Fik ikke lov at stemme: - Det var noget af det mest uhyggelige, jeg nogensinde har set
Selvom underskriften på stemmen er falsk, kan stemmen ikke annulleres på valgdagen, siger valgansvarlig.
Egentlig havde Jeppe Lindø Sigaard forberedt sig grundigt til valgdagen.
På vej mod sit lokale valgsted i Køge Kommune vidste han for længst, hvem han ville stemme på. Men da han kom gennem køen og fik scannet sit valgkort, fik han en overraskende besked.
- Jeg var klar til at sige min fødselsdato. Men så sagde hun: ”Hov, jeg kan se, at du allerede har stemt”, fortæller han til TV 2.
I systemet kunne den valgtilforordnede se, at Jeppe Lindø Sigaard, der arbejder som softwareingeniør ved TV 2 i København, allerede havde brevstemt fredag.
Problemet er bare, at det ikke passer.
- Jeg fik en kop kaffe mens jeg ventede. Og så kom de med en brevstemmeseddel, der var underskrevet med noget, der lignede min underskrift. Men det var ikke min underskrift, siger Jeppe Lindø Sigaard.
Nogen var altså mødt op på et brevstemmested og havde afgivet en stemme i hans navn.
Indtil videre er stemmen gyldig
Det er blandt andet muligt at brevstemme på Borgerservice, mobile brevstemmesteder og på nogle biblioteker. Og der er altid en stemmemodtager til stede.
Udover at skrive under skal man fremvise gyldig legitimation som for eksempel pas, kørekort eller sundhedskort for at brevstemme.
Men ifølge Jeppe Lindø Sigaard ligner underskriften på brevstemmen langt fra hans egen. Og han fortæller, at han har ikke mistet noget for nylig, der kan bruges som identifikation.
- Det var noget af det mest uhyggelige, jeg nogensinde har set. Det føltes virkelig grænseoverskridende, for nogen er gået op til en skranke et sted og har påtaget sig min identitet, siger han.
Da Jeppe Lindø Sigaard protesterede, tilkaldte de valgtilforordnede Kathrine Pedersen, der er chefjurist og Køge Kommunes valgansvarlige.
Men der var ikke meget, hun kunne gøre ved den falske brevstemme.
- Jeg fik en god snak med Jeppe, og vi kan sagtens sætte os i hans sted. Men der er ikke noget i valgloven, der siger, at vi kan annullere en brevstemme på valgdagen, fortæller Kathrine Pedersen til TV 2.
Derfor kunne hun kun opfordre Jeppe Lindø Sigaard til at anmelde sagen til politiet og indsende en klage til kommunen for at få stemmen gjort ugyldig.
Kender ikke til andre tilfælde
Overfor TV 2 bekræfter Midt- og Vestsjællands Politi, at de har modtaget en enkelt anmelde om identitetstyveri ved valget i Køge.
Og ifølge Kathrine Pedersen kender hun endnu ikke til andre end Jeppe Lindø Sigaard, der mener, at deres stemme ved årets kommunalvalg er blevet forfalsket.
- Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, hvordan det er sket. Det er utrolig beklageligt, men jeg kan ikke sige andet, end at vi følger valgprocedurerne, siger hun.
Derfor vil Kathrine Pedersen også fremlægge sagen for Køge Kommunes Valgbestyrelse, når hun onsdag skal aflægge rapport om valgdagen.
Selvom lignende eksempler blandt andet er set ved europaparlamentsvalget i 2019, understreger hun, at forfalskede stemmer er sjældne.
Ifølge den valgansvarlige kan borgerne i Køge Kommune derfor roligt afgive deres stemmer.
- Det er jo ikke noget, vi støder på under en normal afstemningsdag. Netop fordi vælgeren skal fremvise gyldig legitimation og skrive under på sin identitet, er brevstemmer ret sikre, siger Kathrine Pedersen.
Men spørger man Jeppe Lindø Sigaard, er det kun en ringe trøst.
- Jeg føler mig afdemokratiseret, for jeg har ikke fået lov til at have den holdning, jeg ellers har forberedt. Der er jo et hul i sikkerheden, så jeg mister lidt tilliden til det her valgsystem, slutter han.