mod infektion for gruppen af dem over 65 år, der blev vaccineret tidligst, er ret lav. Det understøtter, at det er en god idé, at den gruppe er begyndt at få det tredje stik, siger han til Berlingske.

En halv million har fået tredje stik

Torsdagens vaccineopgørelse fra SSI viste, at mere end en halv million danskere har fået et tredje vaccinestik mod covid-19.

Sundhedsstyrelsen har meddelt, at man også giver tredje stik til færdigvaccinerede over 65 år, seks måneder og 14 dage efter at de har fået anden vaccination.

Smittetalsopgørelsen fra SSI torsdag viste, at der er 362 indlagte patienter med coronavirus. Det fremgår ikke, hvor mange af dem der er indlagt på grund af covid-19.

En opgørelse fra SSI onsdag viste, at det i perioden 1. juni 2020 til 31. oktober 2021 var cirka fire ud af fem. Resten var en del af smittetalsopgørelsen over coronaindlagte, fordi de havde covid-19, men var blevet indlagt på grund af noget andet.