Nu får Danmark endnu et våben i kampen mod coronavirus

Danmark har købt piller mod coronavirus, og ifølge sundhedsministeren kommer de første allerede inden jul.

Hvis alt går som planlagt, får vi snart endnu et våben mod coronavirus.

Danmark har nemlig netop indgået en aftale med medicinalvirksomheden MSD om levering af et lægemiddel i pilleform mod covid-19.

Det skriver MSD ifølge Ritzau i en pressemeddelelse.

Det overgår, hvad jeg troede, præparatet var i stand til at opnå

Dean Li, vicepræsident i Merck

Og det åbner for nye muligheder for at bekæmpe epidemien. Sådan lød det fredag fra direktør hos Lægemiddelstyrelsen, Lars Bo Nielsen, på et pressemøde afholdt af Sundhedsministeriet.

- Hvor vaccinen kan beskytte mod, at man bliver syg, kan tabletterne bruges, hvis man skulle være uheldig at blive smittet, siger han.

De i Danmark godkendte vacciner har nemlig vist sig at være effektive i forebyggelsen af indlæggelser og dødsfald som følge af covid-19, men med pillerne kan man altså også hjælpe personer, der enten ikke er vaccinerede, eller som har fået en såkaldt gennembrudsinfektion.

- Det overgår, hvad jeg troede

Det er lægemidlet molnupiravir, der er udviklet af selskabet Merck, som Danmark nu har bestilt en endnu ukendt mængde af.

Ifølge Reuters viser foreløbig data, at tabletten fra Merck kan halvere risikoen for at blive indlagt eller dø med covid-19 for personer i risikozonen, hvis den smittede får behandlingen tidligt i sygdomsforløbet.

- Det overgår, hvad jeg troede, præparatet var i stand til at opnå. Når du ser en 50 procents reduktion i hospitalsindlæggelser, er det en substantiel klinisk effekt, har vicepræsident i Merck, Dean Li, tidligere sagt om resultaterne.

De første piller forventes at komme inden jul og resten løbende i 2022

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

I øjeblikket er Lægemiddelstyrelsen i gang med at undersøge data fra forsøg med molnupiravir. Ifølge Lars Bo Nielsen ser tabletterne foreløbigt ud til at virke særligt godt hos sårbare patientgrupper som ældre og folk med kroniske sygdomme,

- Den patientgruppe kan blive hjulpet, så deres risiko for at blive indlagt og dø kan blive reduceret væsentligt, hvis man starter behandlingen tidligt efter, at man er blevet smittet, siger han.

"Tidligt" betyder i denne forstand indenfor de første fem dage af sygdomsforløbet.

Han understreger imidlertid, at vaccinerne fortsat er det primære våben, der skal sikre, at folk slet ikke blive syge til at starte med.

- Det er ikke noget, vi som samfund kan forlade os på, siger Lars Bo Nielsen.

Kommer i 2021

Selvom det ikke fremgår af pressemeddelelsen, hvor mange piller Danmark har købt, eller hvad vi skal betale for dem, skrev Politiken torsdag, at regeringen erklærede sig klar til at bruge 450 millioner kroner i løbet af 2021 og 2022 på tabletter mod covid-19.

De penge skal ifølge Politiken både bruges på tabletterne fra Merck og fra en lignende pille udviklet af Pfizer ved navn Paxlovid.

Ifølge studier, som Pfizer har udført på sit medikament, er der ved behandling med pillen 89 procent mindre risiko for, at allerede smittede personer bliver indlagt eller dør med virussen.

Regeringen har sikret sig opbakning fra Folketingets Finansudvalg til indkøb af behandlingerne i pilleform, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet fredag.

Han understregede endvidere, at pillerne ikke er nogen fjern fremtidsdrøm.

- De første piller forventes at komme inden jul og resten løbende i 2022, siger Magnus Heunicke.

Ingen af de to tabletbehandlinger er i øjeblikket godkendt til brug i Danmark, men både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) gennemgår i øjeblikket omhyggeligt data for dem begge.

EMA har åbnet for europæiske landes nødbrug af Mercks coronapille, mens Storbritannien allerede godkendte Mercks coronapille til brug i starten af november.