Der er lange ventetider til test, og det kan blive et problem, mener ekspert
Man risikerer, at nogle borgere undlader at lade sig teste, når ventetiden er lang, mener Allan Randrup Thomsen. Yderligere testmuligheder er på vej.
Der er tryk på landets teststeder for tiden. Flere og flere vil gerne testes for coronavirus, og det betyder længere ventetider til PCR-test, hvor der igen skal bestilles tid i forvejen.
Torsdag er der på coronaproever.dk ingen ledige tider på Frederiksberg før mandag eftermiddag. På Amager kan man få en tid til halspodning søndag aften, mens ventetiden på en PCR-test i Fredericia, Tønder og Nyborg er oppe på fire-fem dage.
De lange ventetider kan være problematiske, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet
- Det er klart, at hvis folk føler, der ikke er kapacitet nok, kan vi risikere, nogle afstår fra at lade sig teste. Det ville jo være uheldigt, siger han.
- Så det er klart, at man hele tiden skal følge med i, hvad ventetiderne er, og sikre sig, at de er indenfor det acceptable, siger Allan Randrup Thomsen.
Han understreger dog, at systemet fungerer sådan, at borgere med symptomer eller nærkontakter kommer foran i køen via det såkaldte sundhedsspor.
Derfor bliver der som udgangspunkt taget hånd om de vigtigste tilfælde.
Regeringens målsætning udfordret
De lange ventetider strider dog imod regeringens målsætning om, at 80 procent af alle borgere skal have adgang til en covid-19-test inden for 24 timer.
Af Testcenter Danmarks opgørelse over vente- og svartider fremgår det, at dette tal seks ud af syv dage var lavere end 80 procent.
Som det hele tiden har været planen, er der dog yderligere testmuligheder på vej. Det oplyser direktøren i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns, i en skriftlig kommentar til TV 2.
- Regioner, kommuner og de private leverandører er i disse dage i fuld gang med at opskalere testkapaciteten, så vi kan teste 370.000 om dagen. Det er endda uden alle de test, der bliver foretaget i skolerne, siger hun.
- Der er rigtig mange, der har brug for at blive testet lige nu, så der er travlt i testcentrene. Vi følger som altid udviklingen, og der kan stadig skrues op, hvis der er behov for det efter den kommende opskalering, lyder det fra Lisbet Zilmer-Johns.