Samfund

I aften fremlægges opsigtsvækkende DR-rapport - da hun hørte generaldirektøren i radioen, begyndte hun at græde

Onsdag fremlægger DR resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse om krænkende adfærd i DR Pigekoret.

Da 56-årige Susanne Wiik Kalvåg for nylig hørte DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn i radioen tale om den netop afsluttede advokatundersøgelse om krænkende adfærd i DR Pigekoret, begyndte hun at græde.

Selvom hendes egen tid i koret ligger knap 40 år tilbage, og hun føler, hun har bearbejdet sine traumer fra den tid, havde direktørens ord en øjeblikkelig forløsende virkning på hende.

For ifølge Susanne Wiik Kalvåg, var der ingen tvivl at spore i direktørens stemme.

- Hun satte ikke spørgsmålstegn ved os eller vores oplevelser. Hun konstaterede, at det er sket. Det var den største lettelse, siger Susanne Wiik Kalvåg.

Netop derfor er advokatundersøgelsen vigtig for Susanne Wiik Kalvåg. Hun håber, at den både får slået fast for eftertiden, hvad der er fundet sted i koret, og at vi alle kan lære af det.

- Vi skal lære at genkende tegnene på, at en kultur er syg. Det håber jeg undersøgelsen kan vise os.

Overgreb fyldte i mange år

Onsdag fremlægger DR resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse om krænkende adfærd i DR Pigekoret, der blev igangsat tidligere på året efter to konkrete henvendelser om sexchikane i koret.

Af undersøgelsen fremgår det ifølge TV 2s oplysninger, at flere personer i en årrække har stået bag krænkelser. Ifølge TV 2’s oplysninger er to af disse den nu afdøde, tidligere chefdirigent Tage Mortensen og forhenværende chefdirigent Michael Bojesen, der i dag er chef for Malmö Opera. Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst, hvilke og hvor mange af krænkelserne de to tidligere korledere i undersøgelsen bliver beskyldt for at stå bag.

Efter DR igangsatte undersøgelsen, udgav Politiken en række artikler om en usund kultur med krænkelser og overgreb i koret.

En række kvinder stod frem med navn i avisen og anklagede de to tidligere chefdirigenter Tage Mortensen og Michael Bojesen for en række krænkende handlinger og overgreb og en generel seksualiseret kultur.

Jeg tror og håber på, at hele sandheden kommer frem

Susanne Wiik Kalvåg

Tage Mortensen, der gik bort i 2001, var chefdirigent fra 1966 til 2000. Michael Bojesen var chefdirigent fra 2001 til 2010. Tidligere onsdag ønskede Michael Bojesen ikke at kommentere sagen overfor TV 2, men onsdag aften har han sendt en udtalelse til TV 2. Udtalelsen kan du læse i sin helhed i boksen nedenfor. Han har ikke ønsket at stille op til et interview.

Skriftlig udtalelse fra Michael Bojesen

"Jeg er dybt rystet over, at DR og Norrbom Vinding præsenterer en rapport i en form og med et indhold, hvor de slår min forgængers 35 årige virke sammen med mine år i koret.

Da jeg har fået forelagt det, der vedrører min person, ved jeg, at de krænkelser, der er beskrevet i rapporten, ikke har noget at gøre med mine 10 år som dirigent for koret.

Jeg har oplevet undersøgelsesforløbet med den efterfølgende afrapportering som en tilsidesættelse af de involveredes retssikkerhed og uden skelen til eksisterende klar retspraksis om bevisvurderinger.

Jeg har ikke flere kommentarer. 

Michael Bojesen"

Susanne Wiik Kalvåg var en af dem, der stod frem i Politiken med anklager mod den nu afdøde Tage Mortensen.

Chefdirigenten udsatte flere gange Susanne Wiik Kalvåg for tvungne tungekys, befamlinger af bryster og i skridtet og seksuelle bemærkninger. Det begyndte, da hun startede i koret som 13 eller 14-årig i 1978 og fortsatte til hun stoppede fem år senere.

Hændelserne i koret påvirkede hende i mange år efter, hvor hun gik med en stor skyldfølelse og følelser af at være beskidt, skam, selvhad og at være en "billig tøs".

I dag er Susanne Wiik Kalvåg uddannet psykoterapeut, og fortæller, at hun har bearbejdet hændelserne.

Sandheden skal frem

Selvom Susanne Wiik Kalvåg i dag er kommet sig over det, der skete under hendes tid i DR Pigekoret, betyder advokatundersøgelsen alligevel meget.

- Jeg tror og håber på, at hele sandheden kommer frem. Præcis som det skete, ikke mere eller mindre, siger Susanne Wiik Kalvåg og tilføjer:

- Og så håber jeg, at vores erfaringer kan føre til en samtale om, hvordan vi undgår at det kommer til at ske igen.

Udover anklager om krænkende handlinger og en seksualiseret kultur, har Politiken i en artikel også afdækket, hvordan DR havde modaget en række klager om kulturen i pigekoret.

Overfor avisen kaldte DR's kulturdirektør Henrik Bo Nielsen det for et "ledelsessvigt" fra DRs side.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn tog også afstand fra DRs ageren på Twitter:

Da Susanne Wiik Kalvåg en dag brød sammen overfor sine forældre og fortalte om det, hun var blevet udsat for i DR Pigekoret, klagede hendes far direkte til Tage Mortensen og en anden ledende medarbejder. Tage Mortensen benægtede, at det skulle være fundet sted, og klagen kom så vidt Susanne Wiik Kalvåg ved aldrig videre.

Det blev jo faktisk sagt

Susanne Wiik Kalvåg

For hende var det en del af den syge kultur.

- Det blev jo faktisk sagt. Og det er måske den vigtigste pointe, hvis vi skal undgå, det sker igen. Hvis der kommer så meget som et pip, skal det tages alvorligt, siger Susanne Wiik Kalvåg.

Overvejer efterspil

En række tidligere korpiger har overfor Politiken udtalt, at man overvejer at søge erstatning, når resultatet af advokatundersøgelsen ligger klart.

- Det ville være rimeligt, at de betalte erstatning, siger tidligere pigekorsanger Tove Kühl til avisen.

Susanne Wiik Kalvåg har ikke besluttet sig for, om hun vil søge erstatning. Det vigtigste for hende er, at læringen fra undersøgelsen forhåbentlig kan beskytte fremtidige generationer.

Og på et mere personligt plan betyder det også noget at blive set og hørt.

- Det betyder noget, at det bliver sagt klart og tydeligt: Det var ikke bare dig, der var sart. Det, der skete, var ikke okay.

Advokatundersøgelsen fremlægges onsdag kl. 18.30 i DR Byen, hvor kulturdirektør Henrik Bo Nielsen samt generaldirektør Maria Rørbye Rønn vil deltage.