Kommunalvalg

Danmarks yngste borgmester med den højeste stemmeandel skrev en seddel til sig selv på sin første dag

18.590 borgere har stemt på Christina Krzyrosiak, hvilket er næsten halvdelen af de afgivne stemmer i kommunen.

Christina Krzyrosiak Hansen var rørt natten til onsdag.

Alle godt 40.000 stemmer var talt op i Holbæk Kommune, og over halvdelen var gået til hende og Socialdemokratiet. Hun krammede sin mor længe, inden hun stillede sig op foran sine partikammerater, som efter valget nu kunne se frem til en plads i kommunalbestyrelsen. Til TV 2 Østs journalist sagde hun:

- Nu er det mig, I interviewer lige nu, men i virkeligheden er der så mange sejre i aften, og I kan se dem, for de står med tårer i øjnene og er utrolig glade, sagde den genvalgte borgmester.

Et andet sted på rådhuset i Holbæk stod Dansk Folkepartis Steen Klink, der i fjernsynet analyserede et - for ham - elendigt resultat. Ledelsen i hans eget parti og Nye Borgerliges fremgang var blandt andet skyld i, at det var gået så skidt, men de var også blevet ofre for ”Christina-effekten”, som han kaldte den.

- Og den har jeg det fint nok med, tilføjede Steen Klink.

Fik næsten halvdelen af stemmerne

I valgkampen for fire år siden var det vigtigt for Christina Krzyrosiak Hansen, at så mange borgere som muligt mødte hende helst mere end én gang. Hvis holbækkerne kun læste om denne 24-årige borgmesterkandidat, turde de måske ikke stole på hende. De ville måske tvivle på, om en ung kvinde kunne løfte opgaven i landets på det tidspunkt fattigste kommune.

Og så ville ingen vove at stemme på hende, fortalte hun i DSB's kundemagasin Ud & Se.

Det viste sig, at det var der. Med et personligt stemmetal på 5499 fik hun næsten dobbelt så mange stemmer som modkandidaten fra Venstre.

Og siden valget har endnu flere i Holbæk Kommune turde stemme på Christina Krzyrosiak Hansen. Efter fintællingen onsdag stod det klart, at 18.590 borgere har sat kryds ud for hende, hvilket svarer til, at hun har fået 46 procent af alle de afgivne stemmer i kommunen.

Det er den højeste andel af personlige stemmer i en kommune ved dette valg. Og dermed sikrede hun Socialdemokratiet dette valgs bedste resultat.

Sedlen den første dag

Det var blandt andet med løftet om at gøre noget ved økonomien, at Christina Krzyrosiak Hansen ville være borgmester for fire år siden. Dengang var Holbæk Kommune landets fattigste med en likviditet på 875 kroner per borger. Intet sted i Danmark var kassebeholdningen så lav, at den lå under 1000 kroner per indbygger - altså bortset fra den nordvestsjællandske kommune.

Det betød, at der i foråret 2017 landede et brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som skrev, at der skulle rettes op på udviklingen. Fortsatte den, ville kommunen gå fallit og blive sat under administration.

På Christina Krzyrosiak Hansens første dag som borgmester, skrev hun en seddel til sig selv. ”Økonomien skal genoprettes,” stod der ifølge Zetland.

- Vi skulle gøre noget nu, for det var med til at ødelægge hele opfattelsen af Holbæk, sagde hun et par år senere.

Så hun startede med at fjerne et lag af ledere, og ni ansatte i kommunen blev fyret. På den måde blev der sparet 10 millioner kroner.

Siden er økonomien kun blevet bedre, og de seneste tre år har det været plus på kommunekontoen i Holbæk.

Den yngste

Det er altid hendes alder, der bliver nævnt. Hun kom i byrådet i Holbæk som 20-årig, hun fyldte 25 år tre dage efter kommunalvalget i 2017, og i dag er hun 28 år. ”Danmarks yngste borgmester” står der i mediernes overskrifter - også i denne artikel.

Christina Krzyrosiak Hansen har hørt på meget om hendes alder, både negativt og positivt. Særligt op til valget for fire år siden var der en del, som stillede spørgsmål ved hendes alder. Men som hun fortalte til Femina sidste år, oplevede hun, at folk havde respekt for hende, da hun blev borgmester.

Hun skal heller ikke forsvare sin alder mere, men det er dog stadig sket, at hun flere gange er blevet spurgt om, hvem der havde udtænkt det, hun stod og præsenterede. Det måtte da være en anden. En voksen. Hun er blevet kritiseret for ikke at have erfaring nok, og skeptikerne troede ikke, hun kunne stå fast.

- Man bliver ikke bare borgmester i mit tilfælde som 25-årig, hvis man ikke kan finde ud af at sige nej eller sige det, man mener og står fast på det, som hun sagde til Euroman i foråret.

Fremtidens socialdemokratiske leder

Mette Frederiksen har kaldt Christina Krzyrosiak Hansen for en af Socialdemokratiets største stjerner. Spørger man Noa Redington, som tidligere har været rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, og som nu er politisk kommentator, har hun et ”kæmpepotentiale”.

- Der er enorme forventninger til hende i Socialdemokratiet. Hun er uden tvivl en af fremtidens socialdemokratiske ledere, siger han.

Med så mange stemmer, begynder spekulationerne også allerede at gå på, om Christina Krzyrosiak Hansen er på vej ind i regeringen til en ministerpost.

TV 2 Øst forsøgte her dagen efter valget at få svar på, om hun efterhånden var for stor til kommunalpolitik.

- Nej, så havde jeg ikke stillet op som borgmester. Jeg elsker at være borgmester i Holbæk Kommune. Mine ambitioner er lige her, sagde hun.

Noa Redington vil heller ikke anbefale hverken hende eller Mette Frederiksen at finde en ministerpost frem. Frem til næste folketingsvalg bliver dansk politik meget intenst, så det vil være at gøre Christina Krzyrosiak Hansen en bjørnetjeneste, hvis hun skulle blive minister nu, mener han.

- Med så stort et talent skal man passe på med at høste for tidligt. Det vil være fristende, men der er forskel på at være borgmester i en kommune, hvor man har styr på det hele med absolut flertal, og så at være minister på Christiansborg i et helt andet politisk miljø, forklarer Noa Redington.

Menneske og ikke politiker

Politikerverdenen er også en verden, Christina Krzyrosiak Hansen har forsøgt at holde en vis distance til. Til Jyllands-Posten har hun sagt, at hun "vil være mere mennesket Christina end politikeren Christina. Jeg prøver at sige tingene ærligt og ligeud. Det er en mangelvare i politik".

Da hun blot var byrådsmedlem, begyndte hun at miste mere og mere af sig selv, har hun fortalt til Ud & Se.

En dag i marts 2017 spurgte hendes bedste veninde hende, hvorfor hun ikke længere havde håret slået ud, og hvorfor hun ikke længere gik i kjole på de billeder, der var af hende fra byrådssalen. Samme pointe i samme periode lød det fra hendes kæreste. Han holdt mest af "ikke-politiker-Christina", sagde han.

Christina Krzyrosiak Hansen blev først rasende, men så gik det op for hende, at hun var begyndt at pakke sig ind i en hård politiker-facade med en stram, opsat frisure og en blazer over skuldrene.

Så derfor slog hun håret ud, droppede blazeren og gik i gang med kommunalvalgkampen.

Otte måneder senere blev hun borgmester.