Kommunalvalg

Kolding får konservativ borgmester på røde mandater

Ifølge Eva Kjær Hansen selv kendte hun ikke til forhandlingerne, før der var lavet en aftale udenom hende.

I Kolding har et alternativt flertal for første gang i 60 år samlet sig om en konservativ borgmester.

Det fortæller Det Konservative Folkepartis spidskandidat, Knud Erik Langhoff, tirsdag aften.

- Jeg har kunnet samle den flok, som nu skulle samles for at få en borgmesterpost. Det er det, jeg har sagt under hele valgkampen. Vi går til valg på at sætte os for bordenden og samle partier til et bredt samarbejde, siger han.

Hovedpersonerne ved valget i kommunen, der er blevet kaldt det nærmeste, vi kommer et ”præsidentvalg”, var ellers de to eksministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V).

Jeg har jo svært ved at forstå, at de konservative vælger at sælge fuldstændig ud

Eva Kjær Hansen, Venstre

Venstre med tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen i spidsen er ved valget gået fra 13 til 9 mandater. SF med eks-udenrigsminister Villy Søvndal som spidskandidat går fra 2 til 4 mandater.

Men selvom der tegnede sig et flertal blandt de blå partier, forhandlede de konservative sig sammen med SF, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre til et flertal - udenom Eva Kjer Hansen.

- I vil komme til at opleve nogle helt andre dagsordener

Ifølge Villy Søvndal har han det "rigtig godt" med at bryde med flere år, hvor Venstre og Dansk Folkeparti har siddet på magten i Kolding.

- Det er jo et helt anderledes baseret og bredt samarbejde. Og i øvrigt ikke kun på mandater, men også på nogle aftaler om, hvad vi gerne vil, siger han.

Han nævner blandt andet en ambition om at gøre Kolding til en grøn forgangsby og at give kommunernes folkeskoler og socialområde et løft.

Samtidig har parterne lavet en aftale om at "holde skatten i ro", lyder det.

- I vil komme til at opleve nogle helt andre dagsordener end dem, I har set indtil nu, siger Villy Søvndal.

Eva Kjær: Konservative sælger ud

Tidligere på aftenen var Eva Kjær Hansen ellers fortrøstningsfuld.

Allerede inden alle stemmerne var talt op, noterede hun sig, at resultatet lignede et blåt flertal.

- Jeg glæder mig over, at der tilsyneladende er et klart blåt flertal, og så satser jeg på, at vi bliver enige i den blå familie, sagde hun tidligere på aftenen.

Men forhandlingerne tog en opsigtsvækkende drejning, da Det Konservative Folkeparti sammen med SF, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre i ly af mørket forlod rådhuset for at søge over på et nærliggende advokatkontor.

Samtidig kunne Eva Kjær Hansen ikke få fat i de konservative. Og inden hun overhovedet hørte om forhandlingerne, lå der en aftale, fortæller hun.

- Jeg har jo svært ved at forstå, at de konservative vælger at sælge fuldstændig ud af deres politik og grundlæggende værdier og konstituere sig på baggrund af de røde mandater. Især når muligheden er der for at lave en konstituering med den blå familie, siger hun.

Der var total radiotavshed fra de konservatives side, når det gælder Venstres spidskandidat i Kolding, Eva Kjer Hansen.

Nu vil Eva Kjær Hansen sammen med resten af Venstre i Kolding "kaste sig over" arbejdet som opposition i Kolding Byråd, lyder det.

Afgåede borgmester gik uden om Eva Kjær

Ved sidste valg fik Venstre absolut flertal, og partiets afgående borgmester, Jørn Pedersen, slog rekord i Kolding med over 12.000 personlige stemmer.

Den populære V-borgmester var dog lodret imod Eva Kjer Hansen som ny borgmesterkandidat.

Hun flyttede nemlig først til Kolding 1. oktober sidste år for at være klar til valget – og Jørn Pedersen er efter eget udsagn ikke tilhænger af ”at flyve kendisser ind udefra” frem for at opstille en lokal politiker.

Det sagde han allerede for et år siden til Jyske Vestkysten.

Ved tirsdagens kommunalvalg valgte Jørn Pedersen heller ikke at stemme på Eva Kjer Hansen. Det fortalte han til DR på valgdagen.

- Jeg har sikret, at min stemme går til Eva Kjer Hansen, som er spidskandidaten, men jeg har stemt på Jakob Ville, siger han.