Samfund

Sundhedsfagfolk kommer med opråb: - Det er ikke kun sygeplejerskerne, der er pressede

- Vi er alle pressede, siger flere fagfolk, der mener, at der har været for meget fokus på sygeplejerskerne fremfor sundhedsvæsenet som helhed.

Der er behov for samarbejde og et fælles fodslag på tværs af fagene i et sundhedsvæsen, der er presset af corona. Sådan lyder det nu fra flere sundhedsfagfolk.

Udmeldingen kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen mandag bad alle medarbejdere i sundhedsvæsenet om igen at yde en ekstra indsats.

Det skabte særligt røre blandt sygeplejerskerne, der fik standset deres strejke af regeringen ved et lovindgreb i september.

Tirsdag holdt Dansk Sygeplejeråd et møde med statsministeren for at gentage deres ønske om mere i løn – mødet endte dog uden løsninger.

Men ifølge flere sundhedsfolk er det afgørende, at det ikke kun er sygeplejerskerne, der er i fokus. Også andre faggrupper i sundhedsvæsenet mærker presset hver eneste dag.

Det er ikke kun sygeplejerskerne, der er pressede

Én af dem, der mener, at der har været for meget fokus på sygeplejerskerne fremfor sundhedsvæsenet som helhed, er Peter Søndergaard. Han er overlæge på Herlev Hospital.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme ud af diskursen med, at 'det er synd for os og kun os'. Det handler ikke om, at sygeplejerskerne ikke fortjener bedre vilkår, men det er der mange, der gør. Nu skal vi alle sammen lette røven og få det her til at hænge sammen, siger han og konstaterer, at hver gang nogen stiller krav for sig selv, så er der andre, der må bære arbejdsbyrden.

Også hos FOA, som blandt andet organiserer landets social- og sundhedsansatte, mener man, at man skal kigge bredere end kun på sygeplejerskerne.

- Efter den seneste tids diskussion om sundhedsvæsenet har man fået det indtryk, at det kun er sygeplejerskerne, der er pressede. Men det gælder også læger, sosu'erne, ikke mindst bioanalytikerne og andre, der har stået forrest i rigtig lang tid nu, siger Torben Hollmann, formand for SOSU-sektoren i FOA.

Christian Wamberg, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv medicin, forstår godt, at sygeplejerskerne føler sig oversete. Men han forstår også, hvorfor Mette Frederiksen beder sygeplejerskerne om at tage en ekstra tørn.

- Hvad skal hun ellers gøre? Vi ser, at der er øget smitte og formentlig et øget pres på sundhedsvæsenet. Man kan jo ikke grave sygehuskapacitet op ude i baghaven, så man er nødt til at trække på det, man har, siger han og tilføjer, at hvis ikke sygeplejerskerne vil løfte den ekstra byrde, der lige nu påhviler sygehusene, kommer det til at gå ud over patienterne.

- Og det er jo et eller andet sted uacceptabelt.

Vi bliver nødt til at stå det her igennem sammen

Peter Søndergaard, overlæge

Kompetencerne skal bruges rigtigt

Som en løsning på problemet mener Torben Hollmann fra FOA, at de faglige organisationer sammen med Danske Regioner skal sætte sig ned og kigge på, om man får brugt kompetencerne rigtigt ude på de enkelte arbejdspladser.

- Eksempelvis er der masser af social- og sundhedsassistenter, der har nogle kompetencer, som de ikke får brugt på grund af nogle gamle fagstrukturer. Og det bliver vi nødt til at gøre op med.

Den løsning bakker overlæge Peter Søndergaard op om.

- Det kunne muligvis afhjælpe nogle af vores problemer med aflyste operationer, siger han og kommer afslutningsvis med en appel til sine kolleger i sundhedsvæsenet:

- Vi bliver nødt til at stå det her igennem sammen, for hvis der er nogen, der melder sig ud, går det ud over andre.