Sygeplejersker afviser Mette Frederiksens appel: Vi har ikke mere tĂĄlmodighed

Sygeplejerskerne kan ikke blive ved med at yde en ekstra indsats, lyder det fra DSR. Politiker kalder Frederiksens appel for "vildt provokerende".

Vi beder om jeres tĂĄlmodighed. Og vi beder om, at I yder en ekstra indsats.

Det var den appel, statsminister Mette Frederiksen (S) havde med til personalet i sundhedsvæsenet, da hun mandag aften holdt pressemøde i bedste sendetid.

Men ”sygeplejerskerne har ikke mere tålmodighed”.

Sådan lyder svaret fra Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR).

- Vi bliver bedt om at gøre en ekstra indsats igen og igen. Sygeplejerskerne har været på overarbejde i 20 måneder, og før det havde vi også et ret presset sundhedsvæsen, hvor sygeplejerskerne har ydet en kæmpe indsats hver eneste dag, siger hun til TV 2.

Larmende tavshed

Mette Frederiksen havde indkaldt til pressemødet for at fortælle, at regeringen tirsdag morgen vil indstille til Folketingets epidemiudvalg, at coronavirus igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, og coronapasset genindføres.

Ă…rsagen er, at smitten igen stiger, og flere bliver indlagt. Mandag var der 303 coronapatienter pĂĄ hospitalerne. 36 i intensivbehandling. Der forventes et stort pres pĂĄ hospitalerne henover vinteren.

Og det var derfor, at Mette Frederiksen mandag aften sagde til sygeplejerskerne:

- Jeg beder jer om, at I yder ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede, men også en ekstra indsats.

Den bøn kommer på et tidspunkt, hvor sygeplejerskerne – hvad statsministeren også anerkendte – er dybt frustrerede over deres løn- og arbejdsvilkår.

Vi har været igennem en langvarig konflikt, hvor der var larmende tavshed fra regeringen. Og nu rækker hun så ud til os, fordi hun har brug for hjælp

Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd

Vilkår, som kastede dem ud i en ti uger lang strejke, som regeringen afsluttede med et lovindgreb – uden de forbedringer, sygeplejerskerne havde strejket for.

Siden har utilfredse sygeplejersker i protest lavet flere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser foran landets hospitaler.

Det er i det lys, sygeplejerskerne mandag aften lyttede til statsministerens ord på landsdækkende tv.

- Vi har været igennem en langvarig konflikt, hvor der var larmende tavshed fra regeringen. Og nu rækker hun så ud til os, fordi hun har brug for hjælp. Men det, hun har brug for at erkende, er, at der er et grundlæggende problem, som hun har ansvaret for at løse, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Ifølge næstformanden har Dansk Sygeplejeråd i årevis advaret om, at der ville blive mangel på sygeplejersker, og at der var brug for politisk handling. Derfor mener hun også, at pilen nu peger på politikerne.

- Sygeplejerskerne kan ikke blive ved med lige at yde en ekstra indsats. De er nødt til at se, at der kommer til at ske noget ved det grundlæggende problem, at sygeplejerskernes løn er for lav, siger hun.

"Stygt" og "vildt provokerende"

Ikke kun sygeplejersker reagerede skarpt på Mette Frederiksens ord efter pressemødet.

Flere Christiansborg-politikere fra regeringens støtteparti Enhedslisten er fortørnede over statsministerens appel. Både politisk ordfører Mai Villadsen og ligestillingsordfører Pernille Skipper var hurtigt ude med kritik på sociale medier.

Det samme var partiets coronaordfører og medlem af Epidemiudvalget, Peder Hvelplund, der bruger ord som ”vildt provokerende” og ”stygt” i et tweet med mange udråbstegn.

- Statsministeren appellerer til, at sygeplejersker og andet sundheds- og plejepersonale skal give den en ekstra skalle! Hvad med at honorere deres indsats med en anstændig løn!! I har selv smadret kapaciteten gennem jeres uanstændige indgreb!, skriver han.