Kommunalvalg

18-årig gik grædende hjem fra byrådssal - har meldt sig ud af lokalpolitik

Næsten hver tredje lokalpolitiker har oplevet personangreb i byrådet, viser ny rapport.

Flere gange gik Laura Vestina Andréa grædende hjem fra byrådssalen i Faxe Kommune.

Ved kommunalvalget i november 2017 var hun som bare 18-årig blevet valgt ind for Socialdemokratiet.

Men efter godt tre år sagde hun stop. Hun ville ikke mere.

Laura Vestina Andréa troede, at hun skulle ind og gøre en forskel, men i stedet blev hun en del af et betændt byråd, hvor hun oplevede en hård tone og flere personangreb, fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Episoderne fik Laura Vestina Andréa til at sige stop og forlade byrådet i Faxe.

Når det bliver personligt, så er det noget helt andet

Laura Vestina Andréa, Studerende og tidl. byrådsmedlem (S), Faxe

- En ting er at blive angrebet eller gået efter på sin politik, men når det bliver personligt, så er det noget helt andet, lyder det fra Laura Vestina Andréa i ‘Go’ aften LIVE’.

Og Laura Vestina Andréa er ikke den eneste, der mener, at tonen i kommunalpolitik er for hård.

Manifest skal sikre bedre tone i byrådet

Personangreb i debatter er nemlig ikke en ny ting i kommunalbestyrelser.

En rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at der siden 2009 har været en markant stigning af politikere, som oplever personangreb i kommunalbestyrelser.

Derudover svarer næsten 30 procent i undersøgelsen, at de er enige eller delvist enige i, at debatten i kommunalbestyrelsen er præget af upassende personangreb.

I Slagelse Kommune, der af flere har fået titlen som “Danmarks giftigste byråd”, stiller 24-årige Nikolaj Bjørk Christensen op, og han har fået en idé til, hvordan man kommer den hårde tone til livs.

Sammen med fire andre førstegangsopstillere på tværs af politiske partier, har han skrevet under på et manifest, der blandt andet forpligter dem til at diskutere i en ordentlig tone, hvis de vælges ind.

- Pointen er, at samarbejdet skal tilbage, så vi kan lave noget politik. I stedet for at finde ud af, hvor vi er uenige, skal vi finde ud af, hvor vi er enige og kan rykke noget for borgerne, fortæller Nikolaj Bjørk Christensen.

Politik er ikke for sarte sjæle

Camilla Dindler er lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet, hvor hun beskæftiger sig med medier og politisk retorik.

Hun forklarer, at der hersker en tone i mange danske byråd, som hun mener bliver for barsk til tider.

Der er mange, der ikke ved, hvordan stemningen er i byrådet

Camilla Dindler, lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, AAU

- Der er mange, der ikke ved, hvordan stemningen er i byrådet, lyder det.

Camilla Dindler fortæller, at mange, der bliver valgt ind for første gang, derfor får et chok, når de oplever den barske tone ved første møde.

Nikolaj Bjørk Christensens manifest stiller hun sig dog en smule kritisk overfor. Camilla Dindler mener nemlig, at tonen på rådhuset ligger for langt fra borgerne, og derfor er et internt anliggende for kommunalpolitikerne.

Her henviser hun til, at det er op til byrådene selv at skrive ind i deres forretningsorden, hvordan de ønsker tonen skal være under debatterne - på samme måde som folketingspolitikerne har en formand, der blander sig, hvis politikere ikke holder den gode tone i folketingssalen.

Men som et signal til en mere sober debatkultur, kan manifestet godt have en berettigelse, mener Camilla Dindler, der håber, det måske på sigt kan betyde, at flere unge har modet til at gå ind i politik, siger hun.

Afviser ikke politisk comeback

Laura Vestina Andréa så gerne, at Nikolaj Bjørk Christensens manifest fik flere tilhængere fra begge fløje.

Dog roser hun initiativet og tror, det kan være en mulig løsning på den hårde tone i byråd i Danmark.

Nu skal jeg bare finde det forum, hvor det kan blive gjort på en måde, hvor det ikke skal gå ud over mig som menneske

Laura Vestina Andréa, Studerende og tidl. byrådsmedlem (S), Faxe

Hun afviser heller ikke at genbruge Nikolaj Bjørk Christensens idé, hvis hun en dag igen vil stille op i kommunalpolitik.

- Jeg ved, at jeg kan det politiske. Nu skal jeg bare finde det forum, hvor det kan blive gjort på en måde, hvor det ikke skal gå ud over mig som menneske, fortæller Laura Vestina Andréa.

Til at starte med har hun meldt sig ind i "Frit Forum", som er en socialdemokratisk studenterbevægelse på Københavns Universitet.

Se hele interviewet med Laura Vestina Andréa og Nikolaj Bjørk Christensen i ‘Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.