Kommunalvalg

I år kan optællingen tage længere tid - her er forklaringen

Tre ud af landets fire største kommuner forventer, at optællingen af stemmer ved kommunalvalget i år kommer til at tage længere tid.

At åbne et brev er i udgangspunktet ikke noget, der tager meget mere end ti sekunder.

Men jo større bunken af breve bliver, jo længere tid tager det selvsagt at åbne dem. Og det kan tirsdag aften og natten til onsdag få afgørende betydning for, hvornår resultaterne fra kommunalvalget er klar.

Hele processen omkring brevstemmer er bare besværlig

Søren Thorst, Aalborg Kommune

For i år er antallet af brevstemmer landet over steget markant.

Det er ikke nogen overraskelse. Tendensen har ved de seneste valgafviklinger været, at antallet af brevstemmer er blevet højere og højere. I år har forventningen været, at stigningen ville være ekstra stor grundet coronaepidemien.

Ritzau har foretaget en stikprøve i 20 af landets kommuner, hvor der i gennemsnit har været en stigning af brevstemmer på 63,3 procent i forhold til kommunalvalget i 2017.

TV 2 har været i kontakt med landets fire største kommuner, og her er der flere steder en klar formodning om, at optællingen vil tage længere tid.

Københavns Kommune

 • 2021: 35.900 brevstemmer
 • 2017: 22.443 brevstemmer
 • Vækst: 59,96 procent

Med en stigning på flere end 13.000 brevstemmer er Københavns Kommune i år forberedt på, at optællerne med al sandsynlighed kommer til at arbejde længere tid, end de har gjort ved tidligere kommunalvalg, fortæller kommunens pressechef, Solvejg Schultz-Jakobsen.

- Vi forventer også, at det kommer til at tage længere tid, men vi kan ikke sige noget om, hvor meget længere det vil tage. Vi skal huske på, at brevstemmer er to kuverter, og så tager det jo bare længere tid, fordi det er et større antal.

- I København har vi oprettet to ekstra brevvalgsteder, fordi befolkningstallet er steget, og så har vi fået flere til at hjælpe med optællingen, men det kommer stadig til at tage længere tid, siger Solvejg Schultz-Jakobsen.

Aarhus Kommune

 • 2021: 22.000 brevstemmer
 • 2017: 10.861 brevstemmer
 • Vækst: 102,56 procent

I Aarhus forventer den administrative chef for valgafviklingen, Lene Hartig Danielsen, at resultatet vil være klar "et godt stykke efter midnat". Det fortæller hun til Århus Stiftstidende.

- Da der både stemmes til kommunal- og regionsrådsvalget, vil der altså være 44.000 stemmebreve, som skal sprættes op, og det tager tid, selvom vi får opsprætningsmaskiner til hjælp, siger Lene Hartig Danielsen, der også er chef for Borgerservice.

Udover de mange ekstra brevstemmer i kommunen gør det sig gældende, at der i år er flere end 14.000 flere stemmeberettigede i Aarhus Kommune i forhold til valget for fire år siden.

Odense Kommune

 • 2021: 9.827 brevstemmer
 • 2017: 6.084 brevstemmer
 • Vækst: 61,52 procent

Også i Odense Kommune er stigningen af brevstemmer ganske markant, men erfaringerne fra folketingsvalget i 2019 gør, at kommunens valgansvarlige, Lise Merrild, er ganske rolig inden optællingen.

- Vi forventer ikke, at det kommer til at tage meget længere tid end normalt. Ved det seneste folketingsvalg fik vi omkring 10.700 brevstemmer, så vi er vant til at håndtere det. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind i forhold til selve optællingen, men antallet af brevstemmer er ikke et problem.

Aalborg Kommune

 • 2021: 11.853
 • 2017: 6.949
 • Vækst: 70,57 procent

I Aalborg Kommune oplevede man i slutningen af sidste uge en markant stigning i antallet af brevstemmer, og det gør, at der også her er en formodning, om at kommunens borgere må vente længere tid på et resultat.

- Det kommer til at tage længere tid. Hele processen omkring brevstemmer er bare besværlig. De skal pakkes ud og sorteres, inden kuverterne også skal åbnes. Det tager bare længere tid end at tælle almindelige stemmer, siger Søren Thorst, der er valgansvarlig i Aalborg Kommune.

Søren Thorst håber, at der i løbet af de kommende år vil blive udviklet en nemmere måde at håndtere brevstemmer på.

- Vi har bemærket, at det er noget, der har udviklet sig. Der var flere, der brevstemte ved seneste folketingsvalg, og det kommer nok til at fortsætte sådan. Det kunne være fint, hvis man kunne gøre noget for at gøre processen lidt nemmere at håndtere.

Valgstederne lukker klokken 20.00. Først herefter vil optællingen af stemmesedler begynde.