Én mand afslørede høj løn og dyre biler i kommunalt selskab: - Jeg tænkte, at det måtte være løgn

Flere borgere siger, at de ikke længere har tillid til de to store partier i Hillerød, hvor der er tæt på dødt løb i valgkampen.

Rasmus Visby var netop flyttet til en landsby nord for Hillerød, da han læste noget i avisen, der undrede ham.

Direktøren for det lokale forsyningsselskab Hillerød Forsyning var blandt landets højest lønnede forsyningsdirektører. Men Rasmus Visby oplevede også, at hans affald blev hentet sjældnere end i andre kommuner på trods af, at servicen var dyrere.

Derfor begyndte han at undersøge sagen i slutningen af 2018.

Tre år senere havde han hevet utallige skeletter ud af Hillerød Forsynings skabe.

Jeg tænkte simpelthen, at det måtte være løgn

Rasmus Visby

Flere direktører i Hillerød Forsyning endte med at blive fyret som følge af Rasmus Visbys afsløringer, men selskabets bestyrelse sidder stadig. Den består fortrinsvist af kommunalpolitikere, og flere af dem står øverst eller højt på listerne til kommunalvalget 16. november.

Det får nu flere vælgere til at tilkendegive, at de har mistet tilliden til de partier, der er rodet ind i sagen. De lokale spidskandidater afviser imidlertid blankt, at de ikke skulle have levet op til deres ansvar.

Høj løn og dyre biler

Rasmus Visby, der desuden er iværksætter med adskillige firmaer bag sig, har fra starten udgivet sine "fund" på sit eget medie Visbys Verden, hvor han i podcasts har fremlagt dokumentationen for sine fund.

Det var her, han viste, at Hillerød Forsynings daværende administrerende direktør, Søren Støvring, fik over 1,8 millioner kroner om året. Og det var her, han kunne afdække, at direktionen kørte rundt i finere biler end de fleste andre ansatte ved kommunalt ejede selskaber.

Blandt andet havde ledelsen leaset en Jaguar XE 4-dørs, en Mercedes Benz E220, en Mercedes Benz GLE-firehjulstrækker og en Volvo V90. Alle var de spritnye og kostede tæt på eller mere end 10.000 kroner om måneden.

Selskabet er 100 procent ejet af kommunen, så der var tale om Hillerød-borgernes penge.

- Jeg tænkte simpelthen, at det måtte være løgn, siger Rasmus Visby til TV 2.

Rød, blå eller grøn

Både lokale og nationale medier fik siden øjnene op for sagen.

Til Berlingske har professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh sagt, at lønniveauet har været "usædvanligt højt" for den type jobs, og at de dyre biler sender et helt forkert signal til borgerne.

I dag er flere af de højtlønnede direktører blevet fyret, ligesom en stilling er blevet nedlagt. Desuden er firmabilsordningen nedlagt.

Alt det her skriger til himlen

Søren Bo Hansen, frustreret vælger

Rasmus Visby føler sig overbevist om, at hans afdækninger kommer til at betyde noget, når krydserne ved kommunalvalget skal sættes.

- Jeg tror, at dem, der er blevet involveret i de her sager, vil blive ramt på det her. Men alternativerne er få. Hvor skal vælgerne gå hen?, siger han.

Egentlig var det aldrig noget specifikt mål for ham, at hans arbejde med sagen skulle blive politisk.

Sådan blev det nu engang bare.

- Det handler ikke om, om man er rød, blå eller grøn. Det handler om, at de penge, vi bruger på fælles formål, skal bruges på den rigtige måde. Ellers vil jeg foretrække at beholde dem i min egen lomme, siger han.

Sagen påvirker vælgere

På gågaden i Hillerød kender folk til skandalen i forsyningen.

De fleste kan blive enige om, at sagen er betændt og "noget rod".

Men flere mener også, at lokalpolitik i Hillerød er meget andet, og sagen slet ikke er vigtig nok til at afgøre, hvor krydset skal sættes. Ingen af de adskillige adspurgte ønsker den formiddag i støvregnen at blive interviewet til citat om sagen.

Anderledes engagerede i sagen er man i Facebook-gruppen "Politik i Hillerød". Her fik et opslag lavet af TV 2 hurtigt over 100 kommentarer.

Mange tilkendegiver, at de ikke kan se sig selv stemme på Venstre og Socialdemokratiet alene på grund af deres indblanding i sagen.

Bestyrelsesformanden for Hillerød Forsyning hedder Klaus Markussen, og han er spidskandidat for Venstre ved valget. Men mange af de kritiserede kontrakter og leasingaftaler er underskrevet af den tidligere bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen, som stiller op for Socialdemokratiet.

Ud af bestyrelsens ni medlemmer er der tre venstrefolk, to socialdemokrater og en fra Enhedslisten.

Én af de borgere, der ikke kan få sig selv til at stemme på et af de to partier, som ellers traditionelt er de største i Hillerød Kommune, er Søren Bo Hansen.

- Alt det her skriger til himlen

Han har aldrig for alvor engageret sig i politik, men han har altid stemt. Ofte på Socialdemokratiet i Hillerød.

Skandalen i Hillerød Forsyning har dog ændret på begge dele.

- Alt det her skriger til himlen. Jeg har simpelthen mistillid til de politikere og de partier, der sidder i Hillerød Forsyning. De har et ansvar, men de har ikke vedkendt sig det, siger Søren Bo Hansen til TV 2.

Det bør ikke have nogen betydning for, hvor man sætter sit kryds

Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød (S)

Derfor kan han ikke længere få sig selv til at stemme på hverken Venstre eller Socialdemokratiet.

- Hvis de politikere ikke kan drive Hillerød Forsyning ordentligt, har jeg ingen tiltro til, at de kan drive kommunen ordentligt. De har ikke ført ordentligt tilsyn med forsyningen, siger han.

Hvor mange – hvis nogen – der ligesom Søren Bo Hansen flytter deres kryds grundet sagen, får vi først at vide, når valget er slut. Men for nylig var der valg til pladsen som forbrugerrepræsentant i Hillerød Forsyning.

Her stillede Rasmus Visby op og vandt en veritabel jordskredssejr med 713 af i alt 1092 afgivne stemmer. Derudover steg valgdeltagelsen med cirka 60 procent i forhold til seneste valg.

De seneste kommunalvalg har været særdeles tætte i Hillerød Kommune. Efter valget i 2017 vandt rød blok med blot ét mandat. Således skal der ikke mange stemmer til at vippe magten.

Spidskandidater afviser

Borgmester i Hillerød Kommune Kirsten Jensen (S) mener ikke, at Venstre eller Socialdemokratiet bør holdes ansvarlig for skandalen i Hillerød Forsyning. Tværtimod mener hun, at det er de to partier, der har sørget for at få ryddet op.

Det er vel også på de to partiers vagt, at problemerne er opstået?

- Det er på vores vagt, at problemerne er opstået, og det er også derfor, at vi har skullet lave ændringerne. Men vi har løst problemerne, siger Kirsten Jensen.

Hun mener godt, at det kunne have gået lidt hurtigere med at få ryddet op, "men nu er det jo sket." Lederne er fyret, firmabilsordningerne er afskaffet, og der er etableret større åbenhed, mener hun.

- Det bør ikke have nogen betydning for, hvor man sætter sit kryds, for det er de to partier, der har taget ansvaret for at få ændret sagerne, siger Kirsten Jensen.

Nogenlunde ligesådan ser Klaus Markussen, der er bestyrelsesformand i Hillerød Forsyning samt spidskandidat for Venstre ved kommunalvalget, på sagen. Han har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen, men har i stedet sendt nogle skriftlige svar på mail.

- Jeg har vist, at jeg – sammen med min bestyrelse – har været i stand til at holde sammen på foretagendet, rydde op og få selskabet på ret køl, skriver Klaus Markussen.

Han mener, at både han og bestyrelsen har ageret korrekt gennem hele sagen. Han mener dog ligeledes, at sagen har været ensidigt belyst i medierne, og at "der har været en kampagne mod både selskabet og mig som har kørt over flere år."

Søvnløse nætter

Undervejs har Rasmus Visby med sine egne ord oplevet at blive dæmoniseret af både forsyningen og kommunalpolitikere, og det har kostet uanede mængder tid, energi og søvnløse nætter.

Eksempelvis blev Rasmus Visby politianmeldt for chikane af Hillerød Forsyning. Han afviser selv, at han på nogen måde skulle have været chikanerende, og da politiet undersøgte sagen, fandt de også, at han ikke havde udvist chikanerende adfærd.

Men ifølge ham så han ikke nogen vej udenom, og fik han muligheden, ville han ikke have gjort ret meget anderledes, siger han.

- Nogen bliver nødt til at gøre det her. Enten kan man acceptere de her forhold, eller også kan man ikke. Det kan jeg åbenbart ikke. Jeg har brugt ekstremt meget tid og energi på det her, men jeg har også fået ændret nogle ting, siger Rasmus Visby.