GO'

79-årig har boet i Danmark siden 70'erne - nu har hun stemt for første gang

Lav valgdeltagelse blandt minoritetsdanskere ved seneste kommunalvalg kan hænge sammen med sprogbarrierer, vurderer valgforsker.

I sidste uge brugte Chanan Susanne Corum en time i stemmeboksen med en anden kvinde.

Kvinden var 79 år, analfabet og havde anden etnisk baggrund end dansk. Det var første gang, hun stemte ved et dansk valg.

Selvom hun har boet i Danmark siden 70’erne, var hun slet ikke klar over, at hun havde ret til at stemme indtil Chanan Susanne Corum fortalte hende det.

Og desværre er hun ikke et enestående tilfælde, forklarer Chanan Susanne Corum i ‘Go’ morgen Danmark’.

Sammen med organisationen ‘Bydelsmødre’, der primært består af frivillige kvinder med minoritetsbaggrund, har hun den seneste tid stemt dørklokker for at få flere som den 79-årige til at afgive sin stemme.

- Selvfølgelig skal de være med til at bestemme, hvem der skal lede landet og lede kommunerne, lyder det fra Chanan Susanne Corum.

Ekspert: Bydelsmødre rammer noget centralt

Danmark er et land, hvor der generelt er stor valgdeltagelse, men der eksisterer en uligevægt i, hvem der stemmer.

Ved kommunal- og regionsvalget i 2017 lå valgdeltagelsen på cirka 75 procent for etniske danskere. Modsat lå valgdeltagelsen for indvandrere og efterkommere på cirka 40 procent, viser en rapport fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Ifølge Roger Buch, der er valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hænger den lave valgdeltagelse sammen med, at mange indvandrere og efterkommere tilhører en ressourcesvag gruppe.

Der er for eksempel en tendens til, at valgdeltagelsen halter blandt de grupper, der står uden for arbejdsmarkedet.

Det gælder også for etniske danskere, lyder det fra valgforskeren i ‘Go’ morgen Danmark’.

Det er et supergodt initiativ

Roger Buch, valgforsker på DMJX

Roger Buch peger desuden på, at den lave valgdeltagelse kan hænge sammen med sprogbarrierer og manglende viden om rettigheder.

Derfor mener han også, at bydelsmødrene rammer noget helt centralt med deres indsats.

- Det er et supergodt initiativ at fortælle folk, at de rent faktisk kan stemme ved kommunalvalget, forklarer Roger Buch.

Bydelsmødre hjælper med stort og småt

Sheila Diana Brøner Horn er, ligesom Chanan Susanne Corum, bydelsmor.

Hun deler blandt andet sit telefonnummer ud, hvis folk har spørgsmål til valget.

Derudover møder hun også gerne op på valgstederne og hjælper folk i den rigtige retning, for det betyder meget for hende at hjælpe andre med at stemme.

For Chanan Susanne Corum var det også det hele værd, da den 79-årige kvinde mødte op ved den transportable stemmevogn, som Slagelse Kommune havde sat op i Ringparken.

Her hjalp hun hende med at læse valgkortet rigtigt og svare på praktiske spørgsmål, inden det endelige kryds skulle sættes.

Og den 79-årige kvinde gik efterfølgende ud og fortalte sine venner, at hun havde stemt for første gang, fortæller Chanan Susanne Corum, der kalder kvinden en “ambassadør”, fordi hun spredte budskabet.

Bydelsmødre: Kommunerne bør bruge os mere

Sheila Diana Brøner Horn og Chanan Susanne Corum oplever, at folk tager positivt imod dem, når de stemmer dørklokker.

Derfor mener de, at kommunerne med fordel kan gøre mere brug af eksempelvis bydelsmødrene for at øge valgdeltagelsen blandt indvandrere og efterkommere.

Det gælder særligt i forbindelse med praktiske forhold såsom at udpensle forskellen på regions- og kommunalvalget, forklarer Chanan Susanne Corum, der håber, at deres initiativ kan påvirke valgdeltagelsen blandt indvandrere og efterkommere positivt ved tirsdagens kommunalvalg.

Se hele interviewet med Chanan Susanne Corum og Sheila Diana Brøner Horn i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.