Coronavirus

Stort flertal af danskerne støtter coronapas på skole og job, viser ny undersøgelse

Danskerne er for tiltag, der holder landet åbent, siger hovedpersonen bag en ny undersøgelse.

Fredag bliver coronapasset genindført i hele landet.

Samtidig skal en ny aftale mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening sikre, at virksomheder også kan indføre coronapas på arbejdspladsen. Det oplyser fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde.

Aftalen vil nu blive fremsat som et lovforslag i Folketinget. Regeringen ønsker at få det hastebehandlet, så loven kan komme til at gælde hurtigst muligt, oplyser ministeren.

Og det er der bred opbakning til i befolkningen.

En undersøgelse fra HOPE-projektet, der forsker i danskernes adfærd under pandemien, viser, at 91 procent af danskerne i høj eller nogen grad bakker op om coronapas.

Desuden støtter 84 procent også at indføre coronapas på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser.

Der er ingen tvivl om, at kravene vil ramme ikkevaccinerede danskere hårdest. For coronapasset betyder, at de er nødt til at lade sig teste, hvis de vil have adgangskort til eksempelvis barer, biografer og restauranter.

Mattias Tesfaye fastslår, at det stadig ikke er et krav, at danskerne lader sig vaccinere, men siger samtidig, at skruen bliver strammet.

- Dette er en skærpelse af coronahåndteringen i Danmark, sagde han på et pressemøde fredag.

Bag om undersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelsen er indsamlet for HOPE af Epinion. De har spurgt 500 danskere om dagen tirsdag 9. november og onsdag 10. november 2021, lige inden der igen blev indført et begrænset påbud om coronapas, og 529 danskere har svaret. 

For at matche den bredere danske befolkning er de adspurgte fordelt ligeligt, så det stemmer overens med befolkningens demografiske karakteristika (geografi, uddannelse, alder, boligtype, størrelse på husholdning og ideologisk tilhørsforhold).

Kan man sige noget om danskernes holdning baseret på lidt over 500 personer?

- Det vigtigste for repræsentativiteten er selve udvælgelsen. Der er ikke nogen tvivl om, at der er meget stor opbakning til coronapas baseret på de her tal. Fordi der er så stor grad af enighed, så er den statistiske usikkerhed meget lille, siger Michael Bang Petersen

Ikke opbakning til nedlukning

I undersøgelsen fra HOPE er danskerne blevet spurgt "I hvilken grad støtter du på nuværende tidspunkt indførelsen af nedenstående restriktioner mod spredningen af smitte med coronavirus?".

De har haft mulighed for at svare "I høj grad", "I nogen grad", "I mindre grad" eller "Slet ikke".

Målingen viser derfor dem, der i høj eller nogen grad støtter en række tiltag.

Det fremgår blandt andet, at befolkningen ikke har noget imod at hive telefonen op af lommen og finde deres coronapas frem, hver gang de skal på job. Men det er kun få, der støtter endnu en nedlukning.

16 procent støtter tanken om at lukke samfundet ned som i marts 2020, hvor også mange arbejdspladser lukkede.

Omvendt er støtten til mundbind meget høj, både i den offentlige trafik og på offentlige steder, hvor der er mange mennesker.

Men det er coronapasset, der er størst opbakning til. Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE, skriver på Twitter, at det viser en særlig tendens.

- Folk støtter ikke tiltag, der indikerer nedlukning. Tiltagene skal holde landet åbent.

Særlov er udløbet

I slutningen af 2020 blev der indført en særlov, der gav landets virksomheder en bredere adgang til at pålægge medarbejdere at blive testet for coronavirus og til at modtage testresultatet.

Loven blev efterfølgende opdateret ved at virksomheder også kunne kræve et gyldigt coronapas, men særloven gjaldt kun frem til 1. november i år.

I sidste weekend indførte discountkæden Rema 1000 krav om, at de godt 1000 ansatte på lageret i Horsens skulle kunne fremvise et gyldigt coronapas.

Samtidig har Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk, for nylig meldt ud, at man inden for de næste tre måneder vil indføre et vaccinekrav for kontoransatte i flere lande.