Her er de seks topkandidater til DF-formandskabet
Kristian Thulesen er klar til at trække sig som formand for partiet. Senest 7. januar skal potentielle arvtagere melde sig.
Siden onsdag har det stået klart, at Dansk Folkeparti skal have ny formand.
Den beslutning havde formand Kristian Thulesen Dahl truffet efter et elendigt kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti gik 132 mandater tilbage i forhold til valget i 2017.
Nu ligger det fast, at den nye formand skal vælges på et ekstraordinært landsmøde 23. januar næste år.
Det oplyste den afgående formand lørdag efter et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde på Trinity Hotel & Konference Center i Fredericia.
Kristian Thulesen Dahl vil ikke sige, hvem han helst ser som sin afløser.
Men det er der andre, som gerne vil. Så her kommer seks bud.
Alle potentielle formænd skal have meldt deres kandidatur senest 7. januar.
Topkandidaterne til DF-formandskabet
Morten Messerschmidt
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix Partiets kronprins kunne virke som den oplagte arvtager, og han siger da også selv, at han vil overveje, om han vil stille op til et eventuelt formandsvalg.
- Det er ingen hemmelighed, at jeg har en sort sky hængende over mig, som jeg stadig venter en afklaring på, siger han til TV 2.
Og netop sagen om svindel med EU-midler bliver en enorm udfordring, hvis han drømmer om at blive formand. Det forklarer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.
- Så længe sagen ikke er afgjort, bliver det meget svært for ham at stille op. Han er dømt i byretten, og ankesagen når ikke at blive afgjort inden et ekstraordinært årsmøde, siger han.
- Bliver han også dømt i landsretten, så kan det det være, at Folketinget erklærer ham uegnet til at være folketingsmedlem, og så er det endnu sværere at forestille sig.
Martin Henriksen
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix Ved tirsdagens kommunalvalg fik Martin Henriksen, til trods for at Dansk Folkeparti gik et mandat tilbage, et mandat i Stevns Kommunes byråd.
Det tidligere folketingsmedlem har været en af de skarpeste kritikere af partiets linje, hvilket ikke mindst kom til udtryk på årsmødet i september.
Han har dog tidligere afvist at være kandidat til formandsposten, og hvis han således skal blive den næste formand, kræver det, at han ændrer den holdning, forklarer Jesper Vestergren.
- Han fik flest stemmer af alle, da han stillede op til hovedbestyrelsen, så der er opbakning til hans linje i partiet, hvor han vil skærpe den udlændingekritiske tone og vise, at Dansk Folkeparti er lige så stramme som Nye Borgerlige, siger TV 2s politiske analytiker.
- Men der er også en stor fløj, der vil i en helt anden retning end ham, og som mener, at det er gået for vidt.
Peter Kofod
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen / Ritzau Scanpix 'Mini Tulle', som han blandt andet bliver kaldt i Jyllands-Postens portræt, sad i Folketinget fra 2015 til 2019 og sidder i Dansk Folkeparti hovedbestyrelse. Han bliver af flere set som et godt bud på en ny formand, men i 2019 blev han stemt ind i Europa-Parlamentet, og netop det kan vise sig at blive en udfordring i formandskampen.
- Mange har svært ved at forestille sig, at partiet kan have en formand, der ikke sidder i Folketinget, men pilen kan ende med at pege på ham alligevel. Han er et ungt talent, der har fremtiden foran sig, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
- Samtidig er han dog en person, der deler vandene, og i hovedbestyrelsen har han haft flere hårde kampe med Martin Henriksen.
Pia Kjærsgaard
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix Partistifteren har også været blandt Kristian Thulesen Dahls største kritikere, og ved det seneste årsmøde flirtede hun kraftigt med tanken om et omvendt generationsskifte. Om ikke andet som en midlertidig løsning.
- Der var flere lokalforeninger, der direkte opfordrede Pia Kjærsgaard til at tage tøjlerne tilbage, men allerede i dagene efter gjorde hun det klart, at hun ikke ville være formand igen, siger Jesper Vestergren.
- Trods opbakningen kunne hun godt se, at hun ikke havde den samme opbakning som tidligere bredt i partiet, og at der ikke nødvendigvis var opbakning til hendes linje.
Inger Støjberg
Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix Løsgængeren er den helt store joker i formandsopgøret. Hun er ikke medlem af Dansk Folkeparti, men har en stående invitation fra en lang række stemmer i DF-baglandet.
Og onsdag lød det sådan her, da Kristian Thulesen Dahl blev spurgt til Inger Støjberg som en mulig afløser:
- Jeg håber, at hun bliver frikendt i Rigsretten. Jeg håber, at hun melder sig ind. Og hvis hun gør det, bør hun få en meget fremtrædende rolle.
Men det er ikke så lige til, hvis hun skal tage over. For udover at hun ikke er medlem af partiet, så står hun anklaget for at overtræde ministeransvarsloven ved at udstede en ulovlig ordre om at adskille asylpar uden undtagelser.
- Den store ubekendte i hendes tilfælde er rigsretssagen, som hun har hængende over hovedet. Og hun træffer næppe en beslutning om sin politiske fremtid, før den er afgjort i slutningen af året, siger Jesper Vestergren.
- Hun er et kæmpe politisk superbrand, og det vil virkelig være en markant forstærkning for partiet, hvis de fik hende ind. Vi ved dog ikke, om hun overhovedet vil være en del af partiet.
Kandidater til formandsposten skal melde sig senest 7. januar. Så hvis Inger Støjberg vil skal være formand, skal hun skynde sig at blive meldt ind.
Kristian Thulesen Dahl
Foto: Bo Amstrup / Bo Amstrup / Ritzau Scanpix Den nuværende formand regner ikke med, at han fortsætter efter et ekstraordinært årsmøde, men han har ikke fuldstændigt udelukket det. Sandsynligheden er dog ikke stor, vurderer politisk kommentator på TV 2 Hans Redder.
- Han gjorde det meget klart og låste selv døren til sin eneste udvej. Selv hvis ingen af de oplagte kandidater melder sig, så skal der nok være én på årsmødet, der giver det et skud, siger han.
- Hvis Kristian Thulesen Dahl ender med at fortsætte, så vil han stå med et ekstremt svagt mandat, og det forekommer mig noget teoretisk, at det skulle ende sådan.