Coronavirus

Uvaccinerede danskere bidrager op til 6 til 9 gange så meget til smitten

Beregninger viser, at risikoen for at blive smittet er tre gange så stor, hvis du ikke er vaccineret - og uvaccinerede danskere bidrager markant mere.

Risikoen for at blive smittet med coronavirus er tre gange så høj, hvis du ikke er vaccineret, som den er hvis du er vaccineret. Og de danskere, der ikke er vaccinerede, bidrager op til 6 til 9 gange så meget til smitten med coronavirus i Danmark, som de danskere, der er vaccinerede.

Det viser analyser, som Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet (RUC), har lavet på baggrund af blandt andet data fra Statens Serum Institut (SSI) og en hollandsk undersøgelse.

- Risikoen for at blive smittet er tre gange så stor, hvis man er uvaccineret. Og risikoen for at smitte andre, hvis man selv er uvaccineret, er to til tre gange højere, siger Viggo Andreasen til TV 2.

På den baggrund kan man regne sig frem til, at uvaccinerede danskere bidrager op til seks til ni gange mere til smitten med coronavirus i Danmark end vaccinerede danskere. Viggo Andreasen understreger dog, at tallene for risikoen for at smitte andre er behæftet med usikkerhed.

Derfor coronapas er tilbage

På baggrund af de tal giver det mening, at coronapasset har fået comeback, forklarer han.

- Det er derfor, vi nu har indført coronapas for de uvaccinerede. Fordi de bidrager mere til at sprede smitten end de vaccinerede, siger Viggo Andreasen.

Tyra Grove Krause, afdelingschef på infektionsberedskabsafdelingen på SSI, mener også beregningerne viser, at myndighedernes initiativer er berettigede.

- Det ligger fint i tråd med vores opfodringer til de danskere, der endnu ikke er vaccineret, om at blive det. Og det ligger også fint i tråd med indførelsen af coronapasset, siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Gennemsnitsalderen for vaccinerede smittede er 48

Viggo Andreasen siger dog, at de danskere, der er vaccinerede, hverken kan føle sig helt fri for risiko eller ansvar for at blive smittet og viderebringe den.

- Vi andre skal ikke kravle alt for højt i op i tårnene, for vi kan stadig også bidrage til smitten. De uvaccinerede bidrager bare mere, siger Viggo Andreasen.

Fredag udgav SSI en rapport, der blandt andet viser, at 38.587 danskere er blevet smittet med coronavirus, selv om de er fuldt vaccinerede. Det svarer til 0,93 procent af alle vaccinerede i Danmark.

Tallene i rapporten viser også, at gennemsnitsalderen for de fuldt vaccinerede, der er blevet smittet, er 48.

De fleste i aldersklassen omkring 48 år i Danmark er blevet fuldt vaccinerede for kortere tid siden end de seks måneder, der lige nu skal gå, før får man får invitationen til det tredje boosterstik. Det kunne pege i retning af, at det tredje stik med fordel kunne gives tidligere end det sker nu.

Viggo Andreasen siger, at han ikke har kigget nærmere på tallene med det for øje - men:

- Det virker som om, at de seks en halv måned er lige på kanten af, hvor længe vaccinen holder, siger han.

Retningslinjer fra EMA

Sundhedsstyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at man får invitationen til tredje stik, når "der er gået 6 måneder, siden at du afsluttede dit første vaccinationsforløb mod COVID-19".

Når man lægger den tid, der går, fra man får invitationen, til man er blevet vaccineret, når man op på de seks en halv måneder, Viggo Andreasen taler om.

Tyra Grove Krause siger, at det er Sundhedsstyrelsen, der afgør, hvor lang tid, der går, efter man er færdigvaccineret, til man bliver tilbudt det tredje boosterstik.

Indtil videre er der ikke meldt ud om en plan for revaccination til under 65 år.

- Den retter sig efter retningslinjer fra det europæiske lægemiddelagentur (EMA), som siger, der skal gå mindst seks måneder, fra man er færdigvaccineret, til man bliver tilbudt et tredje stik, siger Tyra Grove Krause.

Hun vil ikke tage stilling til, om boosterstikket bør tilbydes danskerne tidligere end det sker nu.

- Der er stadig god effekt af vaccinen efter for eksempel fire-fem måneder, og jeg synes, vi skal følge Sundhedsstyrelsens og EMA's retningslinjer, siger Tyra Grove Krause.

Kun 0,1 procent af de i alt over 275.000 danskere, der har fået tredje stik, er blevet smittet med coronavirus alligevel.