Coronavirus

Virksomhed opfordrer ikkevaccinerede til at sidde i en anden kantine

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Hos Faerch i Holstebro opfordres ansatte, som ikke er vaccinerede, kraftigt til at gå med mundbind og sidde i en anden kantine.

Når Stine Andersen er på arbejde hos Faerch i Holstebro, opfordrer virksomheden hende "kraftigt" til at bære mundbind og sidde i en anden kantine, selvom hun kan fremvise et coronapas. Hun er nemlig ikke vaccineret mod coronavirus.

Derudover opfordres hun og andre ikkevaccinerede ansatte også "kraftigt" til at holde to meters afstand, og hun må heller ikke deltage i fysiske møder eller rejser.

- Det, synes jeg, er at forskelsbehandle. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg synes ikke, man skal udstille mennesker på den måde, lyder det fra Stine Andersen, der har været produktionsmedarbejder i virksomheden i fem år.

I fredags sendte plastvirksomheden, der i dag har 2200 ansatte i hele Europa, en besked ud til alle medarbejdere om, hvordan de vil håndtere situationen med den stigende smitte.

- Det er vores svar på, hvordan vi beskytter så stor en virksomhed som vores, men jeg erkender også, at det er en problemstilling, der er fyldt med masser af dilemmaer, for ingen skal udstilles. Vi vil gerne respektere det personlige valg, men samtidig vil vi også beskytte kolleger mod smitte, siger Faerch Plasts administrerende direktør, Lars Gade Hansen, til Dagbladet Holstebro Struer.

Ny aftale på vej

Dilemmaet om, hvordan Faerch som virksomhed kan sikre sig, er de ikke ene om have.

- Jeg ved jo, der er utryghed på de danske arbejdspladser for tiden. Nu er opgaven at få det danske samfund bedst muligt igennem krisen, fortæller Mattias Tesfaye, der lige nu er midlertidig beskæftigelsesminister, mens Peter Hummelgaard holder forældreorlov.

Per dags dato er 412.566 smittede i Danmark.

Men selvom smitten stiger, så blev loven, der gav virksomheder ret til at pålægge medarbejdere at blive testet for covid-19 og til at blive oplyst om testresultater, ophævet med virkning fra 1. november 2021. Men efter at smitten igen er steget, kan en ny aftale snart være på vej.

- Allerede i morgen tidlig holder jeg et møde med arbejdsmarkedets parter i håbet om, at vi kan lave en aftale, som efterfølgende kan blive til lovgivning. Det er vigtigt for mig, at der er rimelig enkle regler, så arbejdspladserne ved, hvad de skal rette sig efter, siger Mattias Tesfaye.

- Vi vil gerne have, at arbejdsgivere skal have muligheden for at sikre trygheden for forhindre smitte på arbejdspladsen og for at sikre økonomien, så skal der være mulighed for at stille krav om at vise et coronapas.

Det var meget grænseoverskridende at vise alle, at jeg ikke var vaccineret. Det er mit eget personlige valg, hvem jeg vil dele det med

Stine Andersen, produktionsmedarbejder hos Faerch

Stine Andersen er også enig i, at der skal tages forholdsregler på virksomheden.

- Men det kunne have været gjort på mange andre måder. Jeg kan ikke forstå, hvorfor en negativ test ikke gælder. En vaccineret kan jo lige så vel smitte, som en ikkevaccineret. En vaccineret behøver ikke at blive testet, så i princippet kan de smitte andre.

Hvorfor er du ikke vaccineret?

- Det har jeg taget et aktivt valg om. Jeg er gået ind og prøvet at opsøge oplysninger og stillet mig kritisk over for nogle af tingene og gjort op, at jeg ikke synes, man skal vaccinere raske mennesker. Der er jo også risiko ved at blive vaccineret, siger Stine Andersen.

Hun overholder dog fortsat reglerne, selvom hun føler sig udskammet.

- Det var meget grænseoverskridende at vise alle, at jeg ikke var vaccineret. Det er mit eget personlige valg, hvem jeg vil dele det med. Da jeg var på arbejde i weekenden, endte jeg med at bryde sammen og græde i halvandet time, fortæller hun.

Faerch har ikke ønsket at stille op til interview, men de fortæller, at langt de fleste er glade for retningslinjerne og den enige tillidsmandsgruppe bakker op.