Kommunalvalg

Borgmester bryder konstitueringen – støtteparti udsender pressemeddelelse med voldsomme ord

Tidligere på aftenen var socialdemokraternes spidskandidat ude at ønske SF tillykke med borgmesterposten.

I et kort øjeblik troede SF, at de havde erobret borgmesterposten i Albertslund Kommune, der ellers udelukkende har haft socialdemokratiske borgmestre siden kommunens oprettelse i 1970.

Men mindre end to timer senere valgte Socialdemokratiet at bryde konstitueringen, og borgmesteren siden 2010 Steen Christiansen fortsætter i stedet.

Det bekræfter han over for TV 2.

I en mail til Ritzau skriver han desuden:

- Jeg er glad for opbakningen til at kunne fortsætte som borgmester og ikke mindst på baggrund af en konstitueringsaftale, som sikrer et bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen. Det vil jeg bestræbe mig på at leve op til i valgperioden.

Røvrendt

I en pressemeddelelse underskrevet af de fire øvrige konstitueringspartier, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti udlægger de, hvad der ligger til grund for den nye aftale.

Her skriver de, at det ikke var planen, at det skulle gå, som det gik, og at der for få dage siden blev indgået en aftale mellem de konstituerende partier og SF om fordelingen af udvalgsposter.

I forlængelse af den aftale blev det så besluttet, at Vivi Nør Jacobsen (SF) skulle være borgmester.

Ifølge de underskrivende partier valgte SF dog at løbe fra den aftale til et efterfølgende møde.

- Jeg kommer for at sige, at jeg har røvrendt jer. Socialdemokratiet har gjort mig til borgmester, skulle Vivi Nør Jacobsen have sagt ifølge pressemeddelelsen.

Den adfærd fandt partierne "helt uacceptabel", og derfor kontaktede de Socialdemokratiet og indgik en ny aftale.

Lykønskede SF

Steen Christiansen har samlet et flertal sammen med Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti, mens Det Radikale Venstre bliver inviteret til at træde ind i aftalen.

Og dermed vender han på en tallerken i forhold til tidligere på aftenen, hvor han var ude med lykønskninger til Vivi Nør Jacobsen.

- Tillykke til SF med borgmesterposten. Valgets tale er klar, og vi lytter i Socialdemokratiet til borgerne, sagde Steen Christiansen til sn.dk.

Både Enhedslisten og de konservative bekræfter den nye konstitueringsaftale over for TV 2.

SF fordoblet

Det blev ellers et godt valg for SF i Albertslund, der samlet gik 9,5 procentpoint frem, hvilket fordoblede paritets mandater fra to til fire.

Vivi Nør Jacobsen, der kortvarigt var borgmester i byen, sad ikke i forvejen i byrådet, men blev med 1293 personlige stemmer kommunens største stemmesluger.

Den kommende borgmester, Steen Christiansen, fik til sammenligning 820 stemmer.

Og det var da også en glad kommunalpolitiker, der tidligere i aftes udtalte sig til sn.dk.

- Jeg vil gerne sige tak for tilliden. Den er jeg stolt af og glad for, og jeg påtager mig opgaven med gåpåmod, sagde Vivi Nør Jacobsen.

Hun og SF havde indgået en konstitueringsaftale med Radikale Venstre og Socialdemokratiet, som så altså trak sig fra aftalen og i stedet indgik en aftale med de borgerlige partier og Enhedslisten.

Socialdemokratiet gik ved tirsdagens kommunalvalg 7,8 procentpoint og to mandater tilbage i Albertslund. Partiet er dog stadig størst i kommunalbestyrelsen med 7 ud af 21 mandater.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Vivi Nør Jacobsen.