Coronavirus

Antal indlagte stiger til højeste niveau siden februar: - Vi har ikke styr på epidemien

Ifølge ekspert kan coronapas og flere test være med til at bremse smitteudviklingen. Men de to tiltag kan også vise sig ikke at være nok.

Der er søndag registreret 3223 yderligere coronatilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Det betyder, at den seneste tids stigning fortsætter, og det er dermed 11. dag i træk med over 2000 smittetilfælde.

Men det er ikke smittetallet, der bekymrer professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, mest.

- Det er tallet for indlagte, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

250 flere indlagte på en måned

Antallet af indlagte stiger med 27 til 346, hvilket er det højeste niveau siden februar. Til sammenligning hed tallet for blot en måned siden 91.

Det tal er også Christian Wamberg, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, bekymret over.

- Vi har ikke styr på epidemien. Man kan godt blive bekymret for, hvor det skal ende henne, siger han til TV 2.

Han frygter, at intensivlægerne kommer til at løbe rigtig stærkt de kommende måneder.

- Jeg er bange for, at flere læger end normalt ikke kommer til at kunne holde jul igen, siger han.

Stabilitet i en lille periode

Der er syv yderligere dødsfald. Det betyder, at det samlede antal coronarelaterede dødsfald ligger på 2767. Det er anden dag i træk, at der registreres syv dødsfald.

Selv om det seneste døgns smittetal ligger højt, er der ikke tale "en voldsom stigning", mener Allan Randrup Thomsen. Men det større billede giver anledning til løftede øjenbryn hos professoren.

- Vi har været stabile i en lille periode. Men jeg er bekymret for den stigning, vi generelt har set på det seneste, siger han.

Positivprocent over to

De smittede er fundet på baggrund af 158.514 PCR-prøver. Her testes man for coronavirus ved at blive podet i svælget.

Dermed lander andelen af smittede blandt de testede på 2,03 procent.

Det seneste døgn er der blevet foretaget blot 5523 revaccinationer, hvor folk modtager tredje stik mod coronavirus. Det er dog typisk for weekender, at niveauet daler.

Samlet set har 469.964 nu modtaget tredje stik. Det svarer til otte procent af befolkningen.

Virkningen af restriktioner er endnu uvis

I fredags blev coronapasset genindført i visse dele af samfundet, og det digitale pas er nu et krav for for eksempel at gå i biografen eller på restaurant. Og for nyligt blev testkapaciteten opjusteret, så op til 370.000 danskere hver dag kan blive PCR-testet.

De to tiltag håber Allan Randrup Thomsen på, kan være med til at bremse stigningen af smittede og indlagte. Men det kræver tid, før vi kan se, om det er tilfældet.

- Vi har ikke set effekten af de seneste tiltag endnu. Men hvis ikke vi kommer til at se, at smittekurven knækker snart, vil det give mening at genindføre brugen af mundbind i offentlig transport, siger han.