Der skal meget snart ske noget nyt med inklusion i folkeskolen, siger minister efter dokumentar
Alle er tabere, når inklusionen mislykkes, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Der skal meget snart ske noget nyt med den måde, inklusion fungerer på i den danske folkeskole.
Det siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til TV 2 torsdag aften.
- Det er efter min mening et af de allermest alvorlige – og i øvrigt et af de sværeste – problemer, vi står overfor, lyder det fra ministeren.
Hun kalder stigningen i antallet af børn, der lider af angst, og som kommer i kontakt med børnepsykiatrien, for ”rædselsvækkende”.
Torsdag har TV 2 med dokumentaren ’Smertensbørn’ sat fokus på den dagligdag, de danske skolebørn møder i folkeskolen.
I den sene nyhedsudsendelse på TV 2 torsdag aften stillede undervisningsministeren op til et kort interview om emnet.
Her sagde hun, at man kan finde svaret på skolebørns mistrivsel i de scener, som TV 2-dokumentaren viser.
153 afbrydelser på 90 minutter
I dokumentaren fik TV 2 blandt andet lov at opsætte kamera i undervisningen hos 6.a på Høng Skole. Kameraet optog uafbrudt i to lektioner.
I løbet af de i alt 90 minutter var der 153 afbrydelser, som intet havde med undervisningen at gøre. Hele 24 minutter af de to lektioner blev alene brugt på afbrydelserne.
- 126 gange bestod afbrydelserne af et pludseligt udbrud fra en elev
- 13 gange rejste en elev sig op og gik rundt i klassen uden at have fået lov
- 14 gange blev der kastet med genstande, eksempelvis puder eller bolde
Susan Hart, der er psykolog med ekspertise i børns følelsesmæssige udvikling, medvirker i dokumentaren og har fulgt 6. klassen gennem hele skoleåret. Efter at have set optagelserne er det tydeligt for hende, at klasseværelset er et ”vanvittigt kaotisk rum”.
Hun er chokeret over, at folkeskolen er nået et punkt, hvor sådanne læringsmiljøer kan finde sted uden indblanding.
6.a på Høng Skole har modtaget flere udfordrede elever, og det rejser spørgsmålet om, hvor mange udfordrede elever en klasse kan bære, hvis det skal være muligt for en lærer at styre den.
Ifølge Susan Hart er 6.a et rigtig godt eksempel på inklusion, når det er værst.
Pernille Rosenkrantz-Theil siger om dokumentaren, at ingen vinder i en sådan situation. Hverken lærere, de stille elever eller de urolige af slagsen.
Inklusion er ikke kun skidt
Ministeren mener dog samtidig, at inklusionen faktisk lykkes nogle gange. Dog skal der handles fra politikernes side, siger hun.
Det kunne være ved at sætte to-lærer-ordninger ind, hvor der er behov for det. Eller at man indsætter de rigtige speciallærere i klasselokalerne i forhold til at kunne afhjælpe børn, der har særlige vanskeligheder, siger undervisningsministeren.
- Så mener jeg også, at man i de her tilfælde skal sørge for – for alles skyld – at børnene får et tilbud af anden karakter end det at sidde i en skoleklasse, hvor der simpelthen er for meget uro omkring dem til at de kan håndtere hverdagen.
Det er ikke første gang, at Pernille Rosenkrantz-Theil varsler et opgør med inklusion i folkeskolen. Allerede kort efter sin udnævnelse til undervisningsminister i 2019 meldte hun ud, at det skulle være lettere at sende elever til og fra specialundervisning.
Du kan se dokumentaren ’Smertensbørn’ på TV 2 PLAY lige her. Og her kan du læse mere om, hvordan det gik, da TV 2 satte et kamera op i 6.a på Høng Skole.