Kommunalvalg

90-årig køber ekstra rengøring udover den fra kommunen: - Jeg vil have et rent hjem

Antallet af ældre stiger, og de varme hænder bliver færre. Det får eksperter til at tale om alternativer i ældreplejen, eksempelvis tilkøb af ydelser.

Mens antallet af ældre stiger, vokser behovet for mere hjælp fra kommunen også.

Midlerne i kommunekassen er dog ikke uendelige, og derfor kan det blive nødvendigt at tænke i alternative løsninger, når en større ældrebefolkning skal passes og plejes.

Næsten to ud af tre danskere er imod, at ældre i fremtiden selv skal stå med noget af regningen på ydelser fra kommunen såsom rengøring og pleje.

Det fremgår af en måling, som Megafon har lavet for TV 2.

Vi er nødt til at se nye veje. Ellers kommer vi ikke ud af den her krise i velfærdsstaten

Jes Søgaard, sundhedsøkonom, Syddansk Universitet

For nogle danskere er den ekstra betaling dog allerede en realitet.

I Holstebro betaler kommunen for 30 minutters rengøring hver anden uge, men det er ikke nok for 90-årige Kirsten Dueholm.

Hun køber sig derfor til 30 minutters ekstra rengøring.

- Jeg vil have et rent hjem. Det skal ikke være sådan, at folk kommer og siger, at her lugter ad Pommern til, hun ser forfærdelig ud og lugter selv af det ene og det andet. Det betaler jeg mig fra, fortæller hun til TV 2.

Hvad synes du om, at du kun kan få 30 minutter af kommunen hver anden uge?

- Det er alt for lidt. Jeg har betalt min skat i nær 80 år.

En nødvendig diskussion

Mens flertallet af danskerne er imod, er 18 procent omvendt enige i, at ældre fremover selv skal betale for ydelser.

Spørger man Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet, er det vigtigt at diskutere, hvordan Danmark som velfærdsstat har tænkt sig at håndtere den voksende ældrebefolkning.

- Vi mangler både arbejdskraft og skattekroner i kommunerne. Vi snakker alle om velfærdsstaten, men de sidste ti år har vi haft stigende problemer med at finansiere den med skatter, siger han til TV 2.

Vi har ældre borgere, som har midlerne til at tilkøbe ekstra, men vi har også mange, som ikke har råd

Bettina Bøcker Kjeldsen, spidskandidat for Socialdemokratiet i Brønderslev Kommune

Han forklarer, at kommunerne er nødt til at se nærmere på, hvilke områder de vil prioritere midlerne på.

- I mange kommuner skærer man i støtten til handicappede børn. Er det vigtigere at yde gratis rengøring til ældre end at give støtte til blinde børn, så de kan klare deres skole og få en uddannelse senere? Det er sådan nogle prioriteringsspørgsmål, vi er nødt til at diskutere.

”Krise i velfærdsstaten”

En af de mulige løsninger, han peger på, er en egenbetaling for ydelser i ældreplejen. Og her er der også forskellige muligheder.

Betalingen kan eksempelvis været reguleret efter borgerens indtægt. Kommunen kan tilbyde en form for minimalydelse, og så skal den ældre selv betale for ekstra hjælp eller få pårørende til at hjælpe med rengøring og pleje.

- Uanset hvad vi vælger af mulighed for de næste ti års udfordringer, vil det være kontroversielt, og noget vi vil diskutere hårdt. Men vi er nødt til at se nye veje. Ellers kommer vi ikke ud af den her krise i velfærdsstaten, siger Jes Søgaard.

Debat i Brønderslev

Egenbetalingen har netop været til diskussion i Brønderslev Kommune.

Mikael Klitgaard, der er borgmester for Venstre, er åben for mange muligheder, som kan styrke kvaliteten af plejen i kommunen – heriblandt egenbetaling.

- Der kan være nogen, som selv betaler for noget. Det kan være frivillige foreninger eller pårørende, som vil hjælpe til. Så får vi en endnu bedre ældrepleje i fremtiden, siger han til TV 2.

Det er særligt frivillighed, som Mikael Klitgaard mener skal løfte ældreplejen. For hvis nogen hjælper til et sted, bliver der mere tid for kommunen til at hjælpe til et andet sted.

Den løsning falder dog ikke i god jord hos Bettina Bøcker Kjeldsen, der er spidskandidat for Socialdemokratiet i kommunen.

- Hvad med det tidspunkt, hvor vi ikke har nok frivillige? Hvem skal så passe? Så vil kommunen overtage den pleje, som de er forpligtigede til. Vi har mange ældre borgere, som måske ikke har de pårørende i nærheden, siger hun til TV 2.

Hun mener, at der opstår en skævvridning, hvis ældre skal punge ud for ekstra pleje og rengøring.

- Vi har ældre borgere, som har midlerne til at tilkøbe ekstra, men vi har også mange, som ikke har råd. Ældre borgere, som har betalt skat og løftet samfundet op, er dem, som kommer til at bøde for det, og det kan vi ikke være bekendt.

Over for TV 2 har direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup også udtrykt sig kritisk over for at lade ældre betale for pleje. Han mener, at det undergraver velfærdsmodellen og giver en ekstraregning til de ældre, der har betalt skat hele livet.

Over for TV 2 har direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup også udtrykt sig kritisk over for at lade ældre betale for pleje. Han mener, at det undergraver velfærdsmodellen og giver en ekstraregning til de ældre, der har betalt skat hele livet.