Kommunalvalg

Gedigen vælgerlussing til Socialdemokratiet

Socialdemokratisk borgmester i Holstebro anklager statsministeren for at være skyld i det dårlige valgresultat.

Socialdemokratiet bløder vælgere landet over.

Det er morgenens konklusion efter gårsdagens kommunal- og regionsvalg.

For selvom Socialdemokratiet stadig er det største parti på landsplan, har partiet oplevet den næststørste tilbagegang af alle partier ved kommunalvalget – kun overgået af Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet har fået 28,5 procent af alle landets stemmer. Det er en tilbagegang på 3,9 procentpoint – svarende til 86 mandater – i forhold til sidste valg.

Og det er ”en gedigen vælgerlussing”, siger TV 2s analytiker Jesper Vestergreen.

- Det er en markant tilbagegang, og jeg tror, det skyldes sagen om håndtering af sms'er og mink, siger han.

Historisk dårligt valg i hovedstaden

Socialdemokratiet har blandt andet haft et historisk dårligt valg i Københavns Kommune.

I de her kommuner har Socialdemokratiet foreløbig mistet borgmesterposten:

 • Bornholm Kommune
 • Hedensted Kommune 
 • Hjørring Kommune 
 • Hvidovre Kommune 
 • Norddjurs Kommune 
 • Samsø Kommune 
 • Slagelse Kommune 

Kommunen har ellers været socialdemokratisk højborg i 100 år. Men nu må partiet se sig slået af Enhedslisten, der går 6 procentpoint frem.

Alligevel er det lykkedes Sophie Hæstorp Andersen (S) at samle et flertal bag sig, så overborgmesterposten fortsat er på socialdemokratiske hænder i landets største kommune.

Det er en generel tendens, at Socialdemokratiet går markant tilbage i de store byer. Udover København er det tilfældet i Aarhus, Odense og Aalborg.

På trods af tilbagegang er det stadig en socialdemokrat, der kan iføre sig borgmesterkæden i Aarhus og Aalborg og Odense.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren mener, at Socialdemokratiet har glemt af fokusere på byerne og koncentreret sig for meget om yderkantsområderne.

Han fremhæver, at partiet har villet udflytte uddannelser og arbejdspladser fra de store byer, hvilket de ifølge ham bliver straffet for her.

Professor og valgforsker Ulrik Kjær hæfter sig også ved, at partiet går markant tilbage i de store byer, hvor partiet har været vant til at sidde tungt på magten.

I de større kommuner ser man, at folk stemmer mere landspolitisk end i de små kommuner. Derfor vil byernes fordeling af stemmer ofte afspejle, hvordan stemmerne fordeler sig til folketingsvalget, forklarer han.

- Det bør give bekymrende miner, for effekten ved folketingsvalget kan være større, end hvis man var gået tilbage andre steder i landet, siger han til TV 2.

Mister også magt i mindre byer

I Hvidovre Kommune mister Socialdemokratiet deres dominans efter 96 år. Her har Helle Adelborg (S), som har siddet som borgmester siden 2012, måtte overlade posten til Anders Wolf Andresen fra SF.

Og i Hjørring Kommune var der heller ikke meget at juble over, hvor socialdemokraterne gik tilbage med 12,6 procentpoint. Derfor kunne Venstre-politiker Søren Smalbro kalde sig ny borgmester, efter socialdemokraten Arne Boelt har siddet 12 år på pladsen.

Kommunalvalget har dog ikke udelukkende bestået af nederlag for Danmarks største parti.

I Frederiksberg Kommune har de konservative mistet magten efter 112 år. Og de næste fire år er det socialdemokraten Michael Vindfeldt, der skal stå i spidsen for den tidligere ærkekonservative kommune.

Taber flertallet i Region Nordjylland

For Socialdemokratiet ser det heller ikke opløftende ud, når man kigger på regionsvalget.

For første gang siden regionernes oprettelse i 2007 er der et borgerligt flertal i Region Nordjylland. Også i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland går det tilbage for socialdemokraterne, men her beholder partiet dog formandsposten.

Til gengæld går partiet frem med ét mandat i Region Sjælland og bliver dermed det største parti.

Dermed ser fordelingen nu således ud:

 • Sjælland: Heino Knudsen (S)
 • Hovedstaden: Lars Gaardhøj (S)
 • Midtjylland: Anders Kühnau (S)
 • Syddanmark: Stephanie Lose (V)
 • Nordjylland: Mads Duedahl (V)

Anklager statsminister for dårligt valg

Statsministeriet og særligt Mette Frederiksen (S) har været i modvind de seneste uger, efter at det kom frem, at flere centrale politiske figurer – statsministeren inklusive – har haft deres telefoner indstillet til automatisk at slette sms'er efter 30 dage.

Jeg tænker, at vi bliver ramt af en landsdækkende ting, der hedder sms'er

Hans Christen Østerby, siddende overborgmester i Holstebro

Flere politiske analytikere har spekuleret i, om de to sager kunne få indflydelse på kommunalvalget. Og det er der noget, der tyder på, mener flere socialdemokratiske kandidater dagen derpå.

Én af dem er Hans Christen Østerby, der indtil nu har været siddende borgmester i Holstebro. Han anklager statsministeren for at være skyld i hans dårlige valgresultat.

- Jeg tænker, at vi bliver ramt af en landsdækkende ting, der hedder sms'er. Jeg havde håbet, at vi kunne undgå det, men desværre har det fyldt, siger han.

Statsminister: Sms- og minksag har ikke været afgørende

Statsminister Mette Frederiksen (S) var tirsdag aften ude at sige, at sagen om de slettede sms’er ikke har været afgørende i Socialdemokratiets foreløbige tilbagegang.

Vi fik 14 nye borgmesterposter ved sidste valg. Det, vidste vi godt, ikke kunne blive ved

Mette Frederiksen (S), statsminister

I stedet mener hun, at det er naturligt, at partiet går tilbage, efter Socialdemokratiet – ifølge statsministeren – fik et ekstraordinært valg for fire år siden.

- Vi fik 14 nye borgmesterposter ved sidste valg. Det vidste vi godt ikke kunne blive ved. Og i og for sig er det ikke mærkeligt, at vi går tilbage, når vi har sagt farvel til nogle store borgmestre. Det spiller også ind, sagde hun under partiets valgfest i Amager Bio tirsdag aften.

Statsministeren afviste samtidig, at partiets nedtur gjorde ondt på hende.

- Det eneste, jeg er rigtig ked af, er, at valgdeltagelsen er mindre. Som demokrat gør det ondt, hvis nogle er blevet hjemme på grund af corona, lød det fra hende.

Du kan følge udviklingen og se alle resultater her.