Flere borgmesterkup kan være på vej, mener valgekspert
Samsø Kommune kan være en af de kommuner, der i den kommende tid vil bryde med den foreløbige konstitueringsaftale, siger valgekspert.
Tre dage efter kommunalvalget fortsætter dramaerne på flere af landets rådhuse.
I kommunerne Stevns og Kerteminde er to mulige borgmesterkup på vej.
Og i Dragør og Odsherred Kommune er slagsmålet om borgmesterkæderne stadig i gang.
Men det er ikke usædvanligt, at der i ugerne efter krydserne er sat, sker forandringer.
Faktisk er det mere usædvanligt, at så mange borgmesterposter allerede er faldet på plads, mener Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Den her gang er det gået lynhurtig med at lave konstitueringerne. Det er måske en af grundene til, at nogle af dem bryder op nu. Det kommer vi også til at se i de kommende uger, siger han til TV 2.
Alting kan ske
Den juridisk bindende konstituering sker først mellem 1. og 15. december.
Indtil da kan alting ske, siger Roger Buch.
Han nævner valget i Lyngby-Taarbæk Kommune i 2009 som eksempel.
Her blev den intetanende tidligere borgmester Rolf Aagard Svendsen (K) kuppet for åben skærm under det konstituerende møde 1. december.
I Stevns Kommune går lokalpolitikerne ikke lige så stille med dørene.
Med DF-profil Martin Henriksen som en af foregangsmændene har flere af de borgerlige partier i kommunen rettet henvendelse til Venstre for at tilbyde dem borgmesterkæden.
Det var ellers socialdemokraten Henning Dam Nielsen, der i tirsdags blev udråbt som borgmester i den sjællandske kommune – med støtte fra Venstre.
Samsøkonstituering kan gå i opløsning
De borgerlige partier i Stevns havde politisk flertal efter tirsdagens valg.
Og det kan netop være årsagen til, at taburetten nu vakler under den nyvalgte borgmester fra Socialdemokratiet, fortæller Roger Buch.
- Vælgerne har peget på en blå kommune, så vi er forpligtet til at leve op til det, har Mogens Haugaard, der er formand for Nyt Stevns, sagt til TV 2 Øst.
Ifølge Roger Buch vil konstitueringerne oftest gå i opløsning i de kommuner, hvor aftalerne går på tværs af det normale blokmønster, eller hvor der er en "unaturlig" borgmester i forhold til flertallet.
Han peger på Samsø Kommune som et bud på, hvor den foreløbige aftalte konstituering kan bryde op i den kommende tid.
Natten til onsdag indgik Venstre og Socialdemokraterne nemlig en for mange uventet aftale, der vil gøre Søren Wiese fra Venstre til borgmester.
Det kom som en konsekvens af, at SF var ved at snuppe posten.
Nu har SF dog tilbudt Socialdemokratiets spidskandidat Marcel Meijer at pege på ham. Men der er endnu ikke kommet svar tilbage.
Hastværk er lastværk
Roger Buch roser kommunerne for at være effektive. Han sammenligner kommunalvalget med folketingsvalget, hvor der ved sidstnævnte kan gå mange flere uger, før der er blevet valgt en regering.
Alligevel mener han, at kommunerne også kan være for hurtige nogle gange.
- Vi skal ikke være så skeptiske over for det her. Nogle gange kan det være godt at komme hjem og få sovet på det, siger han.
Forskningslektoren peger også på hastværk som forklaring på, hvorfor kommuner løber fra deres aftaler.
I modsætning til kommunalvalget i 2021 – hvor det i skrivende stund er fire kommuner, hvor borgmesterposten fortsat er på spil – var det i 2009 kun 60 procent af kommunerne, der efter en uge var færdigafklarede, siger Roger Buch.