Mette Frederiksen er stoppet med at slette sms'er

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2, kalder det en opsigtsvækkende udmelding.

Statsminister Mette Frederiksen har ikke længere sin telefon indstillet til at slette sms'er automatisk.

Det kom frem under tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Også Barbara Bertelsen, Pelle Pape og Martin Justesen fra Statsministeriet er holdt op med at slette sms'er automatisk, fortalte Mette Frederiksen, da en journalist spurgte på det efterfølgende doorstep.

- Set i lyset af, at der nu kan være ændrede vilkår, så er det vigtigt, at der er adgang til sms'er fremadrettet. Justitsministeriet arbejder på nye retningslinjer og under alle omstændigheder skal der være et it-backup, der gemmer sms'erne, sagde statsministeren.

Ændret kurs ser ikke pæn ud

Ifølge Hans Redder, politisk redaktør på TV 2 er det en opsigtsvækkende udmelding, Mette Frederiksen kom med.

- Hun sagde det modsatte på et pressemøde for knap en uge siden. Og så er der sket noget siden, siger han og tilføjer:

- Det er endnu et eksempel på, hvordan hver en udvikling i denne her sag leder til nye ubesvarede spørgsmål.

Han henviser til, at Mette Frederiksen på pressemødet i sidste uge ikke mente, at det var et dårlig råd, hun fik fra Barbara Bertelsen.

Men det ser ikke pænt ud, når Mette Frederiksen kort efter sit forsvar af automatisk sletning ændrer slettepraksis, mener politisk kommentator Noa Redington:

- Statsministeren er godt klar over, at det ikke ser pænt ud. Men hun har bragt sig i en situation, hvor hun skal vælge mellem dårlige løsninger og meget dårlige løsninger, når det handler om at svare på de her spørgsmål, siger han.

Blev bedt om at stoppe

Selvom Mette Frederiksen og andre topfolk i Statsministeriet nu er stoppet med at slette sms'er, burde det være sket lang tid før.

Tilbage i april bad Minkkommissionen nemlig departementschef Barbara Bertelsen om at stoppe den automatiske sletning af sms'er i Statsministeriet, viser et brev fra Minkkommissionen, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Mette Frederiksen ønskede ikke at svare på, om departementschef Barbara Bertelsen burde have fortalt om henvendelsen fra Minkkommissionen i april og dermed stoppet den automatiske sletning af sms'er i Statsministeriet.

- Jeg er ikke involveret i den direkte dialog med Minkkommissionen, og jeg kommer ikke til at gå ind i flere så deltaljerede spørgsmål, sagde hun.

Dårlig indløb til kommunalvalget

Ifølge Hans Redder er der ingen tvivl om, at Mette Frederiksen står i en svær situation lige nu.

- Hun er udfordret, og mere udfordret end hun har været på noget tidspunkt i sin statsministerperiode, siger han.

Den politiske redaktør bider særligt mærke i, at der kun er en uge til Kommunalvalget, og Mette Frederiksen svært ved at få bragt de emner, hun synes er vigtige, på dagsordenen.

Til gengæld fylder minkundersøgelsen, corona og kritikken af, at Mette Frederiksen ikke gør nok for sygeplejerskerne.

- Det er ikke det bedste indløb til det første valg, danskerne skal til i to år, siger han.

Astrid Krag er også stoppet med slettepraksis

I slutningen af oktober foretog TV 2 en rundspørge blandt regeringens ministre, der viste, at det udover statsministeren kun var social- og ældreminister Astrid Krag, der blandt ministrene i regeringen, også havde opsat sin telefon til at slette sms'er automatisk.

Social- og Ældreministeriets presseafdeling oplyser til TV 2 tirsdag, at også Astrid Krag nu er stoppet med den praksis.

Tidligere lød det ellers fra Krag, at man ville afvente generelle retningslinjer på området fra Justitsministeriet, men det har altså ikke været tilfældet.