Coronavirus

Ikkevaccineret dansker føler sig presset af statsministeren

Statsministeren blev tirsdag aften mødt af kritik for hendes retorik mod den del af befolkningen, der har valgt ikke at lade sig vaccinere.

Tilslutningen til landets vaccinationscentre er siden regeringens pressemøde mandag aften eksploderet.

Antallet af vaccinebookninger mandag var således 3,5 gange højere end søndag, hvor tallet lå på 10.285 bookninger, og det er til stor glæde for landets statsminister.

- Det er fantastisk. Det er en kæmpe stigning på kort tid, og det tyder på, at der mange, der nu tænker, at de skal have vaccinen, lød det fra Mette Frederiksen (S) tirsdag aften i Go' aften LIVE.

På pressemødet henvendte statsministeren sig direkte til den del af befolkningen, der endnu ikke har ladet sig vaccinere mod covid-19, med en hård retorik.

En af de ikkevaccinerede personer, som Mette Frederiksen appellerede til på pressemødet, var tirsdag aften i studiet, hvor hun fik chance for at diskutere sagen med statsministeren.

Sine Christensen har fravalgt vaccinen. Hun mener, at statsministeren på pressemødet lagde et voldsomt pres på en del af befolkningen, der ikke vil lade sig vaccinere.

- Det var ikke sjovt at lytte med på det (presse, red.)møde, og det fik mig slet ikke tættere på at lade mig vaccinere, siger hun.

Sine Christensen har siden coronapassets indtog i det danske samfund følt sig udelukket.

- For mig er der tusind nuancer i det her, der bliver overset. Jeg ved, at vi står i en alvorlig situation, men folk føler sig presset. Det er ikke sjovt, siger hun.

Den selvstændige erhvervsdrivende føler ikke, at regeringen lytter til de efter eget udsagn "helt almindelige mennesker", der af forskellige årsager ikke vil have vaccinen.

Statsminister lægger ikke fingre imellem

Statsminister Mette Frederiksen svarer igen på kritikken med det, som hun kalder "den brutale virkelighed".

- Hvis vi alle gjorde som Sine, ville vi skulle lukke Danmark ned igen. Det ville have kæmpe konsekvenser både sundhedsmæssigt og økonomisk, lyder det fra statsministeren.

Hun begrunder det blandt andet med, at corona nu er mere smitsom end tidligere.

- Vi kan ikke have et åbent samfund, uden at vi lader os vaccinere. Så enkelt er det, siger hun.

Spurgt ind til sin retorik i talen står statsministeren ved sine ord.

- Jeg lægger ikke fingre imellem. Jeg bliver nødt til at tale for dem, der har ladet sig vaccinere, og som alligevel bliver smittet og dermed risikerer et alvorligt sygdomsforløb, siger hun og fortsætter.

- Der bliver vi alle nødt til at tage et ansvar nu, om man kan lide det eller ej. Det ansvar er at lade sig vaccinere. Vi kan ikke komme igennem det her uden.

Myndighederne bør dæmpe potentielle konflikter

Myndighedernes retoriske tilgang til de endnu ikkevaccinerede danskere vil formentlig ikke motivere til at få et stik med en coronavaccine - snarere tværtimod.

Det vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Michael Bang Petersen forklarer, at genindførslen af coronapas kan få flere til at lade sig vaccinere. Men myndighederne bør forsøge at dæmpe potentielle konflikter, mener han.

- Her gravede pressemødet i højere grad kløfterne dybere, end det forsøgte at skabe forsoning. Retorikken er givetvis noget, der taler til mange, der allerede er vaccinerede, for de vil måske spørge, hvorfor de skal underlægges restriktioner, så andre kan have et frit valg.

- Men vi ved fra forskning, at hvis du ikke har så meget tillid til myndighederne - og det ved vi, at ikkevaccinerede ikke har - kan det få dig til at sætte hælene i, siger han.

Corona er nu igen klassificeret som samfundskritisk sygdom efter behandling i Epidemiudvalget. Fra på fredag skal man igen fremvise gyldigt coronapas ved en række lokationer.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen og Sine Christensen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY